Er det bedre at købe eller lease en bil, når man er pensioneret?

Der er betydelige fordele og ulemper ved at købe eller lease en bil, især hvis du er pensionist. Nogle siger, at det er bedre bare at købe den direkte, så du har en klar fornemmelse af din økonomi på lang sigt, og at du er 100 % ejer af en bil.

Andre vil hellere lease en bil, betale den månedlige ydelse og nyde resten af deres penge til andre ting. Med leasing har du næsten altid råd til en bedre bil, og hvis det er meningen med at købe en ny bil, bør leasing være vejen frem.

Desuden har leasing et par aldersrelaterede fordele, som er til gavn for pensionerede borgere. Hvis du f.eks. fortsætter med at arbejde på deltid efter din pensionering, kan du også drage fordel af forskellige indkomstskattefradrag.

Fordelene og ulemperne ved at lease eller købe en bil afhænger også af den måde, du plejer at bruge din bil på. Hvis du primært vil bruge den til langdistancekørsel, vil eventuelle kilometerbegrænsninger, der normalt er forbundet med leasing, måske få dig til at købe bilen direkte.

Fordele ved leasing som pensionist

Hvis du ikke er i stand til at betale kontant for den bil, du ønsker, synes leasing at være en bedre mulighed. De månedlige rater og de generelle biludgifter skulle være lavere, hvis bilen købes fornuftigt. Leasing kan gøres for ikke så mange penge, og det er noget, du ikke kan gøre, når du køber direkte.

En anden stor leasingfordel for borgerne er muligheden for at gå fra en leasingaftale meget nemmere sammenlignet med en finansieringsaftale eller et direkte køb. Livet er uventet, og der er mange eksempler derude på, at nogens behov ændrer sig, og at de bare har brug for en anden bil.

  Hvad er den hurtigste måde at beskytte en bil mod hagl på?

Som ældre borger er det vigtigt med lavere udgifter, der kommer ud af lommen. Og en leasingaftale dækker normalt mange forskellige forventede og uventede udgifter som f.eks. garantier og serviceaftaler. Nogle gange skal du ikke engang betale for et nyt sæt dæk.

Leasingaftaler er lette at komme ud af, og det er noget, man skal huske på. Ingen af os er udødelige, selv om vi ikke burde tænke på det, hvis du vælger en finansieringsaftale for eksempel, når din ende kommer, kan bilens værdi være lavere end den skyldige saldo, og det kan efterlade dine arvinger med et underskud.

Fordele ved at købe bilen direkte som pensionist

Fordelene ved at købe en bil direkte er langt mere indlysende sammenlignet med leasing eller finansiering. Du ejer bilen, og du kan gøre, hvad du vil med den. Og det er noget, som ældre mennesker sætter mere pris på i forhold til de yngre generationer.

Følelsen af at have sin egen bil 100 % er dyrebar for nogle, og det er virkelig nemt at forstå hvorfor. Du har ingen kilometerbegrænsninger, og hvis du laver en skade eller ridser i bilen, kan du reparere den eller lade den stå. Med en leaset bil har du ikke sådanne goder.

Hvis man pludselig mister evnen til at køre bil, er salg af en bil normalt den nemmere og mere omkostningseffektive måde at komme af med en bil på sammenlignet med at opsige en leasingaftale før tid. Og det er vigtigt at have mulighed for at bevare en vis værdi efterfølgende.

Det hele afhænger af den konkrete leasingaftale, og hvordan du og leasingselskabet er enige om at gennemgå en eventuel leasingaftale. Køb og leasing har begge deres egne sæt af ulemper og fordele, men det ser ud til, at du kan få mest gavn af en god leasingkontrakt.

  Er hybridbiler bedre end elektriske biler?

Brugt eller en ny bil som pensionist

Måden at anskaffe sig en ny bil på afhænger i høj grad af den pågældende bil. Hvis du skal købe en bil direkte, er det generelt en bedre idé at købe en brugt bil. Hvis du vil have en helt ny bil, er leasing den foretrukne løsning, især hvis bilen er hårdt ramt af værdiforringelse.

Afskrivning er den procentdel af værdien, som en bil mister efter en bestemt periode, som regel 3 eller 5 år efter købet. Biler mister regelmæssigt op til 50 % af deres værdi efter 3 år, og afskrivningen fortsætter, efterhånden som du får flere kilometer.

Med et så stort værditab er det vigtigt at kunne tage højde for afskrivningen, når man køber en ny bil, og det er ikke noget, man kan gøre ved et direkte køb, men kun ved specifikke leasing- eller finansieringsaftaler.

Men hvis du er interesseret i en brugt bil, der allerede er blevet ramt af en betydelig del af værdiforringelse, især en certificeret brugt bil med garanti, kan det måske virke som en bedre økonomisk beslutning at købe den direkte, men først efter at du har overvejet alle mulige leasingtilbud.

FAQ-afsnit

Hvilke biler er bedst for seniorer?

Seniorvenlige biler tilbyder normalt en hævet kørestilling, så det er lettere at stige ud og ind af bilen og masser af intuitive og letforståelige indvendige funktioner og teknologiske løsninger. Seniorvenlige biler er komfortable og bløde og tilbyder sæder, der er let justerbare og skånsomme for rygsøjlen.

  Hvilke bilsæder er komfortable?

Sådanne biler er som regel udstyret med en automatisk gearkasse, da en manuel gearkasse ikke kan udnytte alle de nyeste sikkerheds- og komfortfunktioner som f.eks. automatisk bremsning, adaptiv fartpilot eller parkeringsassistentsystemer.

Hvilke biler bør seniorer undgå?

Lavtsiddende, stive, ubehagelige og støjende superbiler og sportsvogne, da disse biltyper er vanskelige at køre for alle, også for de yngre generationer. Disse biler er også normalt dyre at købe, vedligeholde og sælge bagefter.

Kun hvis du virkelig elsker disse typer biler, bør du overveje at købe en. Og selv da bør du overveje den, der formår at tilbyde et niveau af komfort og generel køreglæde, der svarer til bilens pris.

Bør ældre borgere overveje elbiler?

I teorien er elbiler noget af en perfekt løsning for ældre mennesker. De er utroligt nemme at køre, og de har tilstrækkelig rækkevidde til at opfylde den sædvanlige daglige pendling, der er forbundet med ældre borgere. De er billigere at eje, hvis man oplader dem efter hensigten.

Men de kan nogle gange være lidt for svære at forstå og alt for futuristiske til, at en ældre person kan forstå dem. Måske er den bedste løsning bare at overveje en hybridbil og måske senere at vælge en fuldgyldig elbil.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z