Er der nogen biler med selvmordsdøre?

Selvmordsdøre giver en anderledes tilgang til en bildørmekanisme ved at hænge dørene op bagtil. Denne løsning gør det muligt for personen at stige elegant ud og ind af bilen. Når det er sagt, blev de oprindeligt kaldt “coach doors”, og ingen ved med sikkerhed, hvordan de har fået tilnavnet selvmordsdøre.

Før 2. verdenskrig var mange fabrikanter i USA ivrige efter at benytte sig af det baghængtes dørdesign, men konceptet blev ret hurtigt opgivet. I dag er der kun en håndfuld biler, der fås med et baghængt dørdesign, men det ser ud til, at denne dørmekanisme måske får et comeback.

I øjeblikket er Rolls Royce og Lincoln de to eneste fabrikanter, der stadig tilbyder baghængt dørmønster på deres luksusbiler af høj kvalitet. Ford har engang tilbudt det bagudvendte dørdesign på deres F150 Supercab-modeller, men det ser ud til, at disse ikke er at finde på deres nyeste modeller.

Mazda har dog for nylig offentliggjort den kommende Mazda MX30, og det ser ud til, at MX30 vil benytte sig af det baghængtes dørdesign. Udover disse har BMW i3 også selvmordsdøre, men disse er ret små sammenlignet med dem, der findes på Lincoln- og Rolls Royce-biler.

Rolls Royce Phantom – den mest luksuriøse bil på planeten

Den ottende generation af Rolls Royce Phantom blev introduceret tilbage i 2017, og er stadig den mest luksuriøse bil, man kan købe for penge. Phantom er næsten 6 meter lang, hvilket gør den næsten dobbelt så lang som BMW i3. Pladsen, der tilbydes, er gigantisk, og alt, hvad du ser og rører ved, er beklædt med de fineste materialer, der kendes.

  Kan fede mennesker køre sportsvogne?

Rolls Royce kalder det postopulence, fordi den nye Phantom har en minimalistisk, men alligevel grundig og sammenhængende luksusoplevelse, som ikke kan opnås med teknologi og store skærme. Phantom leveres som standard med selvmordsdøre, der ligesom alt andet i Phantom er konstrueret til perfektion. Det er værd at nævne, at alle nuværende Rolls-modeller tilbyder selvmordsdøre.

Rolls Royce Cullinan – den mest luksuriøse SUV på planeten

Selvom Phantom er en ekstremt fantastisk bil, er det langt fra det bedste Rolls Royce-produkt, du kan købe. Den ære går til Rolls Royce Cullinan SUV’en, som også har et par selvmordsdøre bagtil. Rolls Royce mener, at døre som disse er mere indbydende for VIP’er og lettere at åbne for føreren.

Når disse døre er helt åbne, er de dog ret svære at nå, når man sidder i bilen. Derfor har Rolls Royce fundet på en genial løsning – selvlukkende døre. Det kan være dovenskab, det kan være bekvemmelighed, uanset hvad, så ser de cool ud. Cullinan er bygget på den samme platform som Phantom, så lighederne mellem disse er ikke verdener fra hinanden.

Lincoln Continental Coach Door Edition – Executive full-size luksus-sedan i fuld størrelse

Lincoln Continental er en af de bedste amerikanske luksus-sedaner i fuld størrelse, du kan købe i dag, fordi amerikanske eksekverede full-size-sedaner normalt var langt fra deres tyske konkurrenter. Continental er dog i stand til at bytte slag med Audi A8, BMW 7-serie, Jaguar XJ eller Mercedes Benz S-klasse.

Ingen af disse biler tilbyder dog coach doors, og det har de aldrig gjort, og det er noget, der gør Continental lidt mere speciel i sammenligning. Udover dørene ser Continental ud og føles ret eksklusivt, men den V6-motor, der tilbydes, kan ikke bytte kamp med de topmotorer, som tyskerne tilbyder.

  Hvilken SUV har det største bagagerum?

Mazda MX30 – Den nye dreng i klassen

Tendensen til elbiler stiger med årene, og nu kommer Mazda med sin første ægte elbil – MX30. Det forventes, at MX30 vil have en rækkevidde på omkring 250 miles på en fuld opladning fra et 35,5 kWh-batteri. Dette skulle gøre MX30 i stand til at konkurrere med andre EV’er fra konkurrerende mærker.

MX30 anvender også den bagudvendte dørmekanisme, som kan udløse en trend i de kommende år. Bilproducenterne er villige til at eksperimentere med deres kommende EV’er, hvilket helt sikkert øger chancerne for, at andre mærker også indarbejder mere interessante designvalg.

BMW i3 – pendler rundt i byen

BMW i3 er en lille bypendler, der også tilbyder et par bagudvendte døre med hængslede døre. Disse døre er selvfølgelig ret små, men de er store nok til, at de fleste mennesker kan komme ind bagi. I3 har været på markedet i et godt stykke tid nu, og det ser ud til, at i3 ikke er så interessant, som den engang var.

Hvorom alting er, så er det stadig en af de allerbedste biler, du kan købe, hvis du primært kører kortere strækninger i byen. i3 er nem at køre, nem at parkere og nem at holde opladet.

FAQ-afsnit

Hvorfor kaldes bagklapede døre for selvmordsdøre?

Det er ikke 100 % klart, hvorfor baghængtes døre har fået tilnavnet selvmordsdøre, men det ser ud til, at tilnavnet stammer fra det faktum, at baghængtes døre er mere tilbøjelige til at få dig dræbt. Fordi disse døre åbnes mod vindstrømmen, kan de blive revet i stykker af vindtrykket, hvis man ikke lukker dem ordentligt.

  Hvilken SUV har mest plads til hovedet?

Hvis du imidlertid forsøger at trække døren til, mens dette sker, vil du sandsynligvis selv flyve ud. Desuden blev selvmordsdøre primært brugt på biler uden sikkerhedsseler, hvilket yderligere øgede chancerne for, at disse konstruktionsfejl kunne slå dig ihjel.

Hvad er sommerfugledøre?

Butterflydøre er normalt hængslet helt oppe i toppen af bilen for at opnå lettere adgang ind i bilen. Døre som disse anvendes primært på superbiler og sportsvogne som Pagani Huayra eller en moderne McLaren-superbil.

De er lettere at komme ind i, men de kræver mere frihøjde på oversiden end de fleste døre. Uanset hvad, ser de cool ud, og det er hovedårsagen til, at de findes.

Hvad er saksdøre?

Saksedørdesignet blev gjort berømt af Lamborghini, men mange andre mærker anvender også denne dørmekanisme. Disse døre er hængslet samme sted som almindelige døre, men forskellen er, at hængselsmekanismen åbner dørene opad.

Disse typer døre kaldes også for switchblade-døre og kan findes på biler som Lamborghini Aventador, Lamborghini Murcielago og Lamborghini Diablo.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z