Hvordan man renser bilbatteri korrosion

Hvis du oplever problemer, når du forsøger at starte din bil, er der stor sandsynlighed for, at det er batteriet, der er skyld i det. Du bør derfor finde batteriet inde i bilen og kontrollere, om der er hvide eller blålige stoffer på toppen af batteripolerne, der er skælskør.

Hvis det er tilfældet, er der tale om et korroderet batteri, som skal renses for at fungere korrekt. Det er en ret enkel opgave at befri batteriet for korrosion. Det eneste du skal gøre er at afbryde batteriet, anvende den rette rengøringsopløsning, skrubbe batteriet, skylle og tørre det og anvende korrosionsforebyggende stof for proaktivt at løse disse problemer i fremtiden.

Det værktøj, der er nødvendigt til dette arbejde, er en skruenøgle til at afbryde batteriet, bagepulver, batterirens, en børste, koldt vand, en mikrofiberklud til at tørre batteriet eller endda en luftkompressor. Du bør også investere i et korrosionsbeskyttelsesmiddel af høj kvalitet som vaseline, terminalbeskyttelsesspray eller antirustpuder.

Sørg for at parkere din bil i et miljø, der er beskyttet mod de ydre elementer, væk fra trafikken. Dette arbejde bør tage dig mindre end en time, hvis du følger alle trinene korrekt. Som sådan skal du sørge for at læse denne artikel for at finde ud af, hvordan du gør det.

Trin 1. – Sluk din bil, og parker den i et sikkert miljø

Det vigtigste, du skal gøre, mens du forbereder dig på at rense batteriet for korrosion, er at slukke bilen, sætte den i parkering og sørge for at aktivere parkeringsbremsen. Når du beskæftiger dig med bilens elektronik, skal du sørge for, at bilen er slukket og ikke kører nogen steder hen.

  Hvilket er bedre læder eller stof bilsæder?

Som sådan skal du også sørge for at parkere bilen i et sikkert miljø som f.eks. en garage, fordi du ikke ønsker at deaktivere vitale bilkomponenter udenfor, hvis der er risiko for regn, sne eller ekstreme temperaturer eller endda trafik.

Trin 2. – Afbryd alle kabler

Ud over at skulle slukke bilen skal du også afbryde batteriet, før du arbejder på bilen, fordi du ikke ønsker at forårsage kortslutninger, som kan være livsfarlige både for dig og din bil. Hvis strømmen stiger uden kontrol, kan det forårsage mange skader og endda sætte ild til bilen.

Du skal isolere batteriet fuldstændigt, hvilket betyder, at du skal tage din skruenøgle og afmontere alle kablerne fra begge batteripolerne, fjerne dem fra batteriet og placere dem i et sikkert og tørt miljø.

Trin 3. – Inspicer først kablerne

Korrosion er kendt for at sprede sig fra det berørte område til andre metalkomponenter, hvilket betyder, at den også kan beskadige dine kabler. Sørg for at inspicere dem, når du fjerner dem fra batteriet, for at sikre dig, at de ikke er korroderet.

Hvis de er det, kan du fjerne klemforbindelserne og klippe kablet et par centimeter kort, hvor der ikke er korrosion. Hvis dette medfører, at dine kabler er for korte, skal du investere i nye batterikabler.

Trin 4. – Rengøring af batteriet

Du skal neutralisere batterisyren, mens du renser batteriet, og den bedste måde at gøre det på er at investere i en sikker batterirensningsopløsning. Sprøjt den på toppen af polerne, og lad den sidde i et par minutter, før du bruger en børste til at fjerne korrosionen.

Sørg for at gentage denne proces, indtil polerne er rene. Nu skal du skylle polerne af med lidt vand og tørre dem af med mikrofiberklude eller en luftkompressor, hvis du har adgang til en sådan. Hvis du ikke har nogen batterirengøringsmidler, kan du blande bagepulver med vand og lave en DIY-batterirengøringsblanding.

  Hvad er den mest støjsvage og roligste bil at køre i?

Trin 5. – Brug sandpapir til at fjerne genstridig rust og tilslut batteriet

For at rengøre dit batteri helt, skal du bruge fint sandpapir til at slibe de mest genstridige rustpletter væk fra batteriet. Dette vil sikre, at batteriet fungerer i optimal stand, fordi polerne fungerer bedst, hvis de er 100 % fri for rust.
Nu er det tid til at tilslutte det hele igen og sætte batteriet i batteriholderen. Sørg altid for at dobbelttjekke, om alle polerne er forbundet korrekt, og sørg også for at bruge batteriholderen, fordi du ikke ønsker, at dit batteri skal ryste under kørslen.

Trin 6. – Forebyg fremtidig korrosion

For at afslutte det hele bør du påføre vaseline, terminalbeskyttelsesspray eller antirustpuder oven på dine poler. Du kan også bruge dielektrisk fedt på dine poler, men først når du har fået strammet batteripolskruerne med succes.

Uanset hvad, ved at gøre dette fjerner du al fremtidig rust fra dine poler, hvilket betyder, at dit batteri bør være rustfrit.

FAQ-afsnit

Kan jeg rense mit batteri, mens batteriet er tilsluttet?

Nej, det kan du ikke, fordi du ikke vil kunne rense korrosionen helt. Det meste af korrosionen befinder sig alligevel under polerne. Ved ikke at tilslutte batteriet risikerer du desuden at forårsage en kortslutning.

Som tidligere nævnt bør du altid frakoble dit batteri i et sikkert miljø, før du gør noget ved det.

  Hvorfor skal du ikke købe en cabriolet?

Kan korrosion ødelægge bilbatterier?

Ja, det kan det, så sørg for at rense det op, så snart du støder på det, hvis du ikke ønsker at investere i et helt nyt batteri med det samme. Men selv hvis du blot udskifter batteriet, men stadig holder fast i de gamle polkabler, kan du forårsage korrosion på det nye batteri på ingen tid.

Som sådan er det bedst at rense kablerne om nødvendigt, når du renser batteriet. På den anden side er det en god idé at udskifte dine kabler, hvis du vil sikre dig, at det nye batteri er så korrosionsbeskyttet som muligt.

Hvor længe holder bilbatterier?

Bilbatterier kan holde et sted mellem 2 og 6 år afhængigt af bilens mærke og model, den måde, du bruger bilen på, og hvor forsigtig du er med batteriet. Udskiftning af et batteri er en del af den regelmæssige vedligeholdelse, så bliv ikke overrasket, hvis du er nødt til at investere i et nyt batteri i god tid.

Når du ønsker at udskifte dit batteri, er det bedst også at inspicere generatoren, da en sund generator er nødvendig for, at batteriet kan holde længere end et par timer.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z