Passer Mercedes hjul til Jaguar

Både Mercedes og Jaguar er meget eftertragtede luksusbilproducenter, der konkurrerer om en lignende kundekreds. De fleste mennesker, der køber luksuslimousiner og SUV’er, lægger vægt på komfort, luksus, brugervenlighed, status, stil og teknologi.

Derfor giver det god mening, at du ønsker, at din bil skal se godt ud. Korrekt design og størrelse af hjulene er vigtigt, hvis du ønsker, at din bil skal se lige så luksuriøs ud, som den er, men hvis du ønsker at udskifte hjulene mellem forskellige producenter, skal du sikre dig, at visse mål er i orden.

Først og fremmest skal du være meget opmærksom på boltmønsteret på begge hjul, som skal være identisk, hvis du vil bevare din bils oprindelige køreegenskaber og sikkerhed. Hjuldiameteren og dækstørrelsen skal også passe sammen. Endelig skal du være meget opmærksom på hjulets forskydning, som også skal passe sammen.

Hvis alle disse ting stemmer overens, og hjulene er som de skal være, vil Mercedes-fælge passe til en Jaguar eller enhver anden bil derude med disse respektive mål taget i betragtning. Det er dog altid bedst at tale med en professionel, før du investerer i et nyt sæt hjul for ikke at træffe en dårlig beslutning.

Skruemønsteret

Selv om hjul og deres respektive bolte måske ser ens ud ved første øjekast, er der stor sandsynlighed for, at de ikke er det. Som sådan bruger de fleste moderne Mercedes-biler et 5×112-boltmønster, hvilket betyder, at disse hjul vil passe på biler, der også kræver et 5×112-boltmønster.

  Porsche VS Mercedes Pålidelighed

På den anden side bruger de fleste Jaguar-fælge et 5×114,3-boltmønster, som er anderledes sammenlignet med de fleste Mercedes-modeller, hvilket betyder, at de ikke vil kunne udskiftes. Der findes nogle firmaer, der tilbyder boltadaptere, men disse bør ikke anvendes, da de kan have stor indflydelse på bilens køreegenskaber.

Forskellige boltmønstre er et klart no-go, hvad angår udskiftning af hjul. Du kan muligvis kun bruge et andet boltmønster, hvis bilens brugermanual tillader det. Det bedste, du kan gøre, hvis boltmønstrene ikke passer sammen, er at kontakte din forhandler og spørge, om der kan gøres noget specifikt.

De vil dog sandsynligvis fortælle dig, at det ikke er sikkert, og at du skal kigge efter fælge med identisk boltmønster.

Dækstørrelse og hjuldiameter

Dit speedometer og kilometertæller er indstillet præcist med en bestemt dækstørrelse i tankerne, hvilket betyder, at hvis du monterer din bil med større eller mindre dækstørrelser, vil disse ikke kunne fungere korrekt. Hjuldiameteren er hjulets størrelse, som kun kan ændres, hvis du ændrer dækstørrelsen tilsvarende.

Det betyder, at hvis du vælger 1 tomme større hjul, skal du modvirke det med 1 tomme mindre dæk. Den nemmeste måde at sammenligne disse på er at kigge efter disse mål på selve hjulene. Hvis du stadig er usikker på, hvad du skal gøre, bør du også kigge på kompatibilitetstabeller for fælge på nettet.

Det vigtigste her er, at fælgen og dækket passer både mellem hinanden og med hensyn til den bil, de monteres på. Hvis boltmønstrene passer sammen, og hjuldiameteren/dækstørrelsen passer sammen, bør du kunne montere dine Mercedes-fælge på en Jaguar.

  Hvor længe holder Mercedes viskerblade?

Da både Mercedes og Jaguar fremstiller lignende biltyper, bør du nemt kunne finde Mercedes-fælge, der passer til Jaguar-modeller, hvad angår hjuldiameter og dækstørrelse.

Forskydning af hjul

Den sidste måling, du skal være opmærksom på, er hjulforskydningen, som kan være enten neutral, positiv eller negativ. En hjulforskydning henviser til afstanden mellem hjulets midterlinje og monteringsnavet.

Et hjul med neutral forskydning er et hjul, hvor monteringsnavet falder direkte på hjulets midterlinje, hvilket betyder, at hjul med neutral forskydning let bør kunne udskiftes, hvis alle andre mål passer sammen. Et hjul med positiv forskydning er et hjul, hvor monteringsnavet er placeret foran på hjulet.

Et hjul med negativ offset placerer monteringsnavet tættere på hjulophænget og er flyttet indad. Hvis du ændrer hjuldiameteren eller dækstørrelsen, er der dog stor sandsynlighed for, at din offset også skal justeres.

FAQ-afsnit

Hvad er vigtigt, når man skifter hjul på en bil?

Ud over at se på boltmønsteret, hjuldiameteren, dækstørrelsen og forskydningen bør du også være meget opmærksom på den maksimale belastning, et hjul kan tåle, især hvis du skifter hjul på et erhvervskøretøj, der har tendens til at trække eller bugsere meget.

Hjulets centerboring, hjulets beslag og den indvirkning, som en hjuludskiftning har på din affjedring, er også værd at overveje, hvis du ønsker at bevare din bils oprindelige køreegenskaber. Hjul og dæk kræver præcisionsarbejde og afbalancering, før de kan bruges sikkert i det daglige.

  Hvilken er den bedste Mercedes Benz fra 90'erne?

Hvor kan jeg finde mine hjulmålinger?

Det første sted at lede efter hjulmålinger er på dækket eller hjulet, da de fleste dæk/hjul har deres egne tilsvarende mål placeret direkte på dem. Du kan også lede efter disse mål i dørkarmen, da de fleste biler har tendens til at placere et specifikt klistermærke med alle de tilsvarende data der.

Ejerens manual har også et særligt afsnit om hjul og dæk, og du bør også nemt kunne finde disse mål her.

Er det i orden at sætte større hjul på en bil?

Hvis boltmønsteret og hjulets offset passer sammen, bør du nemt kunne gøre det. Du skal dog også sikre dig, at hjulstørrelsen og dækstørrelsen er den samme på alle hjul. Som tidligere nævnt kan du kun sætte et 17-tommer hjul på en bil, der kom med 16-tommer hjul, hvis du reducerer dækstørrelsen med en tomme.

Det er dog altid bedst at tale med en professionel, før du beslutter dig for at gøre noget, da dette kan spille en stor rolle for, hvordan din bil opfører sig, og hvor sikker den er.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z