Hvad betyder 4Matic på en Mercedes?

Hvad betyder 4Matic på en Mercedes?

Når du vælger en Mercedes, skal du vælge den rigtige drivlinje for at få en uforglemmelig køreoplevelse. En af de populære drivlinjer, som Mercedes har, er 4Matic AWD/4WD-systemerne.
4Matic er Mercedes’ jargon for deres systemer med firehjulstræk og firehjulstræk. Disse systemer findes på udvalgte bilmodeller i forskellige Mercedes-klasser, såsom A, B, C, E, S, G, CLA, CLS, CLS, GLE, GLC og flere. Systemet er meget effektivt i ydeevne, da det giver bilen mere trækkraft på forskellige underlag.

Historien om Mercedes 4Matic-systemet

Det er ikke overraskende, at 4Matic-systemet først blev introduceret af Daimlers søn, Paul Daimler. Han kom med dette koncept i 1903, hvor han skitserede de første designs af 4Matic AWD-systemet. Hans koncept blev dog først gennemført i 1907, da den første AWD-bil blev fremstillet.
Bilen blev omtalt som Daimlers “Dernberg-Wagen”. I 1951 blev systemet indarbejdet i Unimog, som var et terrængående køretøj. Senere, i 1972, blev det firehjulstrukne system indført i Gelandewagen, en terrængående SUV. Og i 1985 indførte Mercedes-ingeniørerne det i en ny personbil. Det fik endelig navnet 4Matic i 1987.
4Matic-drivsystemet blev meget populært, da det blev anvendt i Mercedes-Benz E-Klasse i W124-serien. I 2008 skabte Mercedes-ingeniørerne en ny generation af 4Matic, der opnåede en vægt på under 200 pund, og derefter blev den først inkorporeret i Mercedes CL550 Coupé.
I øjeblikket er 4Matic indbygget i mange Mercedes-Benz-biler rundt om i verden. Folk, der bor i mudrede og snedækkede områder, foretrækker 4Matic AWD-systemet på grund af dets kørevenlighed. Mens off-roadere elsker Mercedes 4Matic 4WD SUV’er og lastbiler.

Hvad gør en 4Matic firehjulstræk Mercedes til noget særligt?

Hvis du elsker at køre offroad, er det afgørende at vælge en Mercedes med 4Matic AWD-system. Det gør det nemlig muligt for dig at køre gennem forskellige terræner med lidt modstand. Her er nogle af de ting, der gør 4Matic AWD-systemet specielt:

  Hvad er den bedste Mercedes Sprinter-motor?

Aktiverer alle fire hjul

4Matic AWD-systemet maksimerer trækkraften ved at aktivere alle hjul på din bil. Desuden kan systemet registrere, hvilke hjul der har brug for mere kraft, og leder den til dem. Det betyder, at du ikke skal kæmpe for kun at aktivere for- eller baghjulet ad gangen, men at alle hjulene bliver brugt på én gang, hvis det er nødvendigt.

Ekstraordinær kontrol

En anden grund til, at 4Matic AWD-systemet er specielt, er det fantastiske vejgreb. Da 4Matic AWD-systemet er integreret i køretøjet, reagerer det hurtigt og tilpasser sig derefter. Derudover er det i stand til at foregribe sving og give hjulene på ydersiden af kurven større kraft. Dette forhindrer bilen i at glide af vejen.

4-ETS

4-ETS betyder i sin fulde betydning et 4-hjulet elektronisk trækkraftsystem. Dette system spiller en stor rolle for effektiviteten af 4Matic AWD-systemet. 4-ETS hjælper med at registrere starten på hjulspin. Derefter aktiverer det hurtigt bremsen på det glidende hjul og leder drejningsmomentet og kraften tilbage til det hjul, der griber, for at få dig ud af problemerne.

