Hvem laver det bedste firehjulstrækssystem?

Et firehjulstrækssystem sender kraften til alle fire hjul for at øge trækkraften og sikkerheden. Nogle systemer med firehjulstræk kan sende al kraft til for- eller baghjulene afhængigt af omstændighederne og hvor meget vejgreb, der faktisk er brug for.

Mercedes og BMW har indført sådanne systemer med firehjulstræk for et par år siden, fordi de ønskede at gøre deres overvejende baghjulstrukne sportsvogne ære. Det er dog ikke de bedste systemer med firehjulstræk på markedet, fordi Audi og Subaru laver de bedste systemer med firehjulstræk.

Selv om BMW og Mercedes tilbyder imponerende teknologi, er det Audi og Subarus pålidelighed og arv, som gør disse to systemer til de bedste. Mange producenter tilbyder i dag firehjulstrækssystemer, og de er hver især lidt forskellige fra hinanden, så det er svært at vælge en enkelt vinder.

Udover Audi, Subaru, BMW og Mercedes tilbyder Ford og Acura også veludviklede firehjulssystemer, som bør være med på enhver liste over ”bedste firehjulssystemer”.

Audi Quattro All-wheel drive

Det kommer måske ikke som nogen overraskelse, at Audi i vid udstrækning anses for at være den allerførste mainstream-bruger af firehjulstræk. Takket være dygtige Audi-ingeniører kom Audi i 1980 ind i rallymesterskabet i gruppe B med firehjulstræk og dominerede stort set konkurrencen i mange år fremover.

På baggrund af denne arv er det lykkedes Audi løbende at tilbyde pålidelige systemer med firehjulstræk, som altid har bevaret et sportsligt præg. Da det primære mål var at øge vejgrebet under ugunstige vejrforhold, er der næppe noget andet firehjulstrækssystem, der er lige så kompetent i sneen, bortset fra Subaru naturligvis.

  Hvilket er bedre læder eller stof bilsæder?

Subaru symmetrisk firehjulstræk

Subaru er også et mærke med dybe rødder i rallykørsel, hvilket også har resulteret i overlegne løsninger med overlegen trækforbedrende firehjulstræk. Den vigtigste differentierende faktor for Subaru er, at deres firehjulstrækssystem er, som navnet måske antyder – symmetrisk. Det betyder, at Subaru’s firehjulssystemer er bygget til nem kontrol, uanset hvor dårligt underlaget bliver.

Det betyder, at både trækkraft og sikkerhed er inden for rimelighedens grænser, uanset hvor aggressivt du kører. Hvis du kombinerer det med det faktum, at vægten af opsætningen er fuldstændig afbalanceret på alle fire hjul, får du et ekstremt pålideligt og kompetent firehjulstræk.

Mercedes 4Matic+

Mercedes har tilbudt 4Matic-systemer i årtier nu, men 4Matic+-systemet, der tilbydes i de seneste AMG-modeller, er det allerbedste, Mercedes har at tilbyde. Det vigtigste træk ved dette system er muligheden for at aktivere forskellige variationer af firehjulstræk for at få en særlig sportslig oplevelse.

Den mest imponerende af dem alle er ”drifttilstanden”. Denne tilstand afkobler frontdifferentialet og gør bilen 100 % baghjulstræk. Dette giver dig mulighed for at opleve, hvordan en ægte AMG føles, uden at du lider under manglende trækkraft i hverdagssituationer.

BMW M xDrive

Som tidligere nævnt er Mercedes 4Matic +-systemet og BMW M xDrive-systemet stort set det samme, hvad angår hensigten. Begge sender deres kraft til alle fire hjul under hverdagsforhold, men de er en smule baghjulstrækkende, især sammenlignet med Audi og Subaru.

Det betyder, at de i sagens natur er lidt mere sportslige, hvilket også betyder, at de ikke er lige så dygtige, når det gælder trækkraft på sne eller is. M xDrive-systemet gør det også muligt at afkoble bagdifferentialet for at aktivere drifttilstand, som gør bilen 100 % baghjulstrukket.

  Hvad er den mest pålidelige 10-årige bil?

Acura Super Handling Firehjulstræk

Der er mange firehjulssystemer i dag, der tilbyder torque vectoring, men Acura Super Handling-firehjulssystemet er et af de bedste almindelige firehjulssystemer med torque vectoring. Det eneste formål med Acuras udgave af dette koncept er at øge trækkraften ved at skubbe det yderste hjul til at komme mere sikkert ud af svinget.

Dette gør bilen mere adræt og mere stabil og efterligner i nogen grad firehjulsstyring, som stadig er en funktion, der mangler i mange mainstream-biler i dag.

Ford Intelligent firehjulstræk

Som toppen af de bedste firehjulstrækssystemer på markedet skal vi også diskutere Fords Intelligent All-wheel drive-system. Dette system minder en del om 4Matic+ og M xDrive, men forskellen her er, at Ford anvender samme princip for at øge trækkraften under ugunstige vejrforhold.

Det betyder også, at dette firehjulstrækssystem også er i stand til at sende størstedelen af kraften til forhjulene. Systemet er konstrueret til at kompensere for over- og understyring, hvilket gør bilen lidt mere stabil og lettere at styre, hvis forholdene gør det muligt.

FAQ-afsnit

Har jeg brug for en bil med firehjulstræk?

Hvis du har mulighed for at vælge, er det bedre at vælge en bil med firehjulstræk, uanset hvor du bor, da dette gør din bil mere køreklar uanset hvad. Men hvis du bor steder, hvor der sjældent er is, sne og isnende kulde, er der ikke behov for et firehjulstræk.

  Hvad er ulemperne ved en hybridbil?

All-wheel drive-systemer er forbundet med nogle forbehold, så det er altid bedst at afveje dine prioriteter, før du beslutter dig for at købe en bil med firehjulstræk.

Hvad er fordelene ved et firehjulstrækssystem?

Allwheel drive-systemer er designet til at øge trækkraften og stabiliteten, uanset hvor og hvordan du kører din bil. Det betyder, at din bil bør være bedre end alle andre biler uden firehjulstræk på vejen, når det drejer sig om kørsel på glatte veje som sne eller is.

Desuden gør det også bilen mere sikker og lettere at styre, men vær opmærksom på, at disse systemer nogle gange ikke er gode nok til at redde dig fra mange uønskede situationer.

Hvad er ulemperne ved et firehjulstrækssystem?

Allwheel drive-systemer tilbydes normalt kun med motorvarianter i højere udstyrsvarianter, hvilket betyder, at du skal betale en del mere for at få en model med firehjulstræk. Desuden tilføjer et firehjulstræk unødvendig vægt, og det stikker endda nogle gange ud i lastrummet.

Øget vægt kan også mindske brændstofeffektiviteten, men det værste ved et firehjulstræk er, når systemet ikke formår at give øget trækkraft, fordi det er betydeligt vanskeligere at afvikle en understyrende eller overstyrende firehjulstrukket bil end det er at afvikle en RWD- eller FWD-bil, hvis den mister trækkraft.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z