Mercedes W114 – Almindelige problemer & fejl

Mercedes W114/W115 er en firedørs sedan med frontmotor og baghjulstræk, der blev fremstillet mellem 1968 og 1976. W114-modellen bruger en kraftigere 6-cylindret motor og er mærket med modelbetegnelserne 230, 240 og 280. W115-modellen er derimod baseret på mindre 4-cylindrede motorer og er mærket med modelbetegnelserne 200, 220 og 223.

Både W114 og W115 er kendt for deres fantastiske pålidelighed, og mange Mercedes-entusiaster betragter dem som nogle af de mest pålidelige Mercedes-modeller derude. Selvfølgelig er de 50-60 år gamle nu, og en så gammel bil vil aldrig være lige så pålidelig som noget fra den moderne æra, men hvis du passer ordentligt på den, er de uforgængelige.

De mest almindelige W114/W115-problemer er forbundet med rust, da rust er den største fjende, en klassisk Mercedes kan have. Det er kendt, at varmelegemeblæseren svigter, og det samme gør automatgearet. Begge disse er også kendt for at lække olie, så sørg for at tjekke for eventuelle lækager. Endelig har den indvendige beklædning sandsynligvis set bedre dage, så sørg for at tjekke hele vejen rundt om bilen for tegn på forringelse.

Alt i alt kan W114/W115 Mercedes være en anstændig investering, hvis det lykkes dig at finde en i passende stand. Disse bliver også mere og mere populære hos aftermarket-firmaer, fordi de i nogen grad bygger bro mellem det klassiske Mercedes Euro-look og old-school amerikanske muskelbiler.

Mercedes W114/W115 rustproblemer

Det er næsten umuligt at finde en gammel Mercedes, der ikke oplever i det mindste en form for rust. Selvfølgelig, hvis du finder en W114/W115, der har været ordentligt babydyret indendørs, er disse sandsynligvis mint. Virkeligheden er dog, at de fleste af disse er blevet brugt som almindelige biler gennem årene, hvilket betyder, at de lider af rustdannelse.

  Mercedes-Benz M-klasse Pålidelighed

Sørg for at tjekke alle de almindelige rustpletter som f.eks. omkring forlygterne, på kølerhjelmen og bagagerumsdækslet, under bilen, de indre og ydre dørsamlinger, gulvet, kofangerne og donkraftpunkterne. Kontroller, om der er vandlækager rundt omkring i bilen, da disse typisk fører til mere rust.

Mercedes W114/W115 problemer med blæser til varmeapparatet

W114 og W115 har A/C, hvilket er en rigtig god ting, men blæseren til varmelegemet er et kendt problem med begge modeller, da det ikke er så let at komme til. Varmeapparatet er begravet dybt inde i instrumentbrættet, hvilket betyder, at hvis det svigter, skal du betale mange penge for at få det repareret. En Mercedes-specialist oplyser, at dette job i nogle tilfælde kan tage op til 20 timer.

Vakuumlækkerne er også begravet dybt inde i instrumentbrættet og er også svære at nå. Reparationer som disse påvirker bilens værdi ret meget, og nogle folk er endda villige til slet ikke at reparere blæseren. Uanset hvad, skal du være meget opmærksom på disse problemer, hvis du er på markedet for en af disse.

Mercedes W114/W115 transmissionsproblemer

W114/W115-gearkassen er en gammeldags 4-trins automatgear, der nogle gange starter i 1. gear, men som også ofte kan starte i 2. gear. Problemet her er, når systemet ikke er kalibreret korrekt, og bilen ikke ved, hvornår den skal starte i hvilket gear. Problemer som disse kan effektivt ødelægge den måde, bilen kører på, og dermed påvirke bilens værdi.

Det er ikke nogen hemmelighed, at disse automatgear er gamle, rystende og relativt dovne. Sørg også for at kontrollere, om bilen ved, hvornår den skal skifte, og om hele systemet er så smidigt, som det burde være.

  Almindelige problemer med Audi S-Tronic

Mercedes W114/W115 olielækager

Disse to er kendt for at komme med ret pålidelige motorer, der er i stand til at akkumulere hundredtusindvis af kilometer på uret uden at have brug for større eftersyn. Uanset hvad, vil motoren kun kunne gøre det, hvis olieforbruget er i orden.

Sørg derfor for at kontrollere bilens olie- og kølevæskeniveauer og gennemgå hele systemet for at se, om der er nogen utætheder. Reparation af disse kan også være et dyrt arbejde, hvilket også betyder, at det påvirker bilens værdi en hel del.

Mercedes W114/W115 problemer med interiørbeklædning

Gamle Mercedes-biler er kendt for at være uforgængelige mekanisk set, men de er ikke kendt for at komme med særligt holdbare beklædningsmaterialer. Derfor er både W114- og W115-indretningsmaterialer kendt for at blive forringet og slidt betydeligt.

Det betyder, at du er nødt til at gennemgå hele interiøret og tjekke under alting for at se, hvor slemt forringelsen er.

FAQ-afsnit

Skal jeg købe en Mercedes W114?

Hvis du er på markedet for en klassisk Mercedes sedan, er W114 faktisk et godt valg. W114-værdierne er stærke, men ikke overdrevent høje, i hvert fald ikke for ordentlige eksemplarer. Desuden vil disse Mercedes-modeller sandsynligvis blive mere populære i fremtiden, hvilket betyder, at det at holde en i anstændig stand bør give dig et vist afkast i sidste ende.

Du skal dog huske på, at biler som disse ikke kan bruges som alle andre moderne biler, da disse simpelthen er fra en anden æra. De er nemme at arbejde på, men kræver typisk arbejde, der skal udføres oftere.

Er Mercedes W114 sikker?

W114 er så sikker som en 50-60 år gammel bil kan være, hvilket betyder, at den ikke er nær så sikker som moderne biler er, men den burde ikke falde fra hinanden. Det betyder, at biler som disse er i stor ulempe, hvis de kører sammen med biler fra 80’erne og 90’erne, og især hvis de kører sammen med biler fra efter 2000’erne.

  Almindelige problemer med Mercedes W124

Forståeligt nok er W114 ikke udstyret med nogen avancerede softwaresikkerhedsfunktioner, da disse ikke fandtes på det tidspunkt. Alt i alt er W114 acceptabel, men det er ikke en bil, som du ønsker at tilbringe for meget tid i.

Er Mercedes W114 en investering?

At købe biler udelukkende med henblik på investering er et spil, som kun de rige er i stand til at spille, hvilket betyder, at det at købe en gammel Mercedes ikke automatisk betyder, at du vil tjene penge. Først og fremmest er W114 ikke dyr til at begynde med, hvilket betyder, at ubetydelige værdistigninger ikke engang er nok til at dække vedligeholdelsesomkostningerne.

For det andet er det kun biler i uberørt stand, der kan betragtes som investeringsværdige, men disse biler bliver ikke kørt. Alt i alt kan en anstændig W114 give dig et lille afkast efter lang tid, men at købe en som en ren investering er ikke rigtig vejen at gå. En investeringsfond med middelstor risiko vil sandsynligvis tjene dig flere penge, og du behøver ikke at vedligeholde den.

Bilproblemer, typiske fejl og svagheder.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z