Passer Audi-fælge til Mercedes?

Mercedes-fælge kan monteres på Audi. Men kan Audi-fælge monteres på Mercedes?
Nej, Audi-fælge passer ikke på Mercedes-Benz, fordi Mercedes har en større centerboring end Audi. For at montere Audi-fælge på en Mercedes skal du derfor tage hjulene med til en mekaniker for at få boret centerboringen ud, før du kan montere dem på din Mercedes.

Audi centerboring måler ca. 57,1, mens Mercedes centerboring er 66,5. Så for at montere et Audi-hjul på en Mercedes skal mekanikeren bore centrum op til 66,5. Begge disse biler har dog det samme fede mønster, nemlig 5X112. Derfor er det ikke boltmønsteret, der er problemet, men det er centerboringen.

Afhængigt af din Mercedes- og Audi-model skal du muligvis overveje andre faktorer, såsom hjulstørrelse, dækstørrelse og hjulforskydning. Disse faktorer vil hjælpe dig med at vide, om Audi-dækket med udboret center passer på din Mercedes.

Faktorer, der skal overvejes, før du monterer et specialfælge

Boltmønster

De fleste luksusbiler på markedet leveres med et boltmønster på 5X112. Audi og Mercedes er nogle af de luksusbiler, der har dette boltmønster. Det er derfor nemt at montere et Audi-fælge på en Mercedes, hvis du borer centret, så det passer til Mercedes’ centerboring.

Bemærk, at en bils boltmønster består af to dele; antallet af hjulbolte og midterlinjen af disse hjulbolte. I dette tilfælde har Audi og Mercedes fem hjulbolte, og diameteren af hjulboltenes midterlinje måler 112 mm.

Diameteren af hjulboltene måles normalt på forskellige måder, afhængigt af antallet af hjulbolte. Det er let at måle hjulbolte med lige tal som f.eks. 4, 6 eller 8. Du skal blot måle fra midten af den ene hjulbolt til midten af den modsatte hjulbolt.

  Er alle Mercedes udstyret med lædersæder?

Derimod er det helt anderledes at måle hjulbolte med ulige numre. Her skal du måle fra midten af den ene hjulbolt til ydersiden af den fjerneste hjulbolt. Men da både Audi og Mercedes har samme boltmønster, er målingerne de samme.

Dækstørrelse

Ud over boltmønsteret skal du også se på dækstørrelsen. Audi- og Mercedes-dækstørrelser varierer normalt. I de fleste tilfælde leveres Mercedes normalt med større dæk end Audi. Du skal dog sikre dig, at midten af dækkene har den korrekte størrelse i forhold til Mercedes. Hvis ikke, vil dækkene ikke passe.

Da de fleste Mercedes-dæk er større end Audi-dæk, skal du sørge for, at det Audi-dæk, du sætter på Mercedes’en, kun er en tomme mindre. Hvis det er mindre end over 1 tomme, vil dækket ikke passe, og det vil give problemer under kørslen.

Fælgstørrelse

En anden ting, som du skal kigge på, før du monterer et Audi-fælge på en Mercedes, er hjulstørrelsen. For at vide, om fælgen passer, skal du kontrollere hjulets dimensioner. Dette gøres ved at måle hjulets bredde og diameter.

Bemærk, at fælgenes dimensioner varierer fra bilmærke og -model til bilmodel. Så selv om Audi og Mercedes måske har samme boltmønster, er de fleste af deres fælge forskellige i størrelse. De fleste hjul har en diameter, der ligger mellem 15 og 18 tommer, mens bredden kan være op til 8 tommer.

Hjul offset

Den nemmeste måde at finde ud af, om Audi-fælgene passer på en Mercedes-Benz, er ved at bestemme begge dæks offset. Forskydningen defineres normalt som afstanden mellem fælgens midterlinje og navets monteringsflade. Desuden kan forskydningen være negativ, positiv eller nulforskydning.

  Hvilke Mercedes har en sportsindstilling?

Sportsvognselskere foretrækker negativ offset, hvilket får hjulet til at stikke uden for bilens karrosseri. Positiv forskydning får derimod hjulet til at sidde ind i bilen. Begge disse forskydninger har deres ulemper. Den negative forskydning kan få hjulet til at gnide mod bilen, mens den positive forskydning kan forstyrre bremser og affjedring.

Så før du monterer Audi-fælge med negativ eller positiv forskydning på din Mercedes, bør du overveje deres fordele og ulemper, medmindre du ønsker at tilbringe mere tid i garagen.

FAQ

Hvad er bagudspænding af hjul?

Hjulets bagudspring måles normalt fra hjulets monteringsnav til hjulets bagkant. Dette gøres i tommer. Det er vigtigt at bemærke, at jo større bagudspring hjulet har, jo længere vil det stikke tilbage under bilen.

Har de nyeste Audi-modeller den samme centerboring som Mercedes?

Ja, det har de. De fleste af de nyeste Audi-modeller har en centerboring på 66,6 mm i stedet for 57,1 mm. Derudover har de også det samme boltmønster (5X112). Derfor er det blevet lettere at montere Audi-fælge på Mercedes.

Hvad skal jeg gøre for at montere Audi-fælge på Mercedes, hvis forskydningen ikke er den samme?

Mercedes har normalt en offset på ca. 37 mm, mens Audi har en offset på ca. 45 mm. For at få Audi-fælge til at passe på Mercedes skal du muligvis bruge hjulafstandsstykker. Bemærk, at forskellen i forskydning altid bør være inden for 5 mm. Så for at Audi-fælgene kan passe på din Mercedes, skal de have en forskydning på mindre end 42 mm.

  Hvilke Mercedes har PARKTRONIC

Er 5X120-boltmønsteret det samme som 5X112-boltmønsteret?

Nej, de er ikke de samme. 5X120-boltmønsteret har en større radius end 5X112-boltmønsteret. Begge har dog det samme antal hjulbolte, men adskiller sig kun ved diameteren af hjulboltenes midterlinje.

Konklusion

Selv om det er muligt at montere Audi-fælge på Mercedes, er det ikke så let som at montere Mercedes-fælge på Audi. Det skyldes, at Audi har en mindre centerboring end Mercedes. Derfor kræver montering af Audi-fælge på Mercedes, at fælgens centerboring skal udbores for at få den til at passe.
Desuden har begge disse hjul et 5X112-boltmønster, hvilket forenkler tingene for folk, der ønsker at udskifte Mercedes med Audi-fælge. Du skal dog også tage hensyn til dækstørrelse, fælgstørrelse og fælgenes forskydning.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z