Hvilke biler har det samme boltmønster som Volvo

Et hjulboltmønster (også kendt som lug-mønsteret) er et mål, der danner en cirkel gennem alle hjulets lug-huller. Dette mønster bruges til at spænde hjulene perfekt fast på din hjulsamling, hvilket betyder, at det skal passe sammen. Det er ikke alle biler, der leveres med de samme hjulboltmønstre, men mange mærker har samme mål.

Volvo, et svensk premium bilmærke, bruger 5×108 boltmønsteret, som også bruges af mærker som Citroen, Ferrari, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Peugeot og Renault. Der er mange andre mærker, der bruger 5×108-målet, men ikke for hele kataloget, som det er tilfældet med disse mærker.

Det betyder, at du kan udskifte hjulene mellem disse mærker, hvis du også matcher andre vigtige hjulmålinger som f.eks. diameter og hjulbredde. Der er måder, hvorpå man kan montere hjul på en bil med et andet boltmønster, men det kræver, at du enten foretager noget bearbejdning eller investerer i aftermarket-løsninger.

Hvis du beslutter dig for at bytte hjul mellem forskellige mærker, skal du sørge for at gøre det i overensstemmelse med bilens instruktionsbog. Dine hjul og dæk er afgørende for din sikkerhed på vejene, hvilket betyder, at du skal gøre alting perfekt.

Volvo boltmønster – De specifikke detaljer

Et 5×108 boltmønster (Pitch circle diameter) betyder i bund og grund, at dit hjul består af 5 bolte, der danner en cirkel med et mål på 108 mm. Disse kan også måles i tommer, hvilket i dette tilfælde er 5×4,3 tommer. Som tidligere nævnt bruger forskellige mærker forskellige boltmønstre af forskellige årsager, som vil blive nævnt senere i denne artikel.

  Er Volvo et luksusmærke?

Grunden til at Volvo deler det samme boltmønster med mærker som Land Rover og Ford er, at Ford købte Volvo tilbage i 1999, og Volvo var en del af Ford indtil 2010. Volvo blev senere købt af et kinesisk firma, Geely Automotive, men de besluttede at beholde det samme boltmønster af forskellige årsager.

Det er dog ikke alle Volvo-modeller, der leveres med 5×108 mm boltmønsteret, da visse ældre modeller, såsom Volvo 40-serien, bruger et klassisk 4×114 mm boltmønster. Det betyder, at Volvo-serie 40-modeller ikke kan bruge hjul fra andre Volvo-modeller, i hvert fald ikke uden visse modifikationer.

For altid at være sikker på, at din bil bruger et bestemt boltmønster, skal du gennemgå din instruktionsbog, da disse oplysninger ofte kan findes der.

Hvorfor bruger mærker forskellige boltmønstre?

Når man tænker over det, giver det ingen mening, at mærker bruger forskellige boltmønstre, hvis der absolut ingen grund er til det. Men da de fleste af disse mærker begyndte at fremstille biler, valgte de deres eget boltmønster, fordi de anså det for at være alle andre mærker overlegent på en eller anden måde.

Volvo har således stort set altid brugt 5×108 mm, siden de begyndte at lave nyere biler. Dette gælder for alle andre mærker derude. Der er visse fordele ved, at visse biler bruger andre boltmønstre, især varevogne, lastbiler og tungt udstyr, da disse har brug for flere bolte for at holde på et meget tungere hjul og dæk.

Terrænkøretøjer har også en tendens til at have flere bolte af lignende årsager. Vi skal også nævne, at flere bolte betyder, at der bruges mere stål til at fremstille dem. Flere huller på hjulet betyder også, at der skal udføres mere stålarbejde. Dette virker måske ikke som en væsentlig udgift, men det kan blive det efter årtiers kontinuerlig bilproduktion.

  Hvorfor er brugte Volvo'er så billige?

Hvordan kan jeg udskifte hjul mellem forskellige mærker?

Når det drejer sig om at bytte hjul mellem forskellige bilmærker og bilmodeller, er der nogle mål, der simpelthen skal passe perfekt sammen. Til at begynde med skal du sikre dig, at dine hjulstørrelser (diameter og bredde) og hjulforskydninger er de samme. Et bestemt boltmønster bør også være det samme, men som tidligere nævnt kan disse ændres med såkaldte hjuladaptere.

De to vigtigste mål er din hjuldiameter og -bredde, og du bør ikke selv ændre disse mål. Biler med dæk i forskellige størrelser kan være yderst usikre, især hvis hjuldiameteren er forskellig. Hvis hjulbredden er forskellig, vil din bils trækkraft blive ubalanceret, hvilket kan øge risikoen for understyring og overstyring betydeligt.

Alt i alt skal du sørge for at rådføre dig med en person, der har mere erfaring med dette end dig selv.

FAQ-afsnit

Er hjuladaptere sikre?

En hjuladapter er designet til at ændre dit boltmønster, så et hjul kan passe på en hjulsamling, selv om boltmønstrene ikke passer sammen. De er typisk fremstillet af aluminium i flykvalitet, men nogle er støbt af rustfrit stål. De skal også være præcist bearbejdet i modsætning til bare smedet, da smedning ikke nødvendigvis bærer samme frugt, når det kommer til pasform.

Alt i alt kan hjuladaptere være helt sikre, hvis du køber en fra en velrenommeret forhandler. Du skal også montere dem perfekt, da enhver uklarhed mellem hjulsamlingen og hjulet kan forårsage store vibrationer, især på motorvejen.

  Er Volvo eller Audi bedre?

Hvordan måler man et hjulboltmønster?

Hvis hjulet består af et lige antal huller (4,6,8…), skal du blot måle afstanden mellem midten af to modsatte huller. Sørg for altid at bruge huller, der er direkte overfor hinanden, da dette er den eneste korrekte måde at gøre det på.

På den anden side måles et ulige antal bolthuller fra bagsiden af det ene hul til midten af det andet hul. Det eneste du skal gøre er at lave en perfekt cirkel, hvilket betyder, at cirklens linje skal gå direkte gennem midten af alle hullerne på hjulet.

Kan jeg bytte hjul, hvis begge hjul har det samme antal huller?

Ikke nødvendigvis. Du skal huske på, at et bestemt boltmønster er sammensat af antallet af huller og cirkeldiameteren. Det betyder, at to hjul kan have det samme antal huller, men ikke nødvendigvis den samme cirkeldiameter.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z