Hvorfor blinker bilerne med deres lys mod mig

Årsagen til, at folk har en tendens til hurtigt at blinke med deres forlygter mod andre bilister, er temmelig tvetydig. Nogle gange kan det være en høflig gestus, og andre gange kan det være en handling af raseri på vejen. For at kunne skelne årsagen korrekt, skal du overveje nogle få nøglefaktorer.

Hvis nogen følger efter dig i en hurtig vognbane på motorvejen, indikerer blinkende forlygter sandsynligvis, at bilisterne bag dig ønsker, at du skal flytte dig og lade dem passere. Det kan også nogle gange betyde, at der måske er noget galt med din bil, og at de forsøger at advare dig.

Det kan også nogle gange betyde, at der er en fare forude, så sørg for at sætte farten ned, især hvis du nærmer dig et hjørne. I mange lande rundt om i verden kan det også betyde, at der er patruljevogne eller fartfælder forude, hvis den modkørende trafik blinker med lygterne.

Blinkende forlygter kan dog også være udtryk for en handling af trafikale raseriaktioner. Hvis personen blinker med lygterne i hurtig rækkefølge og samtidig bruger hornet, er personen sandsynligvis frustreret. Hvis det er tilfældet, skal du flytte dig, for det er både ekstremt uvidende og farligt at deltage i trafikale raserianfald i trafikken.

Høflige fagter – Øget opmærksomhed på dine omgivelser

Det er vigtigt, at du vurderer situationen ordentligt, når nogen blinker mod dig. Ofte kan det tyde på, at der er noget galt med din bil. For et par år siden kørte jeg på en offentlig vej, og min bageste nummerplade faldt af. I det øjeblik det skete, gjorde føreren bag mig opmærksom på mig med et par blink.

Men de fleste gange, hvor nogen blinkede med lygterne bag mig, betød det, at de ville overhale mig, hvis det er tilfældet, kan du altid signalere til højre for at lade dem vide, at de kan overhale dig sikkert. Hvis du forsøger at flette ind på en større vej, kan en person, der blinker med forlygterne, også betyde, at vedkommende lader dig flette ind.

  Hvad er den bedste brugte automatiske bil at købe?

Hvis du er på en snævrere landevej eller en anden ensrettet vej, er det normalt for at signalere modkørende trafik, hvis nogen blinker med lygterne, inden de kører ud af hjørnet. Andre tilfælde, hvor modkørende bilister kan blinke dig, er hvis der er fartfælder forude eller blot for at sige hej.

Road Rage – Pludselige voldsomme vredesudbrud i trafikken

Ikke alle tilfælde, hvor folk blinker dig, er for at advare dig eller for at sige hej, de kan ofte betyde det stik modsatte. Nogle gange har folk en tendens til at opføre sig aggressivt, hvis nogen skærer dem af, eller hvis du er for sent på den store vej, eller hvis du simpelthen missede din chance for at komme forbi grønt/gult lys.

Hvis det sker, skal du forsøge at vurdere, om du gør alting rigtigt, og sørge for at holde hovedet koldt og fattet, for trafikal vrede kan ofte blive tragisk. Mange mennesker har en tendens til at blive egoistiske, mens de sidder bag rattet, og de fleste af disse mennesker tror, at de er gode bilister, selv om de ikke er det.

Som sådan er det aldrig en god idé at sætte nogens tålmodighed på prøve, især ikke efter at de har optrådt aggressivt. Hvis du ikke er klar over, hvad road rage er, skal du sørge for at tjekke et par YouTube-videoer om emnet. Det er en fare for dig, den involverede person og alle omkring dig, så sørg for at holde hovedet koldt.

  De bedste hybridbiler til pendling

Love om at blinke med forlygterne – Ulovligt i de fleste tilfælde

Moderne biler er ofte udstyret med LED-, laserforlygter, som udsender et ekstremt stærkt og kraftigt lys, så meget at de let kan blænde modkørende trafikanter. Dette kan være ret farligt, da mennesker kan tåle så kraftigt lys forskelligt.

For at gøre de offentlige veje til et mere sikkert miljø har den offentlige administration udarbejdet et sæt regler for at forhindre unødvendige og farlige blinklys. I nogle stater er det lovligt at blinke med forlygterne mod modkørende trafik, fordi det betragtes som en form for ytringsfrihed i henhold til det første ændringsforslag.

Men i andre stater er det for det meste ulovligt at blinke med forlygterne, især hvis man gør det på offentlige veje med flere spor. I mange stater er det ulovligt at blinke med forlygter, selv om det ikke er i overensstemmelse med flere eksisterende statslige regler. Så sørg for kun at bruge det, når det er yderst nødvendigt.

FAQ-afsnit

Hvorfor bliver jeg blitzet af lastbilchauffører?

Sættevogne og ”road trains” er ekstremt lange, og lastbilchauffører har en tendens til at blinke overhalende lastbilchauffører for at lade dem vide, at de har passeret lastbilen i sin helhed. Nogle gange kan det være svært at vurdere, om man har passeret lastbilen i hele dens længde, når man ser fra førerhuset, og de gør dette af praktiske og sikkerhedsmæssige årsager.

Dette kan dog også ske for almindelige chauffører i deres mindre biler, fordi disse lastbilchauffører har tendens til at bruge meget tid på vejen, og de kan nogle gange gøre dette over for alle, der passerer dem.

  Hvad er den mest komfortable bil for ældre?

Kan jeg altid køre med fjernlyset tændt?

Du bør aldrig bruge dine fjernlys, hvis det ikke er nødvendigt, men der findes moderne, normalt tyske biler i disse dage, som tilbyder forlygter, der muliggør konstant fjernlysfunktionalitet. Disse forlygter er normalt understøttet af Audi-mærket ”Matrix Technology” og har været noget af en standard i det tyske segment af luksus-sedaner i den høje ende af segmentet.

Disse forlygter består af stærke LED-stråler, som går gennem mange små spejle. Det betyder, at disse typer forlygter kan blokere fjernlyset delvist, når de opdager modkørende trafik eller fodgængere og cyklister, for ikke at blænde dem.

Må civile bruge stroboskoplys på deres biler?

Stroboskoplys er kun lovligt for biler, der tjener en vigtig offentlig funktion som f.eks. førstehjælpere, trafikassistance, hæren eller efterretningstjenesten eller ekstremt lange køretøjer. Disse typer lys kan ikke bruges af civile uden for deres private ejendom.

Der er nogle tilfælde og typer af stroboskoplys, der kan bruges selv på offentlige veje, men det er altid bedst ikke at bruge dem for at undgå enhver form for forvirring under kørslen. Rødt og blåt lys er næsten altid ulovligt, og alle andre, der kan efterligne politi, brandvæsen eller ambulance.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z