Skal jeg rustbeskytte min BMW?

Rust er en af de værste fjender, en bil kan have. Korrosion skyldes for det meste, at vand trænger ind i lakken, og når det sker, begynder vandet at lave bobler i lakken. Rust begynder at sprede sig indefra og ud og bryder til sidst selve lakken ned.

En stærk korrosionsbeskyttelse er afgørende for en bil, der er mere end 10-12 år gammel, fordi de fleste biler bliver smadret med masser af stenslag i løbet af bilens levetid, hvilket kan forårsage korrosion. Når en bil har været udsat for fugt og ilt i et stykke tid, vil der uvægerligt opstå rust.

Nogle bilproducenter som BMW laver omfattende korrosionsbeskyttelse, allerede inden bilen er blevet samlet, men denne type korrosionsbeskyttelse holder ikke evigt. Du kan også drage fordel af masser af forskellige eftermarkedskorrosionsbeskyttelsesteknikker.

Men hvis du passer på din bil, vasker den regelmæssigt og endda anvender lakbeskyttelsesfilm på specifikke sårbare områder, kan du negere disse virkninger i lang tid. Det er en god idé at rustbeskytte en BMW på over 12 år, hvis bilen er yngre end det, skal du bare passe ordentligt på den.

BMW fabrikkens rustbeskyttelse

Alle BMW-biler får en omfattende rustbeskyttelse, inden de forlader fabrikken. Dette består ud af, at hele bilens karrosseri bliver dyppet i mangan, fosfatzink og nikkel. Efter badet påfører BMW et beskyttende lag på hele karrosseriet.

Denne proces strækker sig endda til et subatomært niveau, da BMW anvender en særlig belægning kaldet e-coat, som består i at lade hele karrosseriet op med elektricitet. Dette sikrer, at hver eneste nanometer af bilens karrosseri er blevet beskyttet på samme måde. Herefter begynder højteknologiske robotter at sprøjte højtryksforseglingsmidler ind i alle sårbare hulrum i bilens karrosseri.

  Bedste BMW som første bil

BMW gør sig store anstrengelser for at sikre, at alle sårbare dele af bilens karrosseri bliver beskyttet. BMW starter med undervognen og anvender en polyvinylchloridblanding, der beskytter bilen mod vandindtrængning og fugt i undervognen.

Herefter lakerer BMW bilen og påfører et ekstra beskyttelseslag med en særlig smeltet paraffinbaseret hulrumsvoks for at sikre, at alle små revner, sømme og sprækker er dækket. Voksen tørrer og bliver et stærkt korrosionsafvisende middel. BMW tilbyder også en 12-årig lang korrosionsgaranti for biler fremstillet efter 2004.

Aftermarket BMW korrosionsbeskyttelse

Hvis din bil er mere end 12 år gammel, bør du måske tage en masse på nogle af disse eftermarkeds-korrosionsbeskyttelsesteknikker. En af de nyeste korrosionsforebyggelsesteknikker er et særligt elektronisk modul, der sender en svag strøm ud i hele bilens karrosseri, som teoretisk set forhindrer din bil i at reagere med ilt. Priserne varierer fra 500-1000 dollars.

Hvis du er på udkig efter et billigere alternativ til 150 $, bruges tjærebaserede sprays også ofte til hovedsageligt rustbeskyttelse af undervognen. Denne teknik består ud af at sprøjte et tjæreagtigt lag på bilens sårbare områder i et forsøg på rustbeskyttelse. Men dette lag er modtageligt for revner, hvilket endda kan fremskynde korrosionsprocessen, og det bør undgås.

Særlige drypfrie oliesprøjter ligner i nogen grad de førnævnte tjærebaserede sprøjter, men denne teknik giver en bedre og mere grundig beskyttelse, hvis den udføres af en professionel. Det er nødvendigt med en vis boring, så du bør rådføre dig med en professionel. Omkostningerne ligger på mellem 120-150 USD, og dette bør gentages årligt.

  Er en BMW en god første bil?

Du kan også tjekke drypoliesprøjter, som er mere tyktflydende end de førnævnte drypfrie oliesprøjter og giver endnu bedre rustbeskyttelse til samme pris. Denne teknik bør også udføres årligt og er ofte den metode, som anbefales af mange specialister.

Generel rustbeskyttelse i hverdagen

Sørg for at vaske din bil regelmæssigt, da dette er altafgørende for lakkens holdbarhed og rustbeskyttelse. Derudover bør du også bruge et dedikeret keramisk belægningslag for øget lakbeskyttelse, og du bør altid holde øje med salt på din bil og rengøre den så ofte du kan.

Du bør også holde alle de dedikerede afløbspropper rene, så vandet nemt kan komme ud af alle bilens hulrum. Hvis du ikke rengør dit interiør ofte, er der en god chance for, at snavset også kan sprede sig til det udvendige, og det kan forårsage rustdannelse.

Hvis du vil have den højeste grad af beskyttelse, skal du gå i gang med at påføre lakbeskyttelsesfilm på alle de sårbare områder af din bil. Dette gøres for at forhindre stenslag, som ofte er hovedårsagen til, at der opstår rust på de udvendige paneler.

FAQ-afsnit

Er det værd at rustbeskytte en bil?

Det afhænger af et par forskellige faktorer. Hvis du bor i et varmere, for det meste tørt klima, og du kører mest i byen på asfalterede veje, så er det måske ikke så nødvendigt. Men hvis du bor i et klima med varierende vejrforhold, eller hvis du ofte støder på fugt på dine daglige ture, kan det være en god idé.

Hvis du ejer en forholdsvis ny bil, og du ikke har planer om at eje den i lang tid, er det ikke nødvendigt at rustbeskytte den. Hvis du blot følger alle de daglige tips til forebyggelse af rust, er risikoen for rust ret minimal.

  Hvad er den mest pålidelige BMW-model?

Klarer nyere biler sig bedre med rust sammenlignet med ældre biler?

Ja, det gør de. Masser af moderne bilmærker bruger galvaniseret stål til nogle specifikke bilrammedele. Det betyder, at disse områder ikke er lige så udsat for korrosion som almindeligt stål. Ældre biler brugte ikke denne type stål, hvilket betyder, at korrosionen ikke er så intens.

Desuden er nyere biler generelt bedre samlet. De tilbyder tættere panelspalter, og mange nyere tætningsteknikker anvendes direkte fra fabrikken. BMW’s omfattende rustbeskyttelsesteknik giver ikke uden grund en 12-årig garanti.

Sandsynlighed for sommer- vs. vinterrust?

Om vinteren er korrosion meget mere relevant på grund af øget fugt og vigtigst af alt salt. De fleste lande bruger salt som isafskræmmer, men det betyder også, at der er stor chance for, at din bil bliver plaget af korrosion om vinteren.

For at afhjælpe dette skal du altid sørge for at vaske din bil regelmæssigt, hvis du ikke gør det, kan saltansamlingen efter et stykke tid beskadige lakken. Hvis dette sker, bør du kigge på mere omfattende rustbeskyttelsesløsninger, der er anført i denne artikel.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z