Hvilke biler har det samme boltmønster som Audi

Hvis du ønsker at skifte dine fælge, er et af de vigtigste aspekter, du skal overveje, din bils boltmønster. Hvis jeres boltmønstre ikke passer helt sammen, kan det ikke anbefales at montere på disse fælge. Hvis du beslutter dig for at montere dem, står du over for en potentielt katastrofal situation, hvor hjulene kan forårsage en ulykke.

Audi og mange andre tyske biler bruger enten et lignende eller et helt matchende boltmønster, hvilket betyder, at det er muligt at udskifte hjul mellem Audi’er og andre biler. Du skal dog være 100 % sikker på, at boltmønsteret passer 100 % sammen, hvis du beslutter dig for at gøre det. Så hvilke biler har samme boltmønster som Audi?

Biler, der har samme boltmønster som Audi, er Bentleys, BMW’er, Lamborghinis, McLarens, Mercedes Benz-biler, visse Porsche-modeller, visse Mini-modeller, VW-biler og Skoda-biler. Audi bruger således et 5×112-boltmønster, som er ret almindeligt på det europæiske bilmarked, men selv nogle japanske og amerikanske biler bruger det samme boltmønster.

Uanset hvad, skal du kunne finde ud af boltmønsteret for hver enkelt bil, du kigger på, før du beslutter dig for at gøre noget ved hjulene.

Hvordan finder man ud af en bils boltmønster?

Der er et par forskellige måder, hvorpå man kan finde ud af en bils boltmønster, og den mest populære i dag er at bruge en online boltmønsterfinder som denne her. Det eneste du skal gøre er at indsætte alle de nødvendige data fra din bil, og søgemaskinen vil krydstjekke en stor database med kendte boltmønstre for at finde det nøjagtige boltmønster, du har brug for.

  Bedste telefonholder til Audi

Du kan også måle en bils boltmønster i hånden ved blot at tælle antallet af bolte, der bruges til at spænde hjulet fast til bilen. Hvis hjulet bruger fem bolte, starter formlen for boltmønsteret med bogstavet 5x. Hvis bilens hjul bruger 8 bolte, starter formlen for boltmønsteret med tallet 8x.

For at finde ud af det andet tal skal du måle diameteren af den cirkel, der dannes af alle centerpunkterne fra hjulets lugs. Disse kan måles i enten millimeter eller tommer, så sørg for at måle dem i overensstemmelse hermed. Den nemmeste måde at gøre dette på er blot at tage en lineal og sætte den i et af centrene på to modsatte bolthuller.
Hvis du f.eks. ønsker at måle en fælg med et lige antal bolthuller, skal du tage en lineal og placere den i midten af den øverste og nederste eller venstre og højre cirkel. Hvis du vil måle en fælg med et ulige antal bolthuller, skal du måle dem diagonalt (som i dette eksempel).

Kan jeg montere hjul med et andet boltmønster?

Uden nogen ændringer vil du sandsynligvis ikke kunne montere et hjul med et andet boltmønster. Nogle siger dog, at du kan ændre dine fælge ved enten at bore i dem eller ved at bruge særlige forbindelser, der kan ændre antallet og diameteren af hullerne i fælgen. Dette er ikke noget, du nogensinde bør gøre, fordi det simpelthen ikke er sikkert og ophæver alle kendte garantier.

Det eneste, du teknisk set kan gøre, men som heller ikke er tilrådeligt, er at investere i kvalitetsfremstillede certificerede fælgadaptere, som effektivt kan ændre en bils boltmønster, så bilen kan bære forskellige fælge med et andet boltmønster.

  Hvilken er bedre Audi Q5 eller Audi SQ5?

Ifølge mange mekanikere og entusiaster kan hjuladaptere kun være sikre, hvis de er indkøbt og monteret af uddannede og erfarne teknikere.

Hvorfor har biler forskellige boltmønstre?

Når man tænker over det, ville alt dette være meget nemmere, hvis alle biler blot begyndte at bruge et identisk boltmønster. Det ville betyde, at du aldrig mere skal måle eller finde ud af en bils boltmønster, da der simpelthen ikke ville være behov for det. Grunden til, at biler har forskellige boltmønstre, er, at bilerne simpelthen har udviklet sig på den måde.

Desuden bruger nogle biler enten flere bolte eller større bolte af sikkerhedshensyn. Hvis du er meget opmærksom, vil du sandsynligvis støde på mange sættevogne og store busser, der har 8 eller endda 10 bolte. Disse holder hjulet bedre på plads, og vægtfordelingen er mere jævn over alle dele af hjulet.

Du skal også huske på, at det er meget billigere at lave en 4×115-boltmønsterfælg- og lug-kombination end at lave en 8×285-boltmønsterfælgkombination. Der indgår simpelthen mere materiale, og de samlede fremstillingsomkostninger og den nødvendige tid er ikke de samme.

FAQ-afsnit

Er det en god idé at bruge ikke-stockfælge på en bil?

Det afhænger af de pågældende hjul, da ikke alle eftermarkedsfælge er lige gode. Nogle af dem er lige så stærke eller endda stærkere end 99 % af de hjul, der leveres på biler fra fabrikken. Nogle af dem kan være ekstremt usikre og er derfor ikke noget, du bør montere på din bil.

  Hvilket bilmærke har det bedste interiør - Audi, Mercedes eller BMW?

Alt i alt bør du altid købe dine hjul hos velrenommerede forhandlere med god servicehistorik. Dine hjul bør også monteres af en professionel og være fastspændt til den nøjagtige grænse, der anbefales af producenten.

Er hjuladaptere og hjulafstandsstykker det samme?

Nej, det er de ikke. Hjuladaptere er beregnet til at kunne montere hjul med et andet boltmønster på en bil, mens hjulspacere er beregnet til at gøre bilens spor bredere. Folk har nogle gange brug for at bruge afstandsstykker for at kunne montere visse hjul, men de bruger også ofte afstandsstykker, fordi det får bilen til at se pænere ud, især med et bredere hjul.

Som sådan er de ikke det samme, og de tjener ikke det samme formål, selv om mange mennesker tror noget andet.

Passer 5 lug-fælge automatisk til biler med et 5 lug-boltmønster?

Nej, det gør de ikke. Der er mange andre mål, der skal være opfyldt, for at et hjul kan monteres på en bil. De to mest afgørende mål er hjuldiameteren og hjulbredden.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z