Passer Mercedes-fælge til Audi?

Mercedes laver nogle af de mest fascinerende hjul på markedet. Men kan jeg montere Mercedes-fælge på Audi?

Ja, nogle Mercedes-fælge passer på nogle Audi-modeller. Men før du tager et Mercedes-fælge og forsøger at montere det på en Audi, skal du kende målene på begge hjul. De fleste Mercedes-fælge leveres med en 12 mm lug bolt, mens Audi-fælge normalt har en 14 mm lug bolt.

Hvis det Mercedes-hjul, du ønsker, ikke passer på din Audi, kan du bore huller ud. Desuden kan du også bruge en navcentreret ring til at udfylde det tomme rum mellem hjulnavet og fælgens midterboring. I nogle tilfælde kan du være nødt til at bruge hjulafstandsstykker, hvis du vil matche hjulets offset.

Ikke desto mindre bruger de fleste Mercedes, der er fremstillet efter 2006, 14 mm bolte, så du behøver ikke at bore huller ud for at passe til hjulet. Men da Mercedes-fælge har en tykkere overflade, skal du muligvis bruge længere bolte eller tapper for at passe til hjulene på din Audi. Desuden kan du også bruge ombygningssæt til hjulbolte.

Hvorfor bruge navcentreret ring til at passe til dækket?

Det skyldes, at Mercedes-fælge normalt har større centerboring end Audis. De fleste Mercedes-Benz-fælge har et mål på ca. 66,56 mm, mens Audi har 57,1 mm. Det er derfor let at montere en Mercedes-fælg på en Audi, da du kun skal montere en centreret ring i hjulets boring.

Du skal dog sikre dig, at begge fælge har samme boltmønster. De fleste Mercedes-Benz- og Audi-modeller har et 5X112-boltmønster. Men en ting, der normalt er forskellig, er forskydningen. Derfor skal du bruge hjulafstandsstykker for at matche forskydningsstørrelsen.

  Er Mercedes stadig fremstillet i Tyskland?

Hvordan kan jeg se, om et Mercedes-fælge passer til min Audi?

Der er mange måder, hvorpå du kan se, om det Mercedes-fælge, som du vil sætte på din Audi, passer på din Audi. Først og fremmest kan du besøge en mekaniker og få ham til at tjekke størrelserne for dig. For det andet kan du gå gennem mærkatpladen i din bil, som normalt er placeret inde i førersidens dør.

Hvis du ikke er i stand til at finde hjulstørrelsen, kan du selv måle hjulene. Start med at måle hjulets diameter. Mål derefter bredden, og afslut med at måle forskydningen. Bemærk, at hjulets forskydning fås ved at måle mellem hjulets midterlinje og hjulets monteringsplade.

Desuden skal du finde ud af Mercedes-hjulets boltmønster. Hvis mønsteret ikke passer, vil det være et problem. Du kan måle boltmønsteret ved at finde diameteren mellem modsatte huller. Desuden skal du vide, hvor mange lug-huller der er på hjulet.

Derudover skal du kende dækkets størrelse. Før du skifter fælgen på din bil, skal du se på dækkets størrelse. Normalt skal dækmonteringen og dækdiameteren stemme overens med den reelle opsætning. Dette er vigtigt for, at kilometertælleren og speedometeret fungerer på den rigtige måde.

Endelig skal du kontrollere hjulets størrelse og dets lug-mønster. Forskellige hjul har forskellige lug-mønstre. Nogle har fire, andre fem, seks og endda otte. Så hvis det Mercedes-hjul, du vil montere på din Audi, har samme mønster, bliver det lettere at montere hjulene. Men hvis ikke, skal du måske bore huller for at montere hjulet.

  Hvilke Mercedes-Benz modeller er hardtop cabrioleter?

FAQ

Hvad er de forskellige typer af hjulforskydning?

En hjulforskydning henviser til den position, hvor et hjul sidder i forhold til navet. Der findes tre forskellige typer forskydning; positiv forskydning, negativ forskydning og nulforskydning. Offset for et hjul beregnes i meter, og det er meget vigtigt, når du monterer tilpassede hjul.

Positiv forskydning har en monteringsflade på navet, der vender mod forhjulet. Det er den nyeste offset, og den findes normalt i de nyeste bilmodeller. Negativ offset består af en navmonteringsflade, der vender bagud mod hjulets centerlinje, mens nul offset består af en navmonteringsflade, der forbliver i samme niveau som centerlinjen.

Hvilke bilmodeller har samme boltmønster som Mercedes-Benz?

Mercedes-Benz har et boltmønster på 5X112. Der er dog flere bilmærker med dette boltmønster, og de omfatter Audi, Volkswagen, Maybach og Chrysler. Det betyder, at du sagtens kan montere Mercedes-fælge på disse biler, så længe de også har samme diameter, bredde, offset, hjul- og dækstørrelse.

Hvorfor har Mercedes andre dækstørrelser end de fleste luksusbiler?

Mercedes har dæk i forskellige størrelser i forhold til de fleste luksusbiler for at øge vejgrebet. Desuden får de større dæk Mercedes-biler til at se elegante ud og have et sporty look. På det seneste er de fleste luksusbiler begyndt at følge Mercedes’ fodspor og producere biler med store dæk.

Hvad er nogle af ulemperne ved at bruge de forkerte hjul på min bil?

Det har mange ulemper at montere de forkerte hjul på din bil. Først og fremmest vil det få din bil til at se akavet ud. For det andet gør det kørsel i bilen til et mareridt, f.eks. når du skal dreje. Derudover kan de få din bil til at forbruge mere brændstof, hvilket vil være en ekstra udgift.
Desuden vil det gøre kørslen risikabel og kan endda føre til en ulykke, hvis du har for meget forskydning. En for stor positiv forskydning vil f.eks. påvirke din kørselsmåde. Det kan slide på bremserne og nogle dele af den indre affjedring. Omvendt kan en for stor negativ forskydning øge presset på køretøjets affjedring.

  Kan du køre en Mercedes uden ekstra batteri?

Konklusion

De fleste Mercedes-fælge passer på de fleste Audi-modeller. Det skyldes, at de fleste Mercedes-modeller har en større centerboring end Audi’s. Som følge heraf skal du kun bruge en navcentreret ring for at få Mercedes-fælgen til at passe på Audi’en.
Du skal dog sikre dig, at dækkene har samme diameter og bredde. Desuden skal de have samme lug-mønster. Og hvis forskydningen ikke er på samme niveau, skal du muligvis bruge hjulspacere. Desuden skal fælgstørrelsen være den samme for at sikre jævn kørsel.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z