Bliver bilerne mere eller mindre pålidelige

For hvert år, der går, bliver bilindustrien som helhed sikrere og mere pålidelig. Det kan ved første øjekast virke som en overdrivelse, men det er virkelig tilfældet, fordi bilproducenterne konstant indfører nyere teknologier, der er designet til at øge den samlede effektivitet under fremstillingen, hvilket også gavner pålideligheden.

Ud over den generelle udvikling i branchen har de fleste bilproducenter en tendens til at finjustere deres platforme, efterhånden som tiden går. Det betyder, at hvis et mærke først introducerede en sedanvariant for 30 år siden, er nyere sedaner fra det samme mærke nu designet med 30 års erfaring.

Ifølge de årlige undersøgelser af pålidelighed foretaget af J.D. Power ser det ud til, at branchen nåede et historisk højdepunkt i 2021, hvad angår mærkers pålidelighed. Lexus er ikke overraskende det mest pålidelige mærke på planeten, men næsten alle mærker er på en positiv bane.

Biler er også udstyret med mere sofistikeret teknologi, bedre konstruerede komponenter med højere tolerancer, og fordi moderne antikorrosionsbelægninger er eksponentielt mere effektive nu sammenlignet med, hvordan de var for et par årtier siden.

Udviklingen i bilindustrien som helhed

Erfaring er en værd at tage i betragtning, når det gælder produktudvikling som helhed. Hvis nogen har været i branchen med at bygge biler i årtier, vil de sandsynligvis få mere succes med det end andre, der først er begyndt.

Industrien har været udsat for mange tilbageslag gennem årene, men de blev ved med at forbedre deres produktionsfaciliteter for at klare sådanne tilbageslag. Aspekter som dybdegående analyser, AI-deltagelse og ekstremt avancerede test gør det muligt for moderne biler at være langt mere avancerede end det, de engang var.

  Er Apple CarPlay det værd?

En anden ting, man skal huske på, er moderne diagnoseværktøjer, som er designet til at identificere et problem så tidligt som muligt, hvilket gør det nemt for fremtidige biler at afhjælpe sådanne problemer. De fleste bilproducenter har en tendens til at bruge stadig flere penge på forskning og udvikling, samtidig med at de bruger lignende platforme til flere forskellige typer biler.

Det betyder, at de kan bruge flere penge på at perfektionere en enkelt modulær platform i stedet for at bruge færre penge på flere forskellige platforme, hvilket igen øger pålideligheden over hele linjen.

J.D. Power Vehicle Dependability test 2021

J.D. Power er en global leder, når det gælder alle former for bilrelaterede dataanalyser, især når det gælder bilers pålidelighed. De har beskæftiget sig med analyse af alle slags biler i årtier, hvilket betyder, at de har en bred forståelse af, hvordan moderne biler fungerer.

Ifølge den seneste 2021-undersøgelse af bilers pålidelighed, som J.D. Power har foretaget, er moderne biler på et historisk højt niveau, hvad angår pålidelighed, og der er sket en betydelig forbedring i forhold til tidligere år.

Undersøgelsen konkluderede, at den generelle pålidelighedsstandard for 2021-biler er 10 % bedre end sidste år. Undersøgelsen dækkede en lang række spørgsmål i mere end 170 kategorier. Det største udbytte af dette års test er, at moderne 3-årige biler er betydeligt bedre end deres forgængere, og Lexus fører endnu en gang listen.

Sårbare områder i moderne biler

Hovedårsagen til, at nogle mennesker mener, at moderne biler ikke er lige så pålidelige som tidligere, skyldes primært teknologien. Underholdnings-/kommunikations-/navigations-/audiosystemer er dem, der forårsager flest problemer, som ejerne rapporterer om, hvilket får mange til at tro, at teknologien har ødelagt de moderne biler.

  Chrysler Pacifica Pålidelighed

Specifikke biltrends som f.eks. overgangen fra rigtige knapper til touchscreen-knapper er også et problem for mange mennesker, fordi denne løsning ikke er nær så pålidelig. Desuden er mange moderne mærker i gang med at fremme deres stemmeaktiveringssystemer, men disse er stadig på et tidligt udviklingsstadie.

Det betyder, at de ofte får hele ejeroplevelsen til at virke mindre pålidelig, men systemer som disse er kun toppen af isbjerget. De vigtigste aspekter af bilens pålidelighed er ned til det væsentlige, såsom mekaniske komponenter, vitale elektriske komponenter og sikkerhedssystemer, som er langt mere avancerede i dag.

FAQ-afsnit

Bliver biler mere sikre?

Moderne biler bliver faktisk sikrere og sikrere med hver nyere generation. Dette skyldes også erfaringen og bilindustriens generelle udvikling. Nyere biler er udstyret med masser af sikkerhedsfunktioner og airbags, som ikke fandtes på ældre biler. ADAS-systemer (Advanced Driver Assistance Systems) findes også i moderne biler, og de bliver bedre og bedre med hver ny generation.

Specifikke systemer som f.eks. systemer til forebyggelse af frontale, sidekollisioner eller kollisioner bagtil er træk ved moderne biler. Vognbaneassistent, sensorer for søvnighed, automatisk bremsning og avancerede fartpilotsystemer gør også bilerne mere sikre. Endelig omfatter moderne biler også krumningszoner, der er designet til at aflede kollisionskræfterne væk fra kabinen i tilfælde af en kollision.

Hvorfor er ældre biler bedre end nyere biler?

Mange mennesker mener, at ældre biler er bedre af mange årsager, og de drejer sig primært om stadig strengere emissionsregler og overforbrug af indvendige skærme og teknologi. Ældre biler var ofte udstyret med betydeligt mere basale motorer, som ikke var belastet af alle mulige emissionsregler.

  Hvordan kan jeg vide, om mit hybridbatteri er ved at dø?

Ældre biler er nemmere at arbejde på, de bruger ikke så mange computere, og de er lettere og ikke så komplekse. Selv om moderne biler faktisk er mere pålidelige, er ældre biler nemmere at reparere. Deling af reservedele er også et tilbagevendende tema i den moderne bilindustri, og det var ikke så udbredt for årtier siden.

Hvordan vil biler komme til at se ud i fremtiden?

Med introduktionen af elbiler er hele bilindustrien i øjeblikket ved at storme gennem en overgang til effektivitet, sikkerhed og teknologi. Som sådan vil biler blive ved med at blive mere komplekse og mere effektive, hvilket betyder, at store motorer snart vil ophøre med at eksistere og blive erstattet af hybrider og elektriske motorer helt og holdent.

Reglerne om fodgænger- og kollisionssikkerhed bliver også mere og mere strenge, hvilket betyder, at selv det ydre design af biler snart også vil blive mere restriktivt. Aerodynamik er en vigtig faktor, når det drejer sig om effektivitet, hvilket betyder, at futuristiske biler vil anvende et mere glat design.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z