Hvad er bedst – Quattro VS 4Matic?

Audi og Mercedes er blandt de bedste luksusbilmærker på markedet. Ikke desto mindre har disse to luksusbilmærker konkurreret i flere år og tilbyder nogle af de bedste bilteknologier på markedet. Men hvilket bilmærke har det bedste AWD-system mellem Quattro- og 4Matic-systemerne?

Quattro og 4Matic er to fremragende systemer med firehjulstræk, der hjælper din bil til nemt at navigere under vanskelige eller ugunstige forhold som f.eks. glatte veje. Audi Quattro er dog ideel til folk, der ønsker exceptionel ydeevne, mens Mercedes 4Matic er ideel til dem, der ønsker en bil, der bevæger sig problemfrit i al slags vejr.

Så valget om, hvorvidt man skal vælge Audi Quattro eller Mercedes 4Matic, afhænger af køberens behov. Samlet set har Quattro en fordel frem for Mercedes, da den yder bedre om vinteren og har en hurtigere start fra start. Desuden skrider Quattro ikke let ud, hvilket er en anden fordel.

Hvordan fungerer Quattro?

Før vi diskuterer, hvordan Quattro fungerer, er det afgørende at starte med at forstå, hvad Quattro er. Quattro er et system med firehjulstræk, der giver bilen en fremragende ydeevne i alle terræner. Desuden giver dette system så meget mere greb end tohjulstrækket.

For at forstå, hvordan Quattro fungerer, vil vi starte med at fremhæve de tre forskellige typer Quattro-systemer, som er det selvlåsende centerdifferentialesystem, det hydrauliske Quattro-system med flerpladekobling og det viskose koblingssystem. Du skal altid vide, hvilket system din Audi er udstyret med, før du bruger det.

Det mest populære Quattro-system, som er det selvlåsende differentiale, giver normalt hjulene 60:40 kraft til fordel for baghjulene, hvilket giver bilen en mere sportslig fornemmelse. Nogle af de Audi’er, der er udstyret med dette system, er A4, A6 og Q7.

  Hvad er sikrest, Volvo eller Audi?

Det andet Quattro-system, som er det hydrauliske flerpladesystem, fungerer ved typisk at overføre kraft til forhjulene under gode forhold, men det kan også sende 50 procent af kraften til baghjulet, hvis det er nødvendigt, ved hjælp af flerpladekoblingen. Nogle af Audi-modellerne med dette Quattro-system er Audi A3 og TT.

Sidst, men ikke mindst, fungerer Quattro-systemet med viskose kobling ved at sende 85 procent af kraften til baghjulene, men kraften kan straks overføres til forhjulene, hvis der er akut behov for det. Audi R8 er udstyret med dette kraftfulde Quattro-system.

Hvordan fungerer 4Matic?

Mercedes 4Matic er også et firehjulstrækssystem, der altid er i funktion med en fast momentfordeling, og derfor overføres kraften altid til alle fire hjul. Der sendes altså ikke kun kraft til for- eller baghjulene, men til alle hjul. Som følge heraf har bilen mere trækkraft, greb, forbedret håndtering, stabilitet og acceleration.

Mercedes 4Matic-systemet blev indført i 1987 på W124-generationen af E-klassen. Det første 4Matic-system aktiverede automatisk et firehjulstræk, når det opdagede hjulslip og låste bag- og midterdifferentialerne for at give ekstra trækkraft.

Nogle af Mercedes-Benz-modellerne med 4Matic-allwheel-drive-system er Mercedes E-Klasse sedan, S-Klasse, CLA-Klasse, A-Klasse sedan, GLA, GLS og GLE SUV’er.

Hvorfor vælge Audi Quattro?

Hovedårsagen til, at du bør vælge Quattro frem for 4matic, er det fremragende greb og trækkraft, som det giver i de mest ekstreme miljøer. Det betyder, at du ikke sidder fast i mudder eller på en snedækket eller isglat vej. Derudover får du maksimal ydelse og mindre understyring i modsætning til 4Matic.

  Hvad står SLK for i Mercedes?

Hvorfor vælge Mercedes 4Matic?

Ligesom Audi Quattro har Mercedes 4Matic også lignende fordele. Hvis du vælger 4Matic, får du forbedret kørsel, høj brændstofeffektivitet, et motordesign med lavt støj- og vibrationsniveau og et kompakt design, der giver dig mere benplads. Desuden er 4Matic den bedste til alle terræner og alle slags vejrforhold.

FAQ

Er firehjulstræk den ekstra pris værd?

Da systemer med firehjulstræk gør bilen dyrere end lignende biler uden systemet, er det vigtigt kun at anskaffe sig det, hvis du har brug for det. Hvis du bor i kolde områder, hvor det sner, eller vejene er glatte, har du brug for en bil med dette system.

Men hvis ikke, behøver du ikke betale den ekstra dollar for et system, der ikke vil være til stor nytte for dig. Du kan gå efter biler med det normale forhjulstræk eller det lidt avancerede baghjulstrækssystem.

Hvilket AWD-system er det bedste – Quattro, XDrive og 4Matic?

Alle disse systemer er enestående, og det afhænger af, hvad du leder efter. Som tidligere nævnt er Audis Quattro-system velegnet til folk, der ønsker ydeevne, mens Mercedes’ 4Matic-system er fantastisk til alle terræner. På den anden side er BMW’s XDrive bedst til dem, der kræver en sporty kørsel.

Derfor bør du tage dig god tid og finde ud af andre funktioner, der begejstrer dig, før du vælger et AWD-system, der tiltaler dig.

Kan du slå 4Matic fra?

Ja, det kan du. Hvis du ønsker at slå 4matic fra, skal du blot deaktivere 4Matic-driften. Det kan du gøre ved at klappe “testhåndtaget” opad, der er placeret mellem ekspansionskammeret og forrudens væsketank. Herved forbigås transferkassen, og den vender tilbage til at være tohjulstræk.

  Kan du køre en Mercedes uden ekstra batteri?

Omvendt bør du ikke køre bilen i tohjulstræk i længere tid, da bilens styring ikke bryder sig om det.

Kommer alle Audier med Quattro-systemet?

Nej, det er ikke alle Audier, der leveres med Quattro-systemet. Men de fleste Audier leveres med AWD Quattro-systemet. Audi Quattro blev først introduceret i 1980 på den permanent firehjulstrukne Audi Quattro-model. Siden da er Quattro blevet monteret på alle AWD Audi-modeller.

Hvad betyder Quattro?

Quattro betyder “fire” på italiensk. Desuden er Quattro det undermærke, som Audi anvender for at vise, at der anvendes firehjulstræk på en bestemt model. Så hvis du ser en Audi med navnet “Quattro”, betyder det, at den er udstyret med et firehjulstrækssystem.

Bottom line

Audi’s Quattro AWD-system og Mercedes’ 4Matic AWD-system er begge fremragende og klarer sig godt under vanskelige forhold eller på vanskelige veje. Quattro vil dog give den bedste ydeevne og trækkraft, mens 4Matic vil køre problemfrit i alle terræner. Så tag et klogt valg, da begge disse systemer er enestående i det, de gør.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z