Hvorfor har alle biler den samme farve?

Så meget som 80 % af bilerne i dag er malet i såkaldte “akromatiske” farver. Achromatiske farver udsender normalt forskellige nuancer af hvid, sort, grå eller sølv, hvilket betyder, at disse farver ikke er så farverige.

Dette skyldes, at de fleste mennesker har en tendens til at vælge disse typer farver, da de virker gunstigt for gensalgsværdien. Forhandlerne er også opsat på at vælge lignende farver, fordi de hellere vil oplagre disse nuancer og farvetoner end at oplagre usædvanlige og upopulære farvetoner.

Men selv om statistikkerne har en tendens til at antyde, at alle biler enten er sorte, hvide, sølvfarvede eller grå, er sandheden dog, at der findes en hel del flere nuancer og variationer. Hvide biler er ikke helt hvide, de er normalt blandet med forskellige andre nuancer for at fremstå som mere luksuriøse eller futuristiske.

Det er den samme historie med alle andre farver, især sort. Mange bilproducenter tilbyder i dag snesevis af ”sorte”, men disse farver har en tendens til at skifte fra lysere til mørkere afhængigt af lyskilden. De spænder ofte fra mørk eller midnatsblå, mørk murstensrød, mørk smaragdgrøn og lignende.

Farver til videresalg – de sikreste og mest populære farver

Favoritfarve er en subjektiv mening, og det er et faktum. Uanset hvordan det er, har folk en tendens til at købe visse genstande i deres yndlingsfarver, men når det drejer sig om biler, huse og andre ret dyre genstande, har de en tendens til at vælge en mere sikker løsning for ikke at skade gensalgsværdien.

Dette er ikke kun forbeholdt biler til overkommelige priser eller økonomibiler, det gælder for hele bilindustrien i almindelighed. Måske males nogle få luksusbiler i ekstremt begrænsede oplag i high-end luksusbiler nogle gange i mere vovede og afholdte farver, men disse er snarere en undtagelse i de fleste tilfælde.

  Vil elbiler blive billigere?

Ifølge et par forskellige kilder var hele 26 % af de biler, der blev solgt i 2021, hvide. Sorte biler fylder 19 % af alle biler, der blev solgt i 2021, og det samme gør grå biler. Sølv er den 4. mest populære farve, da 12 % af alle biler, der sælges i 2021, er malet i sølvfarver.

Farver – mest populære muligheder

Som nævnt tidligere er kromatiske farver ikke så populære, men der er et par bemærkelsesværdige undtagelser. De mest populære chromatiske billakeringsmuligheder er blå, da 10 % af alle biler, der sælges i 2021, er malet i blå, efterfulgt af rød med 9 % af bilerne.

Grøn er langsomt men sikkert ved at gøre comeback og er nu den tredje mest populære kromatiske bilfarve, da 2-4 % af alle biler, der sælges i 2021, er malet grønne. Det er værd at sige, at der findes mange forskellige nuancer af disse farver, men alle er primært blå, røde eller grønne.

Lyse og kraftige farver forbindes oftest med eksotiske superbiler eller skæve bybiler i kompaktbiler, da disse ofte henvender sig til mere vovede og unge kunder. Luksusbiler er næsten aldrig malet i lyse og dristige farver.

De mindst populære bilmalingstyper og -farver

Der findes mange forskellige lakker og lakteknikker, og nogle af dem er mere populære end andre. Det er værd at sige, at guld, lilla og gul er de mindst populære bilmalingsmuligheder i USA, langt fra, da mindre end 0,1-0-3 % af folk nogensinde vælger disse.

  Sådan dækker du bilvinduer for at kunne sove i bilen

Perlefarvede, farveskiftende laktyper er de mindst populære laktyper efterfulgt af skinnende kromfarver. Metallic- og ensfarver er de mest populære, og langt de fleste biler i dag er enten en af disse to farver. Satin/frostede/matte farver bliver stadig mere populære i performancebilverdenen.

Det er ret indlysende, hvorfor nogen ikke ønsker at male en Honda Civic i guld eller lilla, fordi det helt sikkert vil være en udfordring at sælge en sådan bil. Udover vovede og lyse interiørfarver er det værd at nævne, at lyse interiørfarver også er temmelig afskrækkende for de fleste mennesker.

FAQ sektion

Hvilken interiørfarve skal jeg gå efter?

Den generelle tommelfingerregel er, at du altid vælger de farver, du foretrækker. At vælge lysere eller mørkere farver har dog sine fordele og ulemper. Hvis du vælger den mest populære løsning, som er sort, vil dit interiør se nyere ud i længere tid, hvis du ikke bruger særlige rengørings- og vedligeholdelsesløsninger, men det vil få kabinen til at føles mere klaustrofobisk, da det ikke afgiver noget lys.

Uanset hvad, så er det værdimæssigt den, du skal gå efter. Hvis du vælger en lysere farve som f.eks. hvid, vil dine sæder være et mareridt at holde rene, hvilket vil skade gensalgsværdien. Men et interiør i en lys farve lader mere lys ind i kabinen, hvilket får interiøret til at føles meget lysere og rummeligt.

Er der nogen lignende ”gensalgsbiler”, som jeg bør vælge, hvis jeg vil have den maksimale gensalgsværdi?

For at få mest mulig værdi ud af din bil, når det er tid til at sælge den, er det altid bedst at gå efter biler, der er mindst moderat veludstyrede. Biler med lavt udstyr uden nogle vigtige dele af udstyret bliver normalt nedskrevet endnu hurtigere, fordi ingen ønsker at købe en dyr bil, der f.eks. ikke er udstyret med klimaanlæg med to zoner.

  Hvad er den mest støjsvage og roligste bil at køre i?

Desuden er det bedre at vælge fælge i almindelig størrelse og springe over at købe 19 tommer + fælge, hvis bilen ikke leveres som standard med dem. Udover det skal du vælge en sikker interiørfarve, der kan fremhæves med lysere farver. Vigtigst af alt, tjek altid de ”essentielle” muligheder.

Hvilke indvendige og udvendige muligheder er væsentlige for en god gensalgsværdi?

Det afhænger af den pågældende bil, men en sådan filosofi gælder normalt for alle biler, uanset værdi. Vælg derfor altid klimaanlæg med flere zoner, fartpilot, bakkamera, parkeringssensorer og HUD, hvis det er muligt. Biler med automatgear er også langt mere populære end biler med manuelt gear, hvilket betyder, at du vil sælge en automatgear hurtigere.

Ud over disse er der mange forskellige ”væsentlige” muligheder afhængigt af den pågældende bil. Man bør f.eks. aldrig købe en Rolls Royce uden den stjerneformede loftsbeklædning, ligesom man heller ikke bør købe en Porsche 911 uden Sports Chrono-pakke, en superbil uden et hydraulisk liftsystem fortil eller en SUV uden et AWD-system.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z