Fremragende acceleration

Mercedes-Benz biler udstyret med 4Matic-systemet accelererer langt mere jævnt og hurtigere under ekstreme vejrforhold end biler uden dette system. Derfor gør det førerens arbejde meget lettere sammenlignet med forhjulstrukne eller baghjulstrukne biler.

Forbedret ydeevne

Hvis du vil have et køretøj med bedre ydeevne, er der intet bedre end en Mercedes-Benz med 4Matic-drivlinje. Da systemet giver hjulene mere trækkraft, vil din bil accelerere hurtigere end et almindeligt drivsystem. Hvis du vil have endnu bedre ydeevne, kan du vælge Mercedes AMG-køretøjer med 4Matic-system.

  Hvad er den bedste Mercedes med firehjulstræk?

Ofte stillede spørgsmål om 4Matic

Hvordan fungerer Mercedes-Benz 4Matic-allwheel-drive-systemet?

Mercedes 4Matic AWD-systemet fungerer ved at aktivere og drive alle fire hjul for at give den bedste trækkraft. Dette fremragende system kan hurtigt og præcist tilpasse sig pludselige ændringer uden at gå på kompromis med ydeevnen. Det fungerer også effektivt ved at fordele motorens drejningsmoment jævnt på både for- og baghjul.
Så når forholdene ændrer sig, opdager det kompakte og lette system straks situationen og identificerer, hvilket eller hvilke hjul der har brug for kraft for at øge trækkraften. Som følge heraf forsyner systemet hjulet med det hårdt tiltrængte drejningsmoment. Systemet betjenes også af et elektronisk 4-hjuls trækkraftsystem.

Hvad er forskellen mellem 4Matic-systemet og det almindelige system?

4Matic-systemet registrerer kørselsforholdene og justerer for at sikre, at der er god trækkraft og godt vejgreb til at køre på. Et almindeligt system derimod leder motorens drejningsmoment til for- og baghjulene for at opnå sportslig balance og enestående håndtering. Så 4Matic er fantastisk til alle kørselsforhold.

Er alle Mercedes-Benz-modeller udstyret med 4Matic?

Nej, det gør de ikke. Men flere Mercedes-modeller har 4Matic-systemet til rådighed. Disse omfatter A-Klasse, B-Klasse, C-Klasse, E-klasse, S-Klasse og G-Klasse. Bemærk, at 4Matic-systemet i C-Klassen findes i sedanen, coupéen, cabriolet, stationcar og CLA.
På samme måde findes 4Matic-systemet i E-Klassen i sedan- og stationcar-modellerne. For G-klassens vedkommende findes 4Matic-systemet i G-vognen, GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé og GLS. Det er vigtigt at vide, om din bil har et 4Matic-system, da det kan være afgørende i hårdt terræn.

  Porsche VS Mercedes Pålidelighed

Skal jeg aktivere 4Matic-systemet, eller er det altid aktiveret?

I modsætning til biler med for- eller baghjulstræk er 4Matic-systemet altid aktiveret. Så du behøver ikke at aktivere noget, da systemet registrerer, hvor der mangler greb eller i et snævert hjørne, og aktiverer de rigtige hjul. Systemet er altså altid klar til at gå i gang med arbejdet.

Bottom line

Nu hvor du forstår, hvad 4Matic betyder på Mercedes-biler, skal du vælge en bil, der har det rigtige system til dine kørselsforhold. Både 4Matic AWD- og 4WD-drivlinjerne fungerer godt under vanskelige forhold. De sikrer, at du ikke mister vejgreb, og at din bil holder sig på vejen.
Men hvis forholdene er ekstreme, er 4WD-systemet det bedste. Hvis vejret derimod altid er dårligt, f.eks. isglatte forhold, er AWD-systemet det bedre valg. Bemærk, at Mercedes 4WD-biler er meget dyrere end AWD-biler. Desuden bruger AWD-køretøjer lidt mere brændstof end deres 4WD-kolleger.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z