4MATIC vs. 4MOTION – forskel, fordele og ulemper

Et firehjulstrækssystem driver både bag- og forhjulene hele tiden for at give optimal trækkraft afhængigt af den valgte køretilstand og det ydre miljø. Mere eller mindre alle premium-mærker tilbyder i dag AWD i en eller anden form, men de fleste af disse er forbeholdt SUV’er.

Både Mercedes og Volkswagen tilbyder dog deres AWD-systemer til næsten alle tilgængelige modeller. Mercedes kalder deres system 4MATIC, som er tilgængeligt for alle deres biler, mens Volkswagen kalder deres system 4MOTION, som er tilgængeligt for de fleste af deres modeller.

Mercedes begyndte at tilbyde 4MATIC-systemet tilbage i 1987, og de første iterationer af dette system var ret upålidelige, fordi de var utroligt komplekse. VW begyndte også at tilbyde 4MOTION-systemet tilbage i 1980’erne, men systemet var kun begrænset til nogle få topmodeller og var ikke så avanceret.

I dag er begge disse systemer meget bedre, men 4MATIC-systemet er meget mere avanceret. Mercedes tilbyder også det øverste 4MATIC+-system, som gør det muligt at afkoble forakslen og gøre bilen udelukkende RWD, hvilket VW ikke tilbyder.

Mercedes 4MATIC – Fordele og ulemper

Mercedes’ 4MATIC-system er et af de mest avancerede AWD-systemer, der i øjeblikket findes på markedet, fordi det benytter et utroligt komplekst design, der i dag er langt mere pålideligt, end det var engang. Den største fordel, som 4MATIC-systemet tilbyder, er den systemvise integration, som påvirker alle aspekter af kørslen.

4MATIC-systemet er et intelligent firehjulstrækssystem, der bruger et utal af forskellige sensorer på hvert enkelt hjul, hvilket betyder, at systemet kan holde bilen kørende, selv om kun et enkelt hjul giver et ordentligt vejgreb.

  Hvilken er den mest pålidelige Mercedes SUV?

Systemet fungerer bedst, når det er integreret med en smidig 7-9-trins gearkasse, et antiblokeringssystem, et avanceret trækkraftsystem og ESP. Den største fordel, som 4MATIC-systemet har i forhold til 4MOTION, er, at det er i stand til at reagere utroligt hurtigt på forskellige vejforhold, hvilket gør bilen meget mere sikker.

De negative sider ved 4MATIC-systemet er, at det koster mange penge at reparere, hvis det nogensinde begynder at forårsage problemer, det forringer også din brændstoføkonomi og gør bilen tungere og kunstigt føles. Mercedes tilbyder dog også et 4MATIC+-system, som er et af de mest avancerede AWD-systemer på markedet.

Volkswagen 4MOTION – Fordele og ulemper

Volkswagen 4MOTION-teknologien omfatter et par forskellige typer AWD-systemer afhængigt af biltypen. Det mest grundlæggende system kaldes et Haldex-system, der bruger en kobling til at flytte kraften enten til baghjulene eller forhjulene. Problemet med dette system er, at det reagerer meget langsommere og ikke er nær så avanceret som 4MATIC.

Nogle VW SUV’er bruger et såkaldt Torsen AWD-system, som anvender et mekanisk differentiale for at give maksimal trækkraft i terrænet. Dette er et gammeldags system, der mest anvendes i SUV’er og andre terrængående køretøjer.

4MOTION-systemet er ikke så avanceret som det system, der findes i de fleste Mercedes-modeller i dag. Forskellene i den virkelige verden er dog ikke så tydelige. Volkswagen tilbyder ikke et særligt præstationsorienteret AWD-system som 4MATIC+, hvilket betyder, at deres systemer er en smule mindre komplekse.

  Audi VS Mercedes Pålidelighed?

Ulemperne ved 4MOTION-systemet er mere eller mindre de samme som i tilfældet med 4MATIC. 4MOTION-biler er dyrere, koster mere at reparere, er ikke så effektive og er betydeligt tungere.

Nødvendigheden af et AWD-system i moderne biler

Som tidligere nævnt tilbyder de fleste bilproducenter i dag AWD-systemer, men et AWD-system er simpelthen ikke nødvendigt for langt de fleste kunder derude. AWD-systemer gør bilen mere kompleks, mindre brændstoføkonomisk, tungere og ofte endnu mere upålidelig og dermed meget dyrere at reparere.

Hvis du ejer en stor SUV, giver det god mening at vælge AWD både af hensyn til trækket og gensalgsværdien. Men hvis du ejer en VW Golf eller en Mercedes Benz A-klasse, og du sjældent bevæger dig ud over asfalten, er et AWD-system mere eller mindre unødvendigt.

AWD-systemer koster normalt omkring 2.000-3.000 USD fra fabrikken, hvilket betyder, at de koster meget mere end et sæt ordentlige vinterdæk. Derfor giver det nogle gange mening at bruge de ekstra penge på mere nødvendige ekstraudstyr og et sæt vinterdæk.

Det er rigtigt, at et AWD-system hjælper på gensalgsværdien, men ikke så meget, som du måske tror, fordi de koster meget i første omgang.

FAQ-afsnit

Skal jeg købe en Mercedes med 4MATIC-systemet?

Hvis du køber en helt ny Mercedes SUV, som du har planer om at bruge i alle mulige miljøer, og du ikke har noget imod at betale 2.000 dollars ekstra i forhold til den udbudte pris, bør du sætte kryds ved 4MATIC-optionen. Hvis du derimod ikke har planer om at køre i dårligt vejr, eller hvis du blot ejer et sæt ordentlige vinterdæk, er et AWD-system unødvendigt.

  Bedste Mercedes Hybrid biler

Hvis du køber brugt, og du finder en bil, du kan lide, med AWD-system, er det en win-win-situation.

Skal jeg købe en VW med 4MOTION-systemet?

Det er mere eller mindre den samme historie som med Mercedes. Det afhænger af den bil, du køber, og til hvad du har tænkt dig at bruge den til. Et sæt vinterdæk plejer at gøre tricket, især hvis du ikke køber Amarok, Atlas eller Touareg.

Hvad er det særlige ved Mercedes’ 4MATIC+ AWD-system?

Mercedes 4MATIC+ AWD-systemet og BMW xDrive M-systemet giver dig mulighed for at afkoble forakslen fuldstændigt og gøre bilen RWD, når du vil have god gammeldags RWD-sjov. Begge disse systemer tilbyder dedikerede drifttilstande, hvilket betyder, at du nemt kan svinge halen ud og holde den der på en kontrolleret måde.

Dette gør disse systemer til de allerbedste derude, fordi de giver dig overlegne trækkraftniveauer i hverdagssituationer, samtidig med at du kan mærke den RWD-oplevelse ved et tryk på en knap.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z