Hvorfor har flere biler ikke selvmordsdøre?

Selvmordsdøre toppede tilbage i tiden efter Anden Verdenskrig, og nu ser det ud til, at kun en håndfuld producenter er villige og i stand til at bruge denne type dørdesign. Selvmordsdøre, coach-døre eller bagudvendte døre er de mest almindelige navne, der er forbundet med dette dørdesign.

Grunden til, at de fleste biler har tendens til at tilbyde normale døre, er, at normale døre er de bedste. Uanset hvordan man ser på det, er selvmordsdøre ikke nær så praktiske. Når du åbner baghængselsdørene helt, er det ekstremt svært at trække dørene lukket, fordi de er tunge og langt væk.

Desuden kaldes de selvmordsdøre, fordi de er farligere end de fleste døre, når det kommer til passagerernes sikkerhed. Rolls Royce er dog et mærke, der er stolt af at bruge de fineste materialer og mekanismer, man kender, så det er svært at sige, at selvmordsdøre er dårlige, så længe Rolls bruger dem.

Som nævnt er selvmordsdøre tunge og langt væk, når de er helt åbne, men Rolls tilbyder assisterede døre, som gør hele processen meget lettere. Uanset hvad du mener om disse døres praktiske anvendelighed, kan ingen benægte, hvor let tilgængelige de er, og hvor cool de ser ud.

Fordele ved selvmordsdøre – Hvorfor flere biler bør bruge selvmordsdøre

Baghængsdøre giver mulighed for en lettere og mere elegant ind- og udstigning af bilen, hvilket er vigtigt på luksusbiler. Døre som disse giver også chauffører nemmere adgang til bagdøren, og det er meget nemmere at installere et barnesæde i en bil med baghængt dør.

  Hvad er forskellen på en plug-in hybrid og en almindelig hybrid?

Fordi selvmordsdøre anvender et baghængsel, er der ikke behov for en B-søjle, hvilket kan gøre bilens design langt mere eksklusivt. Som tidligere nævnt tilbyder Rolls Royce assisterede selvmordsdøre, hvilket gør dem lette at åbne og lukke. Denne mekanisme fungerer dog ikke perfekt, hvis jorden ikke er jævn.

Det eneste, du skal gøre, er at trykke på en knap inde i bilen, så lukker dørene sig selv helt. Rolls Royce tilbyder ikke døre med fuldt assisteret åbning, da dette giver visse sikkerhedsproblemer. Rolls har dog gjort døråbningsprocessen lettere ved at hjælpe dig, mens du åbner dørene.

Ulemper ved selvmordsdøre – Hvorfor alle biler bør opgive dem

Selv om de er stilfulde og ser cool ud, er de lidt tvivlsomme ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, fordi de let kan åbnes under kørsel. Det betyder, at hvis du ikke lukker dem helt, kan et vindstød lettere åbne dem, fordi de åbner mod vindstrømmen.

Hvis du tilfældigvis åbner en almindelig dør i trafikken, og hvis en bil rammer den, vil de desuden overstrække døren, men du har en større chance for at komme helskindet ud af hele prøvelsen uden skrammer. Hvis nogen derimod rammer dine døre, mens du stiger ud af en bil med selvmordsdøre, er der større sandsynlighed for, at du bliver klemt af dørene.

Det største problem med selvmordsdøre er dog, at de påvirker den strukturelle integritet for meget, hvis der ikke er nogen B-søjle. Forestil dig en sidekollision på en bil uden B-søjle, især når du ved, at sammenstød som disse let kan ende tragisk, selv ved lavere hastigheder.

  Er Apple CarPlay det værd?

Det betyder, at fabrikanterne er nødt til at kompensere for manglen på B-stolpe, hvilket kan øge produktionsomkostningerne eksponentielt. Alt i alt ville selvmordsdøre være mere udbredte, hvis de var så gode, som nogle mener, at de er, hvis de var mere udbredte.

Biler med selvmordsdøre – Hvorfor bruger de dem alligevel?

Hvis du vil købe en ny bil, der tilbydes med selvmordsdøre, skal du enten bruge en formue på at købe en Rolls Royce-bil, eller du kan tjekke Lincoln Coach Edition Continental, Mazda MX30 eller BMW i3 ud.

Grunden til, at disse biler bruger selvmordsdøre, er forskellig. Rolls Royce bruger dem, fordi de gør deres biler eksklusive, hvilket gør dem unikke. Dette er hovedårsagen til, at Rolls bruger dem, især fordi døre som disse engang blev forbundet med luksusbiler, og det er derfra navnet coach doors stammer.

Lincoln Continental bruger selvmordsdøre for at henvise til ældre Lincoln-biler, som var kendt for at bruge dette dørdesign. Mazda bruger dem, fordi bagdørene er for små, og fordi de ikke påvirker den strukturelle integritet så meget, hvilket også er grunden til, at i3 bruger dem.

FAQ-afsnit

Kan jeg udstyre min bil med selvmordsdøre?

Ja, det kan du faktisk godt, og der er et par firmaer derude, som er villige til at gøre det for dig for omkring 1000 dollars. Prisen varierer selvfølgelig alt efter, hvor mange døre du vil ændre, og hvor sofistikeret mekanismen skal være.

Uanset hvad, er det muligt at omdanne dine almindelige døre til selvmordsdøre. Dette er en almindelig trend i eftermarkedet for luksusbiler, og mange entusiaster nyder døre som disse. Hvis du gør dette, vil det dog dræbe din bils gensalgsværdi i processen.

  Bedste hybridbiler til seniorer

Hvad er de fedeste bildøre på markedet?

Koenigsegg er et svensk hyperbilmærke, der bruger såkaldte “Twisted Synchrohelix Actuation”-døre. Disse døre er langt de sejeste i hele bilbranchen, fordi de åbner ud og opad. Hængselsmekanismen er ekstremt avanceret, og det kræver en hel del ingeniørarbejde at gøre dem sikre og pålidelige.

De kan dog være lidt problematiske, når det gælder høje kantsten, men Koenigsegg har løst problemet ved at inkorporere nærhedssensorer i dørrammen, så dørene advarer dig, når du kommer for tæt på en kantsten.

Er butterfly- og saksdøre det samme?

Butterfly-døre er hængslet ved A-stolpen, og det er det, der gør dem unikke og adskiller dem fra alle andre typer døre. Saksedøre derimod er hængslet foran ligesom almindelige døre, men forskellen er, at de åbner opad.

Uanset hvordan det er, er sommerfugledøre og saksdøre slet ikke det samme. Sommerfugledøre drejer sig også i en vinkel, mens de åbner, mens saksdøre forbliver oprejst i hele processen.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z