Mister elbiler opladningen, når de parkeres?

Biler er skabt til at blive brugt, uanset om det er en bil med forbrændingsmotor eller en elektrisk bil. Vi lever imidlertid i en mærkelig tid, og dette spørgsmål er nu mere relevant end nogensinde før, fordi Covid-19 elsker at foreslå spærringer og generelle bevægelsesbegrænsninger.

Derfor bør vi forstå, hvad der sker med en elbil, hvis vi lader den stå parkeret i længere tid. Selv om elbiler mister en lille mængde batteriopladning, mens de er parkeret, kan det blive til noget, hvis man lader sin bil stå parkeret i et stykke tid.

Som en generel tommelfingerregel kan et højspændingsbatteri med mindst 10 % opladning holde i op til seks måneder. Dette varierer mellem forskellige biler, men hvis alle unødvendige systemer er frakoblet, skal du ikke bekymre dig om at tømme dit batteri i den nærmeste fremtid.

Selv om det at lade bilen stå parkeret ikke vil aflade batteriet fuldstændigt, er det bedst at lade bilen stå parkeret med mindst 50 % batterikapacitet.

Oplad altid din bil, før du parkerer den i længere tid

Som tidligere nævnt mister højspændingsbatterier ubetydelige mængder batterikapacitet om måneden, og der er ingen grund til at bekymre sig, hvis du lader den stå parkeret i et stykke tid. Den bedste løsning ville være at oplade bilen op til mindst 50-80 %, trække stikket ud og lade den stå.

Hvis du oplader batteriet helt op og lader bilen stå uden opsyn i et stykke tid, kan det endda skade batteriet. Hvis du vil være 100 % sikker på, at du gør det rigtige, skal du tjekke ejerens manual eller søge efter producentens anbefalinger online.

  Hvorfor gik stationcars ud af mode i USA?

Mange elbiler har i dag en funktion, der kaldes ”Deep sleep mode”. Denne funktion gør det muligt for bilen at slå alle de unødvendige strømforbrugende systemer fra, når den står parkeret i lang tid. Dette vil minimere det langsigtede batteriforbrug, når den ikke er i brug. Oftest skal du aktivere Deep sleep mode, før du parkerer bilen.

Nogle systemer som f.eks. et ur på instrumentbrættet eller en indikator for lyset i centrallåsen er overflødige, hvis bilen ikke er i brug i et stykke tid, og det er disse typer systemer, som ”Deep sleep mode” har til formål at deaktivere. Det er værd at nævne, at alle de vitale sikkerhedskomponenter i bilen ikke vil blive slukket, hvis alt er som det skal være.

Hvordan forbereder du din EV til langtidsparkering?

Hvis du beslutter dig for at lade din EV stå på en parkeringsplads i en længere periode, skal du sørge for at følge disse trin for at maksimere batterikapaciteten og for at holde din bil så sikker som muligt. Sørg først og fremmest for at lade bilen op til mindst 50 % af batterikapaciteten, og parker den på et sikkert sted med alle vinduer og døre lukkede.

Det er naturligvis ikke nødvendigt at gøre dette, hvis du ejer en privat garage, der er utilgængelig for offentligheden. Det er altid bedst at lufte dine dæk op i henhold til producentens anbefaling, da tomme dæk er kendt for at forårsage punkteringer og mange andre dækfejl, som kan forkorte deres levetid betydeligt.

Det er altid bedst at gøre din bil ren, da nogle forureninger kan beskadige din lak, hvis den ikke bliver renset i et stykke tid. Dette er især vigtigt, hvis du ejer en bil, der er lakeret i en satin/mat/fryset lak. Disse typer bilmaling er langt mere følsomme og tilbøjelige til at få skrammer og skader. Sørg også for at rengøre interiøret af samme grund.

  Er det i orden at lade en elbil stå i stikkontakten?

Hvad sker der, hvis du ikke kører din bil regelmæssigt?

Som tidligere nævnt er biler beregnet til at blive kørt. Hvis du ikke kører dem så ofte, har de en tendens til at gå i stykker og forårsage problemer. Selv om nogle af disse problemer er mindre og ærlig talt irrelevante, kan nogle af dem endda forårsage alvorlige problemer.

Det mest almindelige problem, som langtidsparkerede biler oplever, er et dødt batteri. Et mindre 12V-batteri er ikke beregnet til at holde, hvis det ikke oplades under kørslen. Sådanne kompakte batterier er ikke beregnet til at holde længe, hvis de ikke oplades regelmæssigt.

Bremser er også beregnet til at blive brugt, og hvis ikke, er de tilbøjelige til at korrodere, hvilket kan ødelægge dine bremser fuldstændigt. Dette sker, når du kører din bil i regnvejr og derefter lader den stå i lang tid. Selv om korrosion af bremseskiven forsvinder, når du aktiverer bremserne et par gange, vil problemet fortsætte, hvis du ikke aktiverer dem.

FAQ-afsnit

Hvor længe kan du lade din bil stå parkeret?

Hvis du ejer en bil med forbrændingsmotor, og du ikke lader bilen stå i stikkontakten, er så lidt som to uger nok til, at batteriet er helt afladet. Når det er sagt, bør batteriet kunne holde i årevis, hvis du tilslutter bilen, hvis du gør det.

Hvad angår elbiler, er de bedre til at forblive funktionsdygtige, mens de står parkeret, man bør ikke lade dem stå parkeret i mere end et par måneder. Men hvis du lufter dækkene og gør bilen ren og gør alt det nødvendige, vil du kunne lade bilen stå i årevis.

  Hvad er de negative sider ved at eje en Tesla?

Er det i orden at køre i en bil en gang om ugen?

Det er bedre at køre i din bil en gang om ugen end slet ikke at køre i den. Uanset hvad, er det stadig ikke godt at køre i din bil en gang om ugen. Det er nødvendigt at starte bilen med nogle dages mellemrum for at pleje batteriet.

Du har ikke brug for en dækoplader i en uge, og der vil sandsynligvis ikke ske noget. Sørg for at spørge dig selv, om du overhovedet har brug for en bil, hvis du kun kører i den en gang om ugen.

Skal jeg lade min elbil stå tilsluttet om natten?

Du kan roligt lade din bil være tilsluttet om natten. Alle biler har i dag masser af indbyggede opladningsstyringssystemer, som er designet til at forhindre overopladning af batteriet. Disse systemer er designet til at nå den maksimale opladningstilstand, men de er også designet til at beskytte dit batteri.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z