Er hybridbiler bedre end elektriske biler?

Siden 1885 har ICE-biler domineret markedet. Men i 1997 blev Toyota Prius født, og verden fik endnu en type bil, nemlig en hybridbil. Næsten 10 år senere introducerede Tesla den slående Model S, som startede den nuværende EV-trend.

I dag i 2021 har vi mange forskellige elbiler og hybrider på markedet, men for at vælge den ene frem for den anden er vi nødt til at dykke dybere ned i, hvad der gør en elbil og hvad der gør en hybrid så ønskværdig. Selv om disse to virker ret forskellige, er de ikke en verden fra hinanden.

Elbiler eller EV’er er udviklet omkring en elektrisk motor, der drives af højspændingsbatterier fra 30 kWh og op til 120 kWh. De udsender ingen skadelige emissioner eller lyd, men at eje en i 2021 er stadig tvivlsomt for de fleste.

På den anden side er hybridbiler et springbræt mellem ICE-biler og elbiler, fordi de tilbyder en elektrisk motor og en traditionel forbrændingsmotor. På nuværende tidspunkt er det langt mere bekvemt at leve med en hybridbil på daglig basis, men at sige, at den ene er bedre end den anden kræver yderligere undersøgelser.

De væsentlige aspekter ved hybridbiler

For at kunne kalde en bil for hybridbil skal den have flere fremdriftsmidler, hvilket i dette tilfælde er enten en benzin- eller dieselmotor parret med en elmotor. Hele idéen bag hybridbiler er at finde på et system, der gør det muligt for begge motorer at arbejde optimalt på et hvilket som helst tidspunkt.

Som sådan fungerer forbrændingsmotoren bedst på motorvejshastigheder i længere perioder, men den mangler, når det drejer sig om drejningsmoment og langsom stop-and-go-trafik i bytrafikken. På den anden side bruger elmotoren regenerativ bremsning til at bremse bilen ned, mens den oplader batteriet, hvilket fungerer bedst ved langsom trafik.

  Skal jeg købe en elbil nu eller vente?

Det betyder, at elmotoren ikke er beregnet til motorvejskørsel, som indebærer lidt eller ingen bremsning. Hele pointen med en hybridbil er at foretage en smart overgang mellem disse to motorer for at opnå en overlegen brændstofeffektivitet.

I øjeblikket findes der tre hovedtyper af hybridbiler kaldet ”fuldhybridbiler”, ”mildhybridbiler” og ”plug-in-hybridbiler” Fuldhybridbiler kaldes nogle gange selvopladende hybridbiler, men de giver ikke så stor rækkevidde. Til gengæld kan en plug-in-hybrid tilsluttes, og det er den mest almindelige hybridtype.

De væsentlige aspekter af elektriske køretøjer

Som tidligere nævnt begyndte de almindelige elbiler i 2008 med Model S, selv om konceptet først blev introduceret næsten 200 år før det. Da Tesla egenhændigt forårsagede en revolution inden for transportteknologi, fulgte mange andre traditionelle bilproducenter snart efter.

En elbil er bygget op omkring en eller flere elmotorer, som bruger elektrisk energi, der er lagret i højspændingsbatterier. Den største fordel ved elbiler er, at de er mere avancerede, mere effektive og langt mindre skadelige for miljøet, hvilket falder sammen med en bedre og sundere fremtid inden for transport.

Selv om elbiler har mange fordele, er de stadig nye, og du skal gå på kompromis med flere ting for at bruge en elbil som din daglige chauffør. Først og fremmest tager det op til 10 timer at oplade en elbil via en almindelig stikkontakt i hjemmet, men opladningstiden kan være så kort som 20-30 minutter via en level 3-snellader.

  De bedste elbiler til høje personer

Hvorfor skal du vælge den ene frem for den anden?

Vi skal først sammenligne dem med tanke på daglig pendling, og i dette tilfælde er der ikke meget forskel på de to. En hybrid kan køre udelukkende i elektrisk tilstand, og den kan også stole på forbrændingsmotoren, hvis det er nødvendigt. På den anden side er en elbil udelukkende afhængig af elektricitet, hvilket både er en god og en dårlig ting.

Fordelen ved en elbil er, at de næsten ikke udleder nogen skadelige emissioner sammenlignet med en hybrid, men det betyder, at du ikke har nogen alternativer til elektricitet. Når det gælder langdistancekørsel, er en hybrid med en større forbrændingsmotor bedst, i andre tilfælde er en elbil bedre.

Med hensyn til vedligeholdelse og pålidelighed er elbiler bedre, fordi de faktisk er enklere i deres design. Det betyder, at der er færre ting, der kan gå galt. Desuden behøver du ikke at bruge penge på brændstof, når du ejer en EV, men du skal vente længere tid, når du oplader en elbil.

En anden god grund til at vælge enten en hybrid eller en EV er, at du kan regne med flere statslige incitamenter og skattelettelser. Selv om disse er forskellige fra land til land, er der større sandsynlighed for, at du får mere, hvis du vælger en elbil.

FAQ-afsnit

Er elmotorer mere pålidelige end forbrændingsmotorer?

Elmotorer har færre bevægelige dele, og derfor kræver de ikke så meget vedligeholdelse som traditionelle forbrændingsmotorer. Det betyder, at der er mindre risiko for, at noget går i stykker. Desuden bruger de ingen motorolie, hvilket betyder, at du ikke skal bruge penge på olie.

  Kan batterier til hybridbiler eksplodere?

Hvis du følger al den regelmæssige vedligeholdelse, bør en elmotor holde i mange år. Det største problem med elbiler er dog batteriet.

Hvor længe holder hybrid/Elbil-batterier?

Hvis vi kigger på de fleste batterigarantier, der tilbydes af de almindelige elbil-producenter, bør du være dækket i mindst 7-8 år. Dette kan dog nogle gange kun betyde, at batteriet ikke må falde til under 70 % af sin oprindelige kapacitet.

Med hensyn til kilometertal er der tale om omkring 80.000-150.000 kilometer pr. batteri, før det begynder at blive væsentligt forringet.

Er elbiler fremtiden?

Ifølge de fleste nuværende skøn er elbiler faktisk fremtiden for forbrugertransport. Det er dog svært at forudsige, hvornår verden vil gå helt over til elbiler. Det er sikkert at sige, at infrastrukturen og teknologien stadig mangler i forhold til forbrændingsmotorer.

Lige nu kan du bruge en elbil, hvis du er i stand til at bruge den til det, den er lavet til. Hvis du kan det, kan en hybridbil være et perfekt springbræt før en eventuel overgang til elbil.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z