Passer Mercedes-hjul til VW

At skifte hjulene på din bil er en fantastisk måde at give din bil et nyt udseende og opnå en særlig køreoplevelse. Mange mennesker derude bruger et forskelligt sæt hjul til vinter- og sommerdæk, hvilket betyder, at hvis du har et sæt Mercedes-fælge liggende, kan du måske endda passe dem på din VW.

Det er værd at nævne, at de fleste tyske mærker bruger lignende boltmønstre, der spænder mellem 5x112mm, 5x114mm og 5x120mm. Det er gode nyheder, fordi mange Mercedes- og VW-modeller bruger 5x112mm boltmønster, hvilket betyder, at du vil kunne montere dine Mercedes-fælge på de fleste VW’er derude.

Du skal dog også sørge for, at hjuldiameteren og dækstørrelsen ikke er for forskellige. Hjulets forskydning bør også passe sammen, og det samme bør hjulets centerboring. Når det er sagt, kan disse være forskellige, fordi Mercedes-modeller har en tendens til at bruge en 66,6-tommers boring, mens VW’er har en tendens til at bruge 57,1-tommers boringsdimensioner.

Som sådan skal du enten bearbejde hjulene eller vælge navringe. Uanset hvad, er det bedste du kan gøre at kontakte din forhandler og sørge for at sammenligne alle disse mål, før du forsøger at montere hjulene.

Skruemønsteret

Hjulbolte har en rigtig vigtig opgave, og det er at stramme forbindelsen mellem hjulene og bilen. Fordi de er så vigtige, skal de være så præcise som muligt, hvilket også betyder, at selv de mindste afvigelser kan medføre uønskede konsekvenser, som endda kan ende katastrofalt.

  Kan en tyk person køre en Mercedes?

Det er dog ikke noget, du skal bekymre dig om, da de fleste Mercedes- og VW-modeller bruger det samme 5x112mm boltmønster. Det betyder, at bolten og de tilsvarende huller på hjulmonteringsnavet og selve hjulet er identiske, hvilket sikrer korrekt montering og dermed bør ikke hindre bilens køreegenskaber og sikkerhed.

Alt dette sikrer, at du faktisk kan montere de fleste Mercedes-fælge på en VW fra et lignende segment. Selvfølgelig vil du ikke kunne montere Mercedes Benz G-klasse hjul på en VW Golf, så sørg for at sammenligne alle de andre mål, der er anført i denne artikel.

Hjuldiameter og dækstørrelse

Hjulets diameter er forbundet med hjulets længde på tværs af hele hjulfladen og måles almindeligvis i tommer. De fleste moderne Mercedes- og VW-modeller kommer med 17” op til 21” hjul, og disse kan være udskiftelige, hvis de ikke er mere end 2 eller nogle gange endda muligvis 3 tommer fra hinanden.

Men hvis du ejer en VW, der normalt har 16-tommers hjul, og du ønsker at montere 18-tommers Mercedes-fælge på din VW, skal du anskaffe tilsvarende dæk minus de to tommer ekstra hjuldiameter. Dette er vigtigt, fordi du ønsker at bevare den samme rotationsflade, så dit speedometer og kilometertæller kan fungere korrekt.

Nogle gange vil du ikke kunne gøre dette, hvis den pågældende bil leveres med større bremseskiver, som simpelthen ikke kan klare hjul med mindre diameter. Uanset hvad, skal du sørge for at holde hjuldiameteren og dækstørrelsen så tæt på hinanden som muligt.

  Hvorfor er brugte Mercedes S-Klasse så billige?

Hjul offset og centerboring

De to sidste, men lige så vigtige mål, der skal passe sammen, er hjulets offset og hjulets centerboring. Hjulets forskydning er forbundet med placeringen af hjulets centerlinje i forhold til det nav, som hjulet er monteret på.

Et hjul med neutral forskydning er et hjul, hvor hjulets centerlinje er direkte på linje med monteringsnavet. Et positivt offset-hjul monteres tæt på hjulets yderkant, mens et negativt offset-hjul monteres tættere på hjulets inderkant.

Disse kan afvige lidt fra hinanden, hvis de kan kompenseres tilstrækkeligt med et sæt kvalitetsfremstillede og korrekt monterede afstandsstykker. Hjulboringen er det hul, hvor hjulet monteres på boltfladen. Disse kan nogle gange være forskellige mellem nogle Mercedes- og VW-modeller, hvilket betyder, at du enten bør bearbejde hjulene eller bruge eller vælge kvalitetsfremstillede navringe.

Alt i alt bør du, hvis alle disse mål stemmer overens, kunne montere et sæt Mercedes-fælge på din VW. Det vigtigste mål, der skal passe sammen og ikke kan kompenseres for, er boltmønsteret.

FAQ-afsnit

Bruger alle europæiske biler det samme boltmønster?

Nogle europæiske biler bruger det samme boltmønster, men ikke alle. Som nævnt bruger Mercedes-biler for det meste 5×112 mm boltmønsteret, men nogle Mercedes-modeller bruger en anden type boltmønster. Disse er normalt forbundet med biler fra forskellige segmenter, især dem, der har til opgave at udføre kommercielle opgaver.

Næsten alle europæiske biler bruger dog bolte i modsætning til bolte, hvilket er mere almindeligt i biler fremstillet i USA. Logikken bag dette er, at bolte er lettere at stramme og løsne i forhold til bolte.

  Hvilke Mercedes har digitalt instrumentbræt

Kan man sætte centerlock-fælge på biler med almindelige boltmønstre?

Center-lock-fælge er næsten altid forbeholdt high-end performance-biler og racerbiler, fordi det er meget nemmere at skifte et hjul, hvis man kun skal løsne en enkelt stor bolt. Dette kan dog ikke gøres ved hjælp af den ældgamle dækskifteteknik, da centerlock-fælge er betydeligt vanskeligere at både stramme og løsne.

Det betyder, at dette ikke er praktisk til daglig brug, og derfor benytter de fleste biler ikke dette design. Det er også værd at nævne, at det er praktisk talt umuligt at bruge centerlock-fælge på en bil med almindelige 4-8 boltmønstre.

Hvor kan jeg finde alle hjulmålinger?

For at kunne sammenligne boltmønstre, hjuldiameter, dækstørrelse og hjulforskydning korrekt skal du finde alle disse mål enten på selve dækket og hjulet eller i ejerens manual. Du kan også finde disse mål på et klistermærke i dørkarmen på visse biler derude.

Hvis du stadig ikke kan finde dem på alle de førnævnte steder, bør du kontakte din forhandler og bede om målene direkte.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z