Mercedes 190E (W201) – Alt, hvad du behøver at vide

Mercedes W201 var i produktion mellem 1982 og 1993, og i den periode kom den i alle mulige variationer og motorkonfigurationer, men den mest populære er 190E. 190E kom med enten en 2,0L 4-cylindret rækkemotor på 2,0L, en 2,2L 4-cylindret rækkemotor på 2,2L, en 2,6L 6-cylindret rækkemotor på 2,6L eller de to Cosworth-fremstillede DTM-motorer.

Alle disse motorer er faktisk lavet til at holde, men de bedste er forbeholdt Evolution- og Cosworth-modellerne, som nu er utroligt eftertragtede og dyre. Den 6-cylindrede AMG-motor på 3,2 l og de 6-cylindrede Cosworth-motorer er de kraftigste med ca. 235 hk.

190E ser ud og føles som 1980’erne og mange mener, at 190E ser ud som en ægte Mercedes skal. Det er en virkelig pålidelig bil, der kan holde hundredtusindvis af kilometer, hvis den holdes i ordentlig stand. Der blev solgt næsten 2 millioner 190E eksemplarer i løbet af dens 11 år i produktion, hvilket betyder, at det er ret nemt at finde en.

190E fås med enten en 5-trins manuel eller en 4-trins auto, og begge disse er anstændige. Sørg dog for at udskifte gearkasseolien højst hvert fjerde år, hvis du vil opleve alle mulige gearkasserelaterede problemer.

Mercedes 190E – drivaggregatet

190E kom med alle mulige motorvarianter fra 122 hk og helt op til 235 hk for de øverste Cosworth- og AMG-modeller. Biler fra før 1988 er kendt for at opleve alle mulige motorrelaterede problemer, fordi de leveres med en enstrenget timingkæde, som kun kan holde omkring 100.000 miles eller deromkring.

Efter 1988 anvendte alle modellerne en dobbelt-rækket timingkæde, som er meget mere pålidelig og kan holde mere end dobbelt så længe. 190E er en ret let bil, hvilket betyder, at 235 hk er mere end nok. Den 5-trins manuelle gearkasse synes at være mere robust, og du får et ekstra gear, hvilket skulle øge effektiviteten.

  Hvilke Mercedes har fjernbetjent parkering

Den bedste 190E-motor er 2,6L-motoren, fordi den giver en god balance mellem størrelse og effekt og samtidig er overlegen pålidelig. Cosworth-fremstillede 190E-modeller er de mest populære af slagsen og nok de bedste at køre, tæt fulgt af EVO- og 3,2L AMG-modellerne.
Alle 190E-modellerne blev leveret med baghjulstræk, og der var ingen mulighed for at vælge et firehjulstræk. Alt i alt byder 190E på en farverig palet af kraftværker, og næsten alle er fantastiske den dag i dag.

Mercedes 190E – Designet og chassiset

Mercedes 190E byder på et klassisk Mercedes 1980’ernes statelige design, der sandsynligvis vil se flot ud selv om 20 år. 1980’erne var en tid, hvor Mercedes skubbede på et mere kantet design med kasseformede hjørner, hvilket får deres biler til at se mere substantielle og dominerende ud på vejen. I dag bruger Mercedes et mere feminint designsprog for at få deres biler til at se mere strømlinede ud.

190E vejer omkring 2.500-2900 pund, hvilket betyder, at det er en ret let bil. Som sådan er en 235 hk-motor mere end nok til, at du kan udforske bilens dynamik og chassis. AMG- og EVO-modellerne er de mest fornøjelige at køre, fordi de er tunet til sådanne formål.

Mercedes 190E – Pålidelighed og almindelige problemer

190E er en ret pålidelig bil, der burde kunne holde i rigtig lang tid, hvis den vedligeholdes korrekt. De mest almindelige problemer skyldes designfejl i den enstrengede timingkæde, utætheder i hovedpakningen, korrosion, generel slitage og eventuelle knirken og raslen fra affjedringssystemet.

  Kan en tyk person køre en Mercedes?

Men når det gælder 30+-årige biler, er 190E en af de bedste biler derude, fordi den kan holde en million kilometer uden større eftersyn. Det er værd at nævne, at biler efter 1988 er meget mere pålidelige end de tidligere modeller.

Mercedes 190E – Værdi og praktisk anvendelighed

190E kan nu købes utroligt snydt, men hvis du vil have en i en mere anstændig stand, skal du sandsynligvis betale et par tusinde kroner. Den mest værdifulde 190E-model er dog EVO II, som sælges for mere end 300.000 dollars, og de allerbedste eksemplarer kan gå for mere end 400.000 dollars.

Rent praktisk er 190E ikke noget at prale af, hvilket betyder, at den kan tage dig og 3 forskellige passagerer med i relativ komfort, men den kan ikke engang sammenlignes med den nuværende C-Klasse, hvad angår plads.

FAQ-afsnit

Er Mercedes 190E en sikker bil?

Mercedes 190E er en forholdsvis sikker bil, men kun i forhold til andre biler fra 1980’erne. 190E er simpelthen alt for gammel til at være lige så sikker som de fleste moderne biler er. Mercedes har altid forsøgt at tilbyde de sikreste biler på markedet, og 190E er ikke langt fra det.

NHTSA har modtaget omkring 16 forskellige sikkerhedsklager over 190E, hvilket faktisk ikke er så slemt. 190E er dog en så gammel bil, at de fleste mennesker ikke engang kigger på sådanne problemer eller rapporterer dem, hvis de støder på dem.

  Hvilke Mercedes har MBUX?

Er Mercedes 190E en Mercedes-klassiker?

Der blev fremstillet omkring 2 millioner modeller af 190E i alle mulige iterationer, hvilket betyder, at der er for mange af dem. De højere AMG-, Cosworth- og EVO-modeller er faktisk klassiske biler, og de har en stor værdi på markedet for klassiske biler.

Uanset hvad, så betragtes de mere almindelige modeller ikke som klassiske biler og bør ikke samle værdi med tiden. Nogle modeller i uberørt stand vil dog sandsynligvis stige i værdi, men det vil kun tiden vise med sikkerhed.

Hvad er Mercedes Cosworth 190E?

I slutningen af 1970’erne ønskede Mercedes at konkurrere i rallykørsel, men de havde brug for en racerbilsmotor. Mercedes henvendte sig til Cosworth for at få dem til at designe og udvikle en racermotor til 190E. Audi dominerede imidlertid rallyverdenen med sit banebrydende AWD-system, og Mercedes besluttede at deltage i det tyske touringvognsmesterskab (DTM) med netop denne motor.

For at deltage i DTM-mesterskabet skulle en fabrikant imidlertid basere en racerbil på en eksisterende landevejsbil, og derfor blev 190E 2,3-16V født og senere erstattet af den kraftigste 2,6L-model.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z