Hvem ejer Jaguar, og hvor fremstilles Jaguar?

Jaguar producerer en af de mest sportslige biler i verden. Og til dato er det en af de bedste bilproducenter af luksus- og præstationsbiler. Men hvad er Jaguars historie? Hvem ejer virksomheden, og hvor bliver de lavet?

Jaguar er i øjeblikket ejet af Tata Motors, en indisk bilproducent, der er kendt for at producere luksusbiler. Oprindeligt var Jaguar ejet af British Motor Holdings og derefter af British Leyland. Derefter blev det opkøbt af Ford, og nu ejes det af Tata. Selv om Jaguar-biler bygges over hele verden, har de stadig deres hovedproduktionsanlæg i Birmingham i England.

Historien bag Jaguars ejerskab

Jaguars oprindelse

I årenes løb har Jaguar været ejet og ledet af forskellige organer. Bilproducenten var oprindeligt kendt som Swallow Sidecar Company, et firma, der producerede sidevogne til motorcykler. Det blev grundlagt i Blackpool, England, i 1922 af William Lyons og Williams Warmsley.

I 1935 ændrede Swallow Side Company sit navn til S.S. Cars Limited. Samme år fremstillede SS Cars Limited i samarbejde med Standard Motor Co. det første sæt biler med modelnavnet Jaguar. De omfattede SS Jaguar 2,5 liter Saloon, SS 100 og SS 90.

Luksus Jaguars bliver berømte

Disse biler blev hurtigt berømte for deres slanke og fantastiske design. Men for bedre at skildre kvaliteten af de producerede biler blev navnet ændret fra SS Cars til Jaguar Cars i 1945. Fra 1940 til 1960’erne oversvømmede Jaguar markedet med utrolige luksus-, sports- og racerbiler, hvilket gjorde dem til førende bilproducenter. De omfattede bl.a. C-type racing sportsvogne og XK120.

For at udvide virksomheden og produktionsstørrelsen blev Jaguar i 1966 slået sammen med British Motor Corporation og dannede British Motor Holdings. I 1969 fusionerede BMH så med Leyland Motor Corporation og blev til British Leyland. British Leyland blev dog hurtigt ramt af økonomiske vanskeligheder. På grund af dette brød Jaguar i 1984 ud og blev igen en selvstændig virksomhed.

  Jaguar F-Pace Pålidelighed

Opkøbt af udenlandske bilproducenter

I 1999 købte Ford Motors i et forsøg på at opbygge et luksusmærke for at udvide sit i forvejen kriseramte mærke Lincoln Jaguar Motors. Dermed blev Jaguar en del af selskabets førende bilkoncern sammen med Aston Martin, Volvo Cars og Land Rover.

Det var dog ikke et godt træk for Ford, da Jaguar ikke gav overskud under Fords ledelse. På grund af dette solgte Ford Jaguar sammen med Land Rover til den indiske bilproducent Tata Motors i 2008.

I 2013 fusionerede Tata Motors Jaguar og Land Rover til navnet Jaguar Land Rover Limited, et privat associeret selskab med hovedkvarter i Storbritannien.

Jaguar bestemmer

Under Tata Motors’ administration var Jaguar mere selvforsynende end under Ford. Den ændrede de fleste af sine køretøjsdesigns og sin teknologi. Et bevis på denne ændring er I-pace SUV’en, den første elektriske Jaguar.

Interessant nok fremstiller Jaguar i dag nogle af de bedste SUV’er, luksus- og sportsvogne. Jaguar-køretøjer matcher og overgår endda nogle af deres konkurrenter som Mercedes, BMW og Audi med hensyn til luksus, teknologi og ydeevne.

Med henblik på fremtiden har Tata meddelt, at alle Jaguars i 2025 vil være fuldt elektriske biler. Det er noget af en overgang fra deres sidevognsoprindelse.

Hvor fremstilles Jaguars?

