Aiways vs. VW – hvad er bedst?

Aiways er et nyopstartet kinesisk elbilmærke, der i øjeblikket tilbyder to elbiler, Aiways U5 og Aiways U6. Begge er baseret på den samme platform, og den eneste store forskel mellem disse to er den udvendige styling, fordi U6 benytter sig af et coupé-agtigt SUV-design.

VW er på den anden side en af verdens største bilvirksomheder, der har fremstillet biler i næsten 100 år. VW tilbyder i øjeblikket et par elektriske modeller såsom VW ID .3, VW ID.4, Golf e og den kommende VW ID .6.

Forskellene mellem VW og Aiways er enorme, fordi næsten alle kender VW-mærket, mens næsten ingen ved, at Aiways overhovedet eksisterer. Desuden fremstiller VW også ICE-biler og plug-in hybridbiler til næsten alle segmenter, hvilket betyder, at VW i øjeblikket har snesevis af biler på markedet.

Aiways er langt fra i stand til at konkurrere med VW som mærke, men Aiways U5 kan helt sikkert konkurrere med VW ID .4, især når man tænker på, at U5 koster langt færre penge. Uanset hvad, hvis Aiways fortsætter med at tilbyde biler til konkurrencedygtige priser og af anstændig kvalitet, kan de måske på et tidspunkt true VW i større skala.

Aiways – mærkeoversigt

Efter lidt over tre år i udvikling har Aiways lanceret U5, en SUV/Crossover, der henvender sig til elbilskunder på entry-level-niveau med en relativt overkommelig indgangspris. Aiways håber at oversvømme de vestlige markeder med deres elbiler i de kommende år, ligesom alle de andre kinesiske startup-elbilmærker gør det.

Det er endnu uklart, hvordan det kommer til at udvikle sig, men man kan roligt sige, at de klarer sig fint indtil videre. Der er dog nogle problemer, især med hensyn til sikkerheden, da U5 kun har fået en dårlig 3-stjernet sikkerhedsvurdering fra Europas mest prominente crash-testorganisation Euro NCAP.

  Er hybridbiler bedre end elektriske biler?

U5 opnåede ikke ordentlige resultater i sidekollisionstesten, mens de aktive softwaresikkerhedsfunktioner også var mindre end perfekte. Under alle omstændigheder ser det ud til at være det største problem med U5, og Aiways var hurtig til at svare, at de allerede arbejder på at løse problemet.

U5 fås med et 63 kWh-batteri, der kan oplades fra 20 % til 80 % ved hjælp af en hurtig DC-oplader på ca. 30 minutter. Hvis du oplader U5 via en langsom vekselstrømsudtag i hjemmet, bør du nå 80 % af opladningen på ca. 8-10 timer. Alle U5-modeller leveres med en enkelt elmotor, der yder 150 kW (201 hk).

VW – mærkeoversigt

Medmindre du har levet under en sten i de sidste par årtier er der stor sandsynlighed for, at du er bekendt med VW som mærke. VW’s modeller omfatter næsten alle tænkelige segmenter, hvilket betyder, at du kan bør kunne finde en VW-model, der passer perfekt til dine behov.

Som sådan har Volkswagen Auto Group formået at blive en af de mest succesfulde bilvirksomheder, især fordi de delvist ejer Audi, Lamborghini, Porsche, Seat, Škoda, Lamborghini, Bentley og Bugatti.

VW ID .4 er den nærmeste konkurrent til U5, fordi den har næsten samme effekt og en lignende rækkevidde. ID .4 har dog et større batteri på 82 kWh. Det tager ca. 40 minutter at oplade ID .4 op til 80 % via en hurtig DC-oplader, hvilket betyder, at opladningstiden også er næsten identisk.

ID .4 føles en smule mere eksklusivt både udvendigt og indvendigt, men forskellene er ikke nok til at retfærdiggøre den prisstigning, der er nødvendig for at købe ID .4 frem for Aiways U5.

  Er det i orden at lade en elbil stå i stikkontakten?

Bliver Aiways nogensinde lige så succesfuld som VW?

Det er svært at sige, om Aiways nogensinde kommer til at kunne matche VW både med hensyn til salg og badgeappeal, men indtil videre er chancerne for, at det sker, ret små. Aiways er et nyt mærke, som sandsynligvis har brug for årtiers succesfuld forretningsførelse for at opnå en lignende status.

VW er en enorm virksomhed, der er over 500 milliarder dollars værd, mens Aiways i øjeblikket er omkring 5,7 milliarder dollars værd. Dette gør det muligt for VW at omfatte markeder, der ligger langt uden for rækkevidde for små kinesiske elbilstartups, og vanskelighederne i forbindelse med at nå dertil er betydelige.

Alt i alt kan man roligt sige, at Aiways samler interesse i et hurtigt tempo, men denne interesse vil næppe nogensinde nå samme højder som VW. Kun tiden vil vise, hvordan det kommer til at udvikle sig, men i øjeblikket er VW på et andet niveau.

FAQ-afsnit

Hvorfor køber folk Aiways U5?

Aiways U5 tilbyder stor værdi i betragtning af, hvad den tilbyder til prisen. Ingen elbil i Europa kan i øjeblikket matche det, som U5 tilbyder for et tilsvarende beløb. Det er også en ret avanceret bil, der kommer med alle det 21. århundredes avancerede førerassistentsystemer, samtidig med at den er overlegen rummelig.

Et af de største kritikpunkter ved U5 ud over sikkerheden er det mangelfulde udvendige design, som synes at dele meningerne. Derfor har Aiways udgivet U6, som ser en smule mere premium ud, samtidig med at den har en lignende pris.

  Hvor meget øger en Aiways din elregning

Hvorfor køber folk VW ID .4?

Som tidligere nævnt er VW en af de største aktører i bilsektoren, hvilket betyder, at VW nyder godt af en ret kontinuerlig kundebase, der har en tendens til at opgradere deres ældre VW-modeller, hver gang der kommer en nyere model.

ID .4 er måske ikke den bedste værdi for pengene ud af alle elbiler, der er til salg i øjeblikket, men alle ved, hvor de kan få service, og hvad de kan forvente af en VW. Det er noget, som Aiways ikke kan klare sig godt nok i forhold til VW, fordi det er et så nyt mærke.

Bliver elbiler bedre i fremtiden?

Elbiler vil næsten helt sikkert blive bedre i fremtiden, fordi hele bilindustrien er fyldt med konkurrencedygtige virksomheder, der har en tendens til at flytte grænser med hver ny model. Det er endnu uklart, hvor avancerede elbiler vil blive i de kommende år, men de vil blive bedre.

Vi bør forvente, at elbilspriserne begynder at falde, efterhånden som der kommer flere og flere potentielle elbilskunder på markedet. Nyere elbiler bør også tilbyde mere rækkevidde i fremtiden, og opladningsmulighederne bør også forbedres drastisk.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z