Hvad kan ødelægge en bilmotor?

Bilmotorer er kendt for at kunne holde i årtier, men kun hvis de vedligeholdes korrekt. Når det er sagt, er regelmæssig vedligeholdelse af motoren vigtig, og den bør aldrig springes over. Overophedning af en motor kan imidlertid forkorte motorens levetid eksponentielt, så meget, at det nogle gange kan ødelægge den helt.

Ud over overophedning er der mange ting, vi gør, som langsomt eller hurtigt kan ødelægge vores motorer, og i denne artikel vil du lære, hvad du ikke skal gøre med din motor. For det første må du ikke køre i din bil med lavt væskeniveau, især ikke med olie eller motor- og transmissionskølevæske.

Koldstart kan også langsomt ødelægge din motor, især hvis du sætter bilen op i omdrejninger for at nå en mere acceptabel motortemperatur. Dårlig vedligeholdelse er en indlysende ting, men der er mange mennesker derude, som ikke engang tænker på sådan noget.

Endelig kan du ødelægge din bil med for meget vand, når du kører i kraftig regn, når du kører i din bil. Selv om vandstanden ikke er helt så høj, er der så mange ting, der kan gå galt. Men hvis vandniveauet er op til dine indsugningsniveauer, kan det nedbryde motoren på ingen tid.

Overophedning

Stort set alle ved, at du aldrig bør overophede din motor, men alligevel er der stadig mange, der gør det. Selv om det kan virke ok efter et par timer, skader du din motor uigenkaldeligt hver gang du overopheder den, hver gang du overopheder den. Motorens temperatur kan stige til et sådant niveau, at den endda kan smelte metal.

Dit kølesystem er imidlertid til for at køle motoren ned og på en snedig måde bortlede den ekstra varme. Nogle gange kører vi lidt for aggressivt i vores biler, så meget, at kølesystemet simpelthen ikke kan følge med. Så når du ser din temperaturmåler stige, skal du dæmpe den, og hvis det ikke hjælper, skal du parkere bilen.

  Hvad er den billigste elbil?

Lavt væskeniveau

Nogle bilvæsker er mere vitale end andre, og næppe nogen af dem er så vitale som motorolie og motorkølevæske. Selve olien har til opgave at smøre alle motorens bevægelige dele, som ellers ville blive beskadiget af konstant friktion.
Kølevæske på den anden side er også ekstremt vigtig, da den hjælper med at køle motoren ned, og uden den er din motor ristet. Disse to bør udskiftes en gang imellem, ellers kan det gå ud over din motor.

Kold opstart

Koldstart er kendt for at skade din motor, dit batteri og din generator. Hvis du bor i et klima, hvor der jævnligt er temperaturer under frysepunktet, bør du investere i en motorvarmer. De er overkommelige og nemme at installere, og de kan hjælpe dig med at holde din motor sikker i de kolde vintre.

Uanset hvad du gør, skal du ikke lade din motor få op omdrejninger efter en koldstart. Mange mennesker tror, at dette vil hjælpe dig med at nå optimale motortemperaturer, men det kan også skade din motor alvorligt. Hvis du ikke har en motorvarmer, skal du forsøge at starte motoren et par øjeblikke efter, at du har tændt tændingen.

Dårlig vedligeholdelse

Dette er indlysende for de fleste mennesker, men for nogle er det ikke så indlysende. For at din motor kan fungere optimalt, bør du følge de anbefalede serviceintervaller. Hvis du ikke følger dette trin, er din motor dømt til at ødelægge sig selv på et tidspunkt.

  Hvad er den langsomste bil i verden

F.eks. bør tændrørene skiftes med jævne mellemrum, og hvis de ikke skiftes, vil din motor helt sikkert få fejltænding. Desuden skal din tandrem/kæde også udskiftes, og hvis du springer dette over, kan din motor endda eksplodere.

Hydrolocking af din motor

Inde i forbrændingskammeret bliver luft og brændstof komprimeret for at skabe energi, der driver din bil frem. Luft og brændstof kan let komprimeres, fordi de har en tendens til at eksplodere, men hvis der kommer vand ind, vil dine stempler helt sikkert gå i stykker ved at forsøge at komprimere vand.

Hvis vandniveauet er langt under dine indsugninger, kan huller eller modkørende trafik sende en bølge, som let kan trænge ind i motoren. Selv hvis din motor formår at komprimere minimale vandniveauer, vil det lægge en alvorlig belastning på dine stempler. Ud over at hydrolåse din motor vil overdrevent meget vand uundgåeligt skade meget mere end blot motoren.

FAQ-afsnit

Skal jeg følge producentens indkøringsperiode for en ny bilmotor?

Mange producenter anbefaler i dag, at du ikke hoon’er din bil, før den har nået et vist antal kilometer. Det skyldes, at motoren og mange andre vitale bilkomponenter skal vænne sig til at køre bilen ind, før du kan køre lidt mere aggressivt.

Langt de fleste producenter anbefaler, at du ikke overstiger 3-4k RPM i de første 1-1,5k miles. Dieselmotorer bør f.eks. holdes under 3k miles, mens benzinmotorer kan nå op på 4k miles. Du skal følge disse anvisninger, hvis du ønsker at bevare din motor og andre vitale komponenter i mange år fremover.

  Bedste bil til gartnere

Hvordan kan jeg vide, om en bilmotor kører godt?

Sørg for at tjekke servicehistorikken for at finde ud af, om motoren er ordentligt vedligeholdt. Hvis motoren desuden starter let, og den kører uden mærkelige lyde som bankning, hvæsende eller raslende, er der gode chancer for, at motoren er i god stand.

Et andet godt tegn på, at en motor fungerer efter hensigten, er en mangel på mærkelige lugte eller emissioner fra motorens udstødning. Gode motorer kører normalt ved konstante omdrejningstal, og de giver også et konstant antal kilometer pr. gallon. Hvis du mener, at en motor ikke fungerer godt, skal du tage den med til en erfaren mekaniker.

Hvad kan forlænge bilmotorens levetid?

Motorer er ikke så glade for korte ture, så hvis du kan springe over at køre din bil på korte daglige pendlerture, kan det forlænge motorens levetid. Brug altid det anbefalede syntetiske brændstof, og prøv at holde benzintanken fuld eller tæt på fuld hele tiden.

Kontroller desuden konstant tændrørene og luftfiltrene. Følg indkøringsproceduren for nye biler, og tag altid din bil til et autoriseret serviceværksted. Udfør blot al den regelmæssige vedligeholdelse, og overbelast ikke din motor.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z