Hvad betyder Mercedes-chassisnumre?

Ligesom motorcykler har køretøjer også identifikationsnumre, som adskiller dem fra hinanden. Derfor har alle Mercedes-Benz biler, der produceres, et chassisnummer. Men hvad betyder Mercedes-chassisnumre egentlig?

Mercedes chassisnummer er det identifikationsnummer, der er knyttet til bilen. Det er med til at identificere bilen. Før den 1. januar 1989 blev disse numre kaldt chassisnumre, men efter den 1. januar 1989 blev de kaldt køretøjsidentifikationsnumre. Kort sagt er Mercedes-chassisnummeret også kendt som et køretøjsidentifikationsnummer.

Alle chassisnumre/VIN indeholder 17 tegn, og hvert tegn har en vigtig oplysning, som en mekaniker kan have brug for. De 17 tegn identificerer fabrikanten, oprindelseslandet og den fabrik, hvor bilen blev produceret. Derudover identificerer det også et køretøjs modelår og serienummer.

Hvad indeholder Mercedes-chassisnummeret?

Chassisnummeret eller køretøjsidentifikationsnummeret kommer med tre identifikatorer. Disse er verdensfabrikantens identifikationsdel, køretøjsbeskrivelsesdelen og køretøjsidentifikationsdelen. Den globale producentidentifikator består af de første tre cifre i chassisnummeret, som viser producenten, produktionslandet og køretøjstypen.

På den anden side viser køretøjsbeskrivelsesdelen bilens motortype og -størrelse, bilmærke, transmissionstype, modelår og meget mere. Og endelig er køretøjsidentifikationsdelen et serienummer, der er særegent for hvert enkelt Mercedes-køretøj.

Hvor kan jeg finde mit Mercedes-Benz chassisnummer?

Mercedes-Benz chassisnummeret er normalt placeret tre forskellige steder. Disse omfatter:

 • Førerens dørramme i førersiden – dette er et af de almindelige steder, hvor du kan se din bils chassisnummer. Tjek det område, hvor døren forbindes med bilens karrosseri.
 • På instrumentbrættet – dette er et andet sted at lede efter dit VIN. Undersøg bag forruden på førersiden af instrumentbrættet.
 • Forsiden af motorblokken – ud over dørrammen og instrumentbrættet kan du også finde chassisnummeret på dele af din bil, f.eks. på motoren.
  Ikke desto mindre kan du også finde dit VIN-nummer på forsikringsbeviset, køretøjets titel og registrering.
  Hvilke Mercedes er produceret i USA?

Hvad betyder de 17 cifre i et Mercedes-chassisnummer?

Hvis du undrer dig over, hvad de 17 cifre i et Mercedes-chassisnummer betyder, er her en komplet oversigt, så du kan lære, hvad de angiver:

VIN Karakter 1: Oprindelse i verden

W tysk

VIN Karakter 2: Producentkode

D Mercedes-Benz (Daimler)

VIN-tegn 3: Division

B – Benz
C – Chrysler
D – Daimler AG

VIN Karakter 4: Serieidentifikator

Hver enkelt klasse og generation får sit bogstav i Mercedes-Benz VIN-opdelingen. Dette nummer er meget specifikt, da det viser, hvilken klasse, model og generation køretøjet er. F.eks. A W123, C W126, J W210 E-klasse eller U W211 E-klasse.

VIN Karakter 5: Karrosseristil

 • A står for Mercedes roadsters
 • B for lang karrosseri
 • F for sedan
 • G for sedan lang WB
 • S for stationcar
 • H for vogn
 • J til coupé
 • K til cabriolet
 • M for AMG
 • V for limousine
 • W/X for SUV

VIN Karakter 6-7: Model

VIN-tegn 8: Sikkerhedssikringssystem

 • C for sikkerhedssele plus nødforspændingsanordninger
 • D for airbag foran for føreren
 • E for passagerairbag foran
 • F for sideairbags

VIN Tegn 9: Kontrolciffer

Dette er et kontroltal, der beregnes af en tredjepart for at kontrollere nøjagtigheden.

VIN Karakter 10: Modelår

Typisk varierer modelårene fra 1 til 9 og fra A til Y

VIN-tegn 11: Produktionsanlæg

 • A til E for fabrikken i Sindelfingen
 • F til H for Bremen
 • J for Rastatt
 • X for Graz
 • T for Karmann
 • V for Valmet Automotive, Finland
 • M for Woking, England

VIN-tegn 12-17: Chassisnummer

Dette sidste sæt tal er den klassifikation, som dit køretøj blev produceret i.
N/B: Nu hvor du ved, hvad chassisnumrene på din Mercedes-Benz betyder, kan du gå videre og finde ud af mere om din bils produktion, årgang, dele og produktionsanlæg.

  Hvilke Mercedes er turboladede?

FAQ

Hvad er betydningen af chassisnumre?

Disse numre er vigtige, da de gør det muligt for ejeren eller myndighederne at spore deres bil af forskellige årsager. Myndighederne kan f.eks. bruge chassisnumre til at identificere ødelagte eller stjålne køretøjer. Desuden kan producenten også bruge disse numre til nemt at identificere biler, der kræver en tilbagekaldelse.

Hvorfor blev chassisnummeret ændret til køretøjsidentifikationsnummeret?

Både chassisnummer og VIN fungerer som serienumre. Før 1989 var VIN kendt som chassisnummer, før det blev ændret. Det blev kaldt chassisnummer, fordi de tidligste motorkøretøjer var lavet af et karrosseri, der var boltet fast til eller baseret på et chassis eller en ramme.

Som følge heraf blev hvert chassis forsynet med et serienummer, så det kunne være nemt at identificere bilen og bruge det til registrering. Ikke desto mindre ændrede man navnet til VIN, da bilerne overgik til en enkelt karrosserikonstruktion. Dette skete dog mange år efter, at bilen blev ændret til et enkelt karrosseri.

Hvad er den væsentligste forskel mellem VIN og chassisnumre?

Selv om VIN er det samme som chassisnumre, har de stadig flere forskelle. Først og fremmest blev chassisnumre brugt før den 1. januar 1989, mens VIN blev brugt efter den 1. januar 1989. Så VIN erstattede altså chassisnummeret.

En anden forskel mellem VIN og chassisnumre er, at chassisnumre indeholder færre detaljer sammenlignet med VIN. De fleste chassisnumre indeholdt op til 12 tegn, mens VIN-numre har op til 17 tegn.

  Hvorfor skal jeg ikke købe en Mercedes?

Hvorfor er det vigtigt at kontrollere bilens chassisnummer, før man køber?

Det giver dig mulighed for at lære om køretøjets historie. Derudover giver det dig mulighed for at finde ud af, om bilen er lovlig eller ej. Desuden kan dette nummer også hjælpe dig med at kende bilens sande identitet, før du køber.

Konklusion

Kort sagt er Mercedes-Benz chassisnummeret også din bils VIN-nummer. Det hjælper med at identificere din bil ved hjælp af de 17 tegn, som den kommer med. Desuden giver det dig mulighed for at kende din bilproducent, køretøjstype, produktionsland, modelår, type af dele og produktionsanlæg.

Chassisnummeret er meget vigtigt, da det også hjælper med at identificere stjålne biler, adskille biler, der er involveret i en tilbagekaldelse, og gør det muligt for myndighederne at identificere biler i en brand eller brugt i en forbrydelse.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z