Skal jeg oplade min elbil hver aften?

Rækkeviddeangst er et begreb, der er opfundet af ejere af elbiler for at beskrive følelsen af angst for, at de måske ikke har tilstrækkelig rækkevidde til at nå frem til deres destination. Når alt kommer til alt, tager det alt for lang tid at oplade batterierne i forhold til at tanke bilen op, og derfor har de en tendens til at lade deres elbiler være tilsluttet hver nat.

Selv om det ikke ødelægger batteriet at oplade bilen hver nat, er det stadig bedre at holde batteriet på omkring 80 % af kapaciteten, hvis du vil maksimere batteriets levetid. Det bedste er at konsultere dig selv med ejerens manual for at afgøre, hvad der er den bedste fremgangsmåde.

Du bør også overveje forskellige opladerhastigheder. Hvis du tilfældigvis har en hurtigoplader på niveau 3, bør du ikke lade bilen være tilsluttet. En hurtigoplader på niveau 3 vil forkorte dit batteris levetid hurtigere end en normal stikkontakt ville gøre det.

De fleste nyere EV’er i disse dage har dog mange avancerede opladningsstyringssystemer indbygget, som sådan kan disse overvåge opladningsprocessen for at maksimere batteriets kapacitet på lang sigt. Uanset hvad, er det bedre at holde din bil på omkring 50-80 % af opladningen hele tiden.

Daglige pendlingsafstande

I gennemsnit bruger amerikanerne omkring 46 minutter på daglig pendling, og de har en tendens til at køre omkring 30 miles om dagen. I betragtning af, at en gennemsnitlig EV i disse dage giver langt over 200 miles på en fuld opladning, er det sikkert at sige, at det er overflødigt at oplade en EV hver aften.

Dette er dog kun gennemsnitlige skøn, og dit brugsscenarie kan være anderledes. Hvis du bruger din bil hver dag til langdistancekørsel, skal du kun oplade bilen om natten, hvis det er nødvendigt. Ligesom en almindelig ICE-bil ikke behøver at blive tanket op hver dag, behøver din elbil heller ikke det.

  Bedste elbiler til en første bil

Det bedste er altid at lade bilen mellem 50 % og 80 % op, da det ikke altid er godt at lade batteriet helt op, da det kan forkorte batteriets levetid. På samme måde er det heller ikke en god idé at holde bilen parkeret med mindre end 20 % batterikapacitet.

Forskelle mellem ”almindelige” opladere og niveau 3-hastighedsladere

Lad os sige, at du i gennemsnit kører 150 miles om dagen. Hvis du kører en EV med en rækkevidde på 300 miles, skal du lade den op hver anden dag eller deromkring. Hvis du oplader din bil hver aften, er det praktisk, da du sandsynligvis aldrig behøver at bekymre dig om rækkeviddeangst, og hvis du kører over 150 miles om dagen, skal du købe en dieselbil.

Det, du skal huske på, er den type oplader, du bruger. Hvis du overvejende hurtigoplader din bil, vil dit batteri blive nedbrudt hurtigere. Hvis du derimod bruger en almindelig oplader, vil dit batteri blive nedbrudt langsommere.

Nogle gange giver det mening at bruge en hurtigoplader, hvis du har travlt, eller hvis du har gjort et hurtigt stop på en tankstation på motorvejen. Men hvis du ikke har travlt, bør du af de samme grunde springe over at bruge hurtigopladere, fordi de skader dit batteri på lang sigt.

Udover hurtige og almindelige opladere er det godt at huske på, at batterier kun er lavet med et vist antal opladningscyklusser, og du bør ikke oplade dit batteri, hvis det ikke er nødvendigt. Hvis din bil som tidligere nævnt er udstyret med avancerede opladningsstyringssystemer, skal du blot følge opladningsvejledningen.

  Er hurtig opladning dårligt for elbiler?

Overopladning og at holde din EV tilsluttet i længere perioder

Hvis du planlægger at parkere din EV i en garage og lade den stå der i længere tid, bør du oplade bilen og trække stikket ud. Men hvis du lader bilen stå tilsluttet i lang tid, kan en langvarig 100 % opladningstilstand beskadige batteriet, selv om systemerne gør deres bedste for at forhindre, at det sker.

Det tager ekstremt lang tid at tømme et EV-batteri med høj kapacitet i standby-tilstand, fordi din bil er udstyret med systemer, der er designet til at sætte bilen i en såkaldt ”Deep Sleep-tilstand”. Denne tilstand gør det muligt for bilen at frakoble alle unødvendige systemer for at maksimere langtidsbatteriet i standbytilstand.

FAQ-afsnit

Er opladning af elbil sikkert?

Vi er alle klar over, at vi aldrig bør ryge eller bruge en mobiltelefon, mens vi fylder benzin på vores biler. Det er trods alt indlysende, at ild og brændstof ikke går så godt sammen. Men når det drejer sig om elbiler, er vi ikke helt klar over, hvad vi bør eller ikke bør gøre, men vær forvisset om, at opladning af elbiler faktisk er sikkert.

Først og fremmest bør du købe en dedikeret EV-wallbox-oplader. Næsten alle EV’er leveres med opladere ud af æsken, og det er dem, du bør bruge. Du må aldrig kæde gamle kabler sammen med dedikerede bilopladere, da de måske ikke kan klare den konstante strøm og dermed kan bryde i brand.

  Hvor lang er levetiden for en elbil?

Kan jeg oplade min elbil i regnvejr?

Du kan oplade din EV i alle vejrforhold, da EV-udtag er designet til at klare ekstreme vejrforhold. EV-opladere testes utrætteligt og strengt, før de godkendes, hvilket betyder, at der ikke er nogen risiko for elektrisk stød, hvis alt fungerer efter hensigten.

Moderne opladere sender ingen strøm overhovedet, før de genkender bilen og vurderer situationen som sikker. Tesla bruger en blinkende grøn ring omkring opladeren for at angive, at bilen modtager strøm.

Hvor lang tid tager det at oplade et batteri i en elbil helt op?

Gennem en ordentlig stikkontakt skal et bilbatteri på 60 kWh bruge op til 8-9 timer på at blive fuldt opladet. Dette varierer naturligvis afhængigt af batteriets størrelse og selve stikkontakten. Hvis du vælger hurtig opladning, kan du nå en opladning på 80 % på nogle få dusin minutter.

Selve bilen er også vigtig, da nogle modeller kan oplade hurtigere end andre. For eksempel tilbyder den nyligt udgivne Lucid Air 20 miles pr. 1 minut med hurtig opladning, mens andre EV’er som Porsche Taycan og Tesla Model 3 kun tilbyder omkring 15 miles for samme tid.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z