Jaguar Land Rover har sit hovedkvarter i Coventry i England og hovedproduktionsanlægget i Birmingham i England. Jaguar har dog spredt sig globalt og har nu produktionsanlæg i forskellige lande, bl.a. Kina, Østrig og Indien. Hvert af disse lande har en specifik Jaguar-model, som de producerer.
● Fabrikken i Birmingham, England, fremstiller Jaguar XE, XF og F-type.
● Fabrikken i Solihull, England, producerer Jaguar F-pace
● Wolverhampton, England er producenter af motoraggregatet til Land Rover og Jaguar.
● I Graz, Østrig, fremstilles E pace og I-pace i samarbejde med Magna Steyr.
● I Changshu, Kina, fremstilles Jaguar XE, XF og E-pace sammen med motorsamling.
● I Pune, Indien, samles Jaguar XF ved hjælp af komplette knockdown-kits. Knockdown-kits er samlinger af forskellige komponenter, der bygges i et område og derefter flyttes til et andet område til den endelige samling.
● Det er værd at bemærke, at før Ford solgte Jaguar til Tata, producerede Ford også nogle Jaguars i USA. Så du skal ikke blive overrasket over at se en Jaguar fremstillet i USA.

  Jaguar XF Pålidelighed

Biler, der placerede Jaguar på historiens sider

Siden Jaguars begyndelse har de britiske bilproducenter introduceret mange biler på markedet. De fleste blev en succes og hjalp Jaguar med deres ry som bilproducenter af luksus- og luksusbiler af høj kvalitet. De har SUV’er, racerbiler og sportsvogne. Nogle berømte modeller omfatter:
● SS Jaguar Saloon. Dette var den første bil, der blev lavet, der brugte Jaguar som modelnavn.

● Jaguar XK120 fra 1948. Den smukke, stilfulde sportsvogn var den hurtigste på det tidspunkt med en topfart på 120 mph.

● 1951 Jaguar Type-C. Denne blev brugt til at erstatte XK120 med en meget lettere konstruktion og et mere sportsligt udseende. Den fremstod som vinder af “24 timer på Le Mans”-løbene i 1951 og 1953 samt Remix Grand Prix i 1952. Det er den første bil, der brugte skivebremser til at vinde et løb.

● 1954 Jaguar D-Type. Dette er den første sportsvogn, der vandt “24 timer på Le Mans”-løbet flere år i træk: 1955, 1956 og 1957.

● 1961 Jaguar E-Type. De fleste mennesker betragtede den som den smukkeste bil, der nogensinde er lavet.

● Jaguar XJ220. I produktion fra 1992-1994 var XJ220 den hurtigste produktionsbil, indtil Mclaren F1 blev introduceret. Den har en topfart på 212,4 mph

● Jaguar F-Type SVR. Dens udsøgte design er en erindring om de tidlige Jaguars.

FAQs

Ejer Tata Motors helt og holdent Jaguar?

Ja, Jaguar er fuldt ud ejet af Tata Motors. I 2008 købte Tata Jaguar sammen med Land Rover af Ford for 2,3 mia. dollars. Siden da har det stået alene og etablerede både som Jaguar Range Over i januar 2013 med hovedkvarter i England.

  Jaguar XK Pålidelighed

Jaguars ejerhistorik: British Motor Holdings ejede Jaguar fra 1966 til 1968. Derefter var den ejet af British Leyland fra 1968 til 1984. Den var under Ford Motors’ ejerskab fra 1999 til 2008. I 2008 solgte Ford den til Tata Motors, som er de nuværende ejere.

Er Jaguar en indisk virksomhed?

Jaguar er ikke et indisk selskab. Selv om den indiske bilproducent Tata Motors nu ejer Jaguar, blev den født i England. Til dato er hovedkvarteret stadig i England. Desuden blev mange Jaguars på markedet i dag designet og produceret i England.

Hvem fremstiller Jaguar-motorer?

Oprindeligt blev Jaguar-motorerne fremstillet af Ford Motors. V8- og V6-, benzin- og dieselmotorerne var fra Ford. Nogle af dem, som AJ-V6 og 60 V6, blev designet af Ford og modificeret af Jaguar. Jaguar Land Rover har dog taget skridt til at producere sine egne motorer.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z