Mercedes W123 – Alt du behøver at vide

Mercedes W123 er almindeligvis omtalt som en af, hvis ikke den mest pålidelige og bedste klassiske Mercedes sedan gennem tiderne. W123 blev lanceret tilbage i 1976, og den var en af de sikreste, mest luksuriøse, mest komfortable og mest pålidelige biler fra sin tid.

I dag nyder W123 ikonisk status, da mange Mercedes-entusiaster anser den for at være en nødvendig del af deres samling af “de bedste Mercedes-modeller gennem tiderne”. Faktum er, at W123 stadig bruges over hele verden, fordi den er utrolig langtidsholdbar med motorer, der virker som om, de vil fungere for evigt.

W123 blev tilbudt med otte forskellige motorvarianter, der omfatter fire benzinmotorer og fire dieselmotorer. W123 blev også oprindeligt tilbudt i både coupé- og sedanudgaver, men 12 W123-modeller blev faktisk fremstillet som cabrioletmodeller.

Senere kom stationcarversionen, som var lige så populær, men de fleste mennesker er i dag interesseret i sedanen. W123 fik en kraftig opdatering tilbage i 1980’erne, som gjorde den endnu mere imponerende. Alt i alt er W123 helt sikkert et af de største hits fra Mercedes-kataloget, som fortsætter med at imponere den dag i dag.

Mercedes W123 – drivlinjen

Som tidligere nævnt blev W123 oprindeligt tilbudt i både benzin- og dieselvarianter. Topmodellerne 250 og 280 kom med 6-cylindrede motorer, som i dag er de mest eftertragtede takket være deres trækkraft.

Alle W123-motorer er kendt for at kunne holde mere end en million kilometer med kun mindre vedligeholdelseskrav såsom regelmæssige olieskift. Disse motorer blev lavet enkle, men alligevel overdesignede, hvilket betød, at Mercedes’ ingeniører overvejede hver eneste motorkomponent, indtil de gjorde dem perfekte.

  Hvilke Mercedes har en Renault-motor?

Dieselmotorer er også kendt for at holde længe, men de er ikke lige så skudsikre som 6-cylindrede benzinmotorer. W123 blev også tilbudt med enten en mekanisk føling, men utrolig holdbar manuel gearkasse eller en endnu bedre automatisk version.

W123’s drivlinje satte en standard for mange kommende Mercedes-modeller, fordi den både var raffineret, sofistikeret, relativt kraftfuld og nem at arbejde med. W123s-drivlinjen er virkelig et vidunder, fordi den kan holde mere, end de fleste drivlinjer nogensinde kunne.

Mercedes W123 – Designsproget og karrosseriet

W123 er bestemt blevet ældet som god vin, fordi den byder på en pænt proportioneret karosseri fyldt med alle mulige designberøringer såsom kromlinjer, relativt bløde karrosseripanelkanter og sammenhængende panelspalter. W123 ser stadig statelig ud, især med Mercedes’ trepunktsstart, der stolt sidder på fronten.

Mercedes W123 er kendt for at bruge maling af høj kvalitet, men efter så mange årtiers brug er W123 nu almindeligvis forbundet med rust. Det er ret uheldigt, men det er også en realitet for alle biler fra den tid. Som sådan skal du være meget opmærksom på hjulkasserne, vinduesforseglingerne, under dørene og frontskørtet, hvis du er på markedet for en W123.

Mildt rustne biler kan ret nemt repareres, fordi der findes mange reservedele til udskiftning, men hvis rusten er mere intens, er det bedre at springe bilen helt over. Den gode nyhed er, at Mercedes stadig vil levere dig originale dele, men den dårlige nyhed er, at det er ret svært at finde en W123 uden rust.

  Almindelige problemer med Mercedes W123

Mercedes W123 – affjedring og komfort

Mercedes W123 giver en ret dæmpende køreoplevelse, fordi affjedringen i W123 stadig er mere end tilstrækkelig. Bilen flyder imponerende godt over bump, fordi den kun vejer 3500 pund. For at få et lille stykke kontekst, en moderne ækvivalent, E-Klassen vejer næsten tusind pund mere.

Selv om W123’s affjedringssetup stadig er imponerende, vil den sandsynligvis få brug for en re-boring, hvilket er en rettidig og temmelig dyr proces. W123’eren var også udstyret med servostyring, som også kræver regelmæssig vedligeholdelse.

Mercedes W123 – Værdi og praktisk anvendelighed

Du kan finde et anstændigt W123-eksemplar i dag for omkring 11.000 dollars, men de bedste eksemplarer derude kan endda gå for det dobbelte. I betragtning af at W123 er så gammel, er der mange mennesker derude, der er opsat på at restaurere dem, hvilket øger værdien betydeligt. Alt i alt vil ordentlige eksemplarer sandsynligvis fortsætte med at stige i værdi.

Praktisk set tilbyder W123 nok passagerplads, men større personer kan have det lidt svært bagi. Bagagerummet er ret anstændigt for biler fra den tid.

FAQ-afsnit

Er Mercedes W123 en sikker bil?

En 50 år gammel bil er langt fra lige så sikker som en 30 år gammel bil, og det er virkeligheden. Hvis du ønsker overlegen sikkerhed, skal du sørge for at springe over at købe W123, fordi den mangler 99 % af moderne tiders sikkerhedsudstyr. Men W123 var en af de sikreste biler på markedet, da den kom på markedet.

I dag er W123’s passive sikkerhedsegenskaber lige så stærke, men da W123 mangler næsten alle moderne aktive software-sikkerhedsfunktioner, kan den ikke anbefales til familiebrug.

  Er 2022 Mercedes AMG EQS en bil for korte bilister?

Er Mercedes W123 det værd?

Klassiske biler er meget mere skrøbelige og kræver meget mere opmærksomhed sammenlignet med nyere biler, og det er også tilfældet med W123. W123 er dog ikke nær så svær at eje som nogle andre klassiske biler fra den tid.

Det er ret indlysende, at det giver al mulig mening at købe W123, hvis du er ude efter en 70’er klassiker sedan, for der er næppe nogen anden sedan fra den tid, der kan sammenlignes.

Er Mercedes W123 den bedste bil, der nogensinde er lavet?

Mercedes W123 bliver ofte omtalt som den bedste bil gennem tiderne, fordi den stadig tilbyder fantastiske allround-egenskaber i en utrolig velbygget og pålidelig platform. Det er en flot og komfortabel sedan, der oser af raffinement, uanset hvor den står parkeret.

W123-modeller er kendt for at holde i millioner af kilometer, hvis de vedligeholdes korrekt. De er praktiske, sikre og eftertragtede, så det er ret indlysende, hvorfor så mange mennesker anser den for at være den bedste bil nogensinde.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z