Hvad sker der, når en hybridbil løber tør for batteri?

I vore dage mener mange mennesker, at hybridbiler er de allerbedste biler på markedet, fordi de kombinerer rækkevidden og bekvemmeligheden ved en bil med forbrændingsmotor med miljøbevidsthed, effektivitet og teknologi fra en elbil.

Selv om du aldrig bør prøve dette, kan nogle hybridbiler køre uden batteri, men køreoplevelsen vil være helt forfærdelig. Ud over at det er ubehageligt, kan kørsel i en hybridbil uden batterikapacitet også forårsage uoprettelige skader på dit hybridsystem.

Det er altid bedst bare at bruge bilen til det, den er lavet til. Hvis du ikke kan udnytte hybridplatformen fuldt ud, skal du slet ikke købe en hybridbil. Hvis du køber en hybrid, og du ikke sætter den i stikkontakten, er du afhængig af forbrændingsmotoren, hvilket er det stik modsatte af, hvad du bør gøre.

På den anden side, hvis en hybrid løber tør for benzin, vil du ikke kunne køre bilen. Selv om en hybridbil kan køre i elektrisk tilstand, er dette kun muligt, hvis du har en ordentlig mængde brændstof i tanken. Hvis dette nogensinde sker, vil de fleste biler ikke kunne køres.

Kører på et dødt batteri

Det er ikke alle hybridbiler, der kan køre med et dødt batteri, nogle af dem lukker bare ned for at beskytte hybridsystemet. Disse typer hybridbiler er konstrueret på en måde, hvor benzinmotoren og elmotoren arbejder i tandem, hvilket betyder, at de er afhængige af hinanden for at fungere korrekt.

På den anden side er nogle hybrider som f.eks. Prius konstrueret anderledes. Prius kører på et såkaldt ”parallelsystem”, hvor benzinmotoren og elmotoren arbejder sammen, men de er ikke afhængige af hinanden på samme måde som almindelige hybride drivlinjer.

  Bedste Mercedes Hybrid biler

Det betyder, at Prius kan køre udelukkende på forbrændingsmotoren, men det er kun forbeholdt, når du skal nå en tankstation eller et sikkert sted at holde ind til siden. Ud over at man ikke rigtig kan køre bilen, kan man heller ikke tænde den igen, hvis man slukker den, fordi det elektriske system tænder for forbrændingsmotoren.

Det er værd at nævne, at det er ekstremt svært at aflade et EV-batteri fuldstændigt, fordi adskillige systemer er designet til at forhindre dette i at ske. Hvis du tømmer batteriet fuldstændigt, er der stor sandsynlighed for, at noget er gået i stykker.

Løber tør for benzin i en hybrid

Hvis du ender på den modsatte side af spektret, afhænger det endnu en gang af, hvilken bil du har. Nogle hybridbiler som Chevy Tahoe eller Nissan Altima vil ikke kunne køre uden benzin, mens en Chevy Volt for eksempel kan køre uden en eneste dråbe brændstof i tanken.

Grunden til, at du ikke kan køre visse hybridbiler uden benzin, er, at sådanne omstændigheder kan beskadige hybridsystemet. Mange hybridbiler har f.eks. ikke almindelige motorstartere, fordi forbrændingsmotoren er aktiveret af det elektriske system.

Det betyder normalt, at hvis forbrændingsmotoren slukker, vil det elektriske system forsøge at starte motoren, men det vil ikke kunne gøre det, hvis der ikke er benzin i brændstoftanken. Toyota Prius kan også køre uden benzin, men det er kun begrænset til et par kilometer.

  De bedste biler med hatchback til høje bilister

Herefter vil bilen lukke ned for at bevare batterikapaciteten. Det er værd at nævne, at du ikke bør køre din hybridbil uden benzin, uanset om det er muligt eller ej.

Det indre arbejde i et hybridsystem

Som tidligere nævnt er der forskellige måder, man kan bygge et hybridkøretøj på. Nogle af dem er designet med et parallelsystem i tankerne, som gør det muligt for bilen kun at stole på sin elmotor eller på sin forbrændingsmotor.

På den anden side er nogle hybridbiler også designet til altid at være afhængige af både forbrændingsmotoren og elmotoren. Hybrider er ofte udstyret med to batterier, et mindre 12V-batteri og et større højspændingsbatteri.

De har også en funktion, der kaldes regenerativ bremsning, som lagrer tabt kinetisk energi ved deceleration i det større batteri. Pointen med en hybrid er at foretage en forsigtig overgang mellem forbrændingsmotoren og elmotoren for at maksimere effektiviteten.

Hybridbiler fungerer bedst i bykørsel, fordi det giver dem mulighed for at bruge regenererende bremsning og for overvejende at køre med elmotoren og kun gemme forbrændingsmotoren til de tilfælde, hvor der er brug for den.

FAQ-afsnit

Hvor meget koster det at udskifte et hybridbatteri?

Hybridbatterier er dyre, og det kan man ikke komme udenom. I gennemsnit skal du regne med 1000-6000 USD for et helt nyt batteri, afhængigt af størrelse og producent. Disse estimater tager ikke højde for arbejds- og forhandleromkostninger, så denne pris kan endda nå op på 10.000 USD i visse tilfælde.

  Hvad er den bedste luksus-SUV til pensionister?

Producenterne planlægger dog at sænke batteriomkostningerne i de kommende år, og når hybrider og elbiler bliver mainstream, bør batteripriserne falde til et mere opnåeligt niveau.

Er hybridbiler det værd?

Det afhænger af, hvad du har brug for din bil til. Hvis du planlægger at købe en bil til daglig pendling i byen med nogle få dusin kilometer om dagen, kan en hybrid være den bedste løsning. Hvis du derimod overvejende kører langdistanceture på motorvejene, bør du springe over at købe en hybrid.

Det skyldes, at en hybrid fungerer bedst i bymiljøer, hvor du kan stole helt på det elektriske system, og fordi du kan bruge regen bremsning.

Hvor længe holder et hybridbatteri?

Ifølge et par velrenommerede onlinekilder skal et hybridbatteri holde mindst 80k miles, mens de fleste batterier kan holde endda dobbelt så længe. Det er værd at nævne, at de fleste producenter tilbyder en garanti på 8-10 hybridsystemer, som omfatter batteriet.

For at konkludere, kan et hybridbatteri holde dig længe. Hvis du gør alt rigtigt og følger producentens anvisninger, når det gælder opladning og vedligeholdelse af batteriet, bør du kunne stole på det i mange år fremover.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z