Hvilke biler har det samme boltmønster som Mercedes

Mercedes er et tysk luksusbilmærke, der er kendt for at designe nogle af verdens mest berømte luksusbiler og SUV’er. Mærket har eksisteret siden motorkøretøjets begyndelse, hvilket betyder, at de ved en ting eller to om, hvordan man laver en ordentlig bil. Et specifikt fælgboltmønster henviser til en imaginær cirkel, der er dannet ved at forbinde midten af alle hjulbolthullerne.

Ikke alle biler har samme boltmønster, hvilket betyder, at det ikke altid er muligt at udskifte fælge mellem forskellige biler. Så hvilke biler har samme boltmønster som Mercedes? Først og fremmest bruger de fleste moderne Mercedes-personbiler et velkendt 5×112/5×4,4-boltmønster, som er ret almindeligt i det luksussegment for tyske luksusbiler.

Som sådan har biler fra Audi, BMW, Lamborghini, Bentley, McLaren, Mini, Seat, Skoda og VW alle nøjagtig samme boltmønster, hvilket betyder, at disse mærker normalt kan bytte hjul mellem hinanden. Ikke desto mindre bør du altid kontrollere, om den specifikke Mercedes, du kigger på, har 5×112-boltmønsteret, da der er nogle modeller, der ikke har det.

Sørg også for at kontrollere, om den bil, du ønsker at bytte hjul med, også har samme boltmønster, da nogle modeller fra de ovennævnte mærker ikke er kompatible. Desuden er der også mærker derude, som for det meste ikke har samme boltmønster, bortset fra nogle få specifikke modeller, som har det.

Hvad er et boltmønster?

Fælgens boltmønster henviser til en imaginær cirkel, der dannes af centrumene af alle lugs. Denne måling er vigtig, hvis du ønsker at skifte dine fælge, for hvis du har to biler med samme boltmønster, kan du nemt skifte fælge mellem dem. Der er selvfølgelig også nogle andre mål, som du skal huske på, men dem vil vi tale om om lidt senere.

  Bedste fejlsøgning og diagnosticering Mercedes-Benz CLK GTR pris

Der findes en del forskellige boltmønstre i den moderne bilindustri, hvilket betyder, at ikke alle biler kommer med det samme boltmønster. Selv nogle Mercedes-modeller kommer med forskellige boltmønstre, især modeller fra et helt andet markedssegment. F.eks. vil en Mercedes varevogn til erhvervsmæssig brug sandsynligvis ikke have det samme boltmønster som en Mercedes Benz A-klasse.

Den første del af formlen for boltmønsteret henviser til antallet af lugs, som en bil leveres med. Hvis formlen ser nogenlunde sådan ud: 5×112, betyder det, at tallet 5 henviser til, at bilen har 5 bolthuller. Den 112 del af formlen henviser til den diameter, der dannes, hvis vi tegner en cirkel gennem centrum af alle fem huller.

Hvordan kender jeg mit boltmønster?

Der er et par forskellige måder, hvorpå du kan finde ud af, hvad din bils boltmønster er, og den mest almindelige og nemmeste måde at gøre det på, er at søge oplysningerne i din instruktionsbog. Du skal dog huske på, at det ikke er alle ejermanualer, der indeholder disse oplysninger, hvilket betyder, at du skal finde en anden måde at gøre det på.

Den næstletteste måde at finde ud af dit boltmønster på er at bede din forhandler om hjælp. Ved at give nogle grundlæggende oplysninger om din bil, f.eks. modelår, model og VIN-nummer, bør din forhandler straks kunne fortælle dig dit boltmønster. Forhandlerne vil måske ikke altid være så ivrige efter at hjælpe dig med dette, fordi det er relativt nemt at måle din bils boltmønster selv.

Først og fremmest måles en bils boltmønster forskelligt, alt efter om bilen har et ulige eller lige antal bolthuller. Hvis bilen har et lige antal huller, er det eneste, du skal gøre, at måle afstanden mellem to hullers centre parallelt med hinanden.

  Passer Mercedes hjul til Ford

Hvis din bil har et ulige antal huller, skal du måle dem diagonalt, som det er vist i dette eksempel her.

Hvorfor har biler forskellige boltmønstre?

Grunden til, at biler har forskellige boltmønstre, er, at de bare har udviklet sig på den måde. Nogle mærker startede med at bruge ét boltmønster, mens andre mærker fra hele verden begyndte at bruge et andet. En anden grund til, at biler har forskellige boltmønstre, er, at nogle biler af sikkerhedshensyn kræver flere kabelsko.

Et almindeligt lug-mønster for en sættevogn er et mønster med mindst 8-12 huller, fordi dette boltmønster er nødvendigt for at sikre en større og tungere fælg korrekt. På den anden side har en bil med en meget lille fælg ikke brug for nok plads til at placere så mange lugs i den.

Desuden gør færre bolthuller fremstillingsprocessen nemmere og billigere. Selvfølgelig ser det måske ikke sådan ud for en bestemt bil, men hvis du er et mærke, der fremstiller hundreder, hvis ikke millioner af biler hvert år, kan disse forskelle helt sikkert blive til noget.

FAQ-afsnit

Kan jeg montere hjul med et andet boltmønster?

Du kan ikke montere hjul med et andet boltmønster uden at bruge aftermarket hjuladaptere, som kan kompensere for forskellene. Du skal dog være ekstra forsigtig, når du bruger disse hjuladaptere, da de skal være fremstillet og monteret af uddannede fagfolk, da de ellers ikke vil være lige så sikre som OEM-fælge, der skal være det.

  Hvilke Mercedes har DISTRONIC PLUS

Virkeligheden er, at selv om disse adaptere kan være tilstrækkeligt sikre, er du bedre stillet uden dem, da der simpelthen ikke er nogen grund til at risikere det, hvis det ikke er absolut nødvendigt.

Hvordan ved jeg, om et hjul kan passe på min bil?

Først og fremmest er boltmønsteret det indlysende mål, der skal passe, undtagen hvis du vælger hjuladaptere af høj kvalitet, der er fremstillet og monteret i høj kvalitet. For det andet skal du sikre dig, at hjulets diameter kan passe på din bil.

Du skal også huske på, at fælg- og dækbredden ikke er noget, der kan gås på kompromis med i særlig høj grad. Som sådan kan du også købe hjulspacere, der kan hjælpe dig med at montere bredere hjul, men disse skal også monteres af uddannede fagfolk.

Er eftermarkedsfælge en god idé til en Mercedes?

Det afhænger af selve hjulet. Det er sikkert at sige, at et OEM Mercedes-fælge er det mest logiske valg til en Mercedes, men hvis du vil pifte tingene op, skal du sørge for at vælge en højkvalitetsfælg fra en velrenommeret producent med en form for bevis for ægthed, da der findes mange forfalskninger derude.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z