Er Apple CarPlay det værd?

Apple CarPlay er et system designet af Apple, som giver dig mulighed for at bruge dine iPhone-apps direkte på bilens centrale infotainmentsystem. Næsten alle nyere biler fås med Apple CarPlay, og nogle af dem tilbyder dig endda disse funktioner direkte fra fabrikken.

Det er uden tvivl klart, at Apple CarPlay er et nyttigt system, der har mange fordele i forhold til de fleste moderne infotainmentsystemer. For det første kan du også bruge det samme system, uanset hvilken bil du kører, og du er i stand til at bruge de bedste apps til bestemte formål.

Alle moderne infotainmentsystemer tilbyder ikke nær så mange funktioner som moderne iOS- og Android-enheder. Det betyder, at det at stole på Apple CarPlay giver dig en mere problemfri og mere bekvem måde at udnytte din telefon under kørslen uden at komme i problemer.

Apple CarPlay er dog normalt en dyr ekstra mulighed, og nogle gange er det ikke engang tilgængeligt til visse biler. Hvis du køber dig en dockingstation til din telefon og klistrer den fast på forruden, kan du bruge din telefon til navigation og bilens infotainmentsystem til underholdning.

Fordele ved Apple CarPlay

For at nå frem til en sund konklusion om, hvorvidt Apple CarPlay er værd at bruge eller ej, er vi nødt til at se på de positive og de negative sider. Det vigtigste positive er en nem tilslutning, da de fleste moderne biler tilbyder trådløs Apple CarPlay. Selv hvis din bil ikke har det, skal du blot aktivere Siri og tilslutte via et lightning-kabel.

Som tidligere nævnt giver Apple Car Play dig mulighed for at bruge Siri, når du kører bilen, hvilket er en stor fordel, da de fleste moderne stemmestyringssystemer i biler langt fra er så avancerede som Siri og Google Assistant er. Du kan nemt foretage og besvare opkald, og du kan administrere dine kontakter på samme måde, som du plejer at gøre det.

  Hvad er den mest pålidelige 10-årige bil?

At skrive sms’er under kørslen er både ekstremt farligt og meget strafbart. Apple CarPlay gør det dog muligt at læse og diktere tekstbeskeder, hvilket betyder, at du stort set kan skrive sms’er under kørslen uden at kigge på skærmen.

Endelig er den største fordel ved Apple CarPlay muligheden for at bruge dine iOS-apps direkte på bilens centrale infotainmentskærm. Du kan bruge alle de populære apps som Spotify eller Waze, som næsten altid er langt mere nyttige end bilens indbyggede alternativ.

Ulemper ved Apple CarPlay

Apple CarPlay er ikke perfekt, så du skal være godt klar over alle fordele og ulemper, før du kan træffe en fornuftig købsbeslutning. Først og fremmest er Apple CarPlay stadig overvejende tilgængeligt som et dyrt ekstraudstyr, der nogle gange kan koste mere end tusind kroner.

Når du bruger Apple CarPlay, bytter du i bund og grund din bils infotainmentskærm ud med CarPlay, hvilket betyder, at du ikke er i stand til at styre nogle aspekter af din bil, såsom at ændre den omgivende belysning eller justere dine sæder.

Dette er ekstremt nervepirrende, da mange nyere biler er afhængige af infotainmentskærmen selv til at justere grundlæggende bilfunktioner som f.eks. klimakontrol. Endelig giver Apple CarPlay dig kun mulighed for at bruge et bestemt antal apps med iOS-baggrund, hvilket betyder, at ikke alt på din telefon kan vises på bilens skærm.

  Hvad er der dårligt ved elbiler?

Hvordan du bruger din bil er en vigtig faktor

For at afgøre, om Apple CarPlay er nyttigt for dig eller ej, skal du afveje de positive og negative aspekter og forsøge at nå frem til en konklusion, der både er logisk og økonomisk fornuftig. Hvis du overvejende bruger din telefon på en dock, mens du kører, så er det måske bedre at springe Apple CarPlay over.

Hvis du hader at bruge dockingstationer, og du nyder at have alting på fingerspidsen, eller hvis du bruger flere biler samtidig, er det bedre at vælge Apple CarPlay. Hvis du desuden er taxachauffør og en person, der kører meget, og du normalt er afhængig af apps som Waze til at guide dig, er CarPlay en overvejelse værd.

Ud fra et videresalgssynspunkt er det bedre at vælge CarPlay, da funktioner som disse er stadig vigtigere. Hvis du køber brugt, er CarPlay dog ikke en funktion, der dikterer bilens aktuelle gensalgsværdi, så det er bedre at vælge den end at springe den over, hvis den er tilgængelig.

FAQ-afsnit

Hvor meget koster Apple CarPlay?

Det afhænger af den pågældende bil, og om CarPlay overhovedet er med i kataloget over ekstraudstyr eller ej. Nogle biler tilbyder CarPlay som standard, mens andre biler slet ikke tilbyder CarPlay. Begge dele er naturligvis i mindretal sammenlignet med resten af bilindustrien.

For mere overkommelige biler som f.eks. japanske økonomibiler forventes det, at du skal betale et par hundrede kroner, hvis du ønsker Apple CarPlay, men mærker som Ferrari eller Porsche kan kræve fem gange så meget for det samme system.

Er Android Auto bedre end Apple CarPlay?

Det afhænger af den person, du spørger, da en almindelig iPhone-bruger sandsynligvis vil foretrække CarPlay, mens en almindelig Android-bruger sandsynligvis er mere opsat på at bruge Android Auto. Apple Maps er dog ikke en app, der er så avanceret nok som Waze eller Google Maps, så hvis du ikke bruger Waze og du bruger Google Maps, er Android Auto et bedre valg mellem de to.

  Hvilke biler er de bedst brugte biler med hensyn til sikkerhed og pålidelighed?

Uanset hvordan du ser på det, afhænger det af, hvad du vil have dit system til at gøre. Det er værd at nævne, at de begge tilbyder mere eller mindre de samme funktioner, og det hele handler om, hvilket styresystem du bruger til daglig.

Hvor avancerede er moderne infotainmentsystemer til biler i dag?

De fleste af dem halter bagefter den nuværende generation af smartphone-teknologi, og det vil sandsynligvis ikke ændre sig, fordi der udgives nye telefoner hvert år, mens der udgives nye biler hvert 4-6 år. Det betyder dog ikke, at nogle infotainmentsystemer ikke er sofistikerede og avancerede nok.

Tesla, Audi, BMW og Mercedes er i øjeblikket førende, når det gælder avancerede og sofistikerede infotainmentsystemer i den høje ende af skalaen, men de er langt fra lige så avancerede som den nuværende generation af iOS- og Android-enheder. Hvorom alting er, så skal du for at udnytte en bils infotainmentsystem i sin helhed bruge det uden CarPlay.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z