Hvilken bil er bedst til dårlige veje?

De fleste steder i verden er vejene direkte dårlige, og hvis du kører din bil på sådanne veje dagligt, kan det øge sliddet på vigtige komponenter i bilen betydeligt. Du kan enten hyre en privat vejvedligeholdelse, eller du kan vælge en bil, der skal klare disse veje så godt som muligt.

Man skulle tro, at dårlige vejbelægninger kun burde være forbundet med fjerne landeveje eller tredjeverdenslande, men mange vitale storbyområder som New York byder på en underlegen vejbelægningskvalitet. Og mere end 25 % af de mennesker derude har formået at beskadige deres biler på sådanne overflader.

I de fleste tilfælde vil du kun føle ubehag, men nogle gange kan du beskadige dine hjul, dæk eller bilens underside, så meget, at det endda kan kræve et helt nyt sæt hjul og dæk.

Biler som Fiat Panda, Dacia Duster, Toyota RAV4 eller en Honda CR-V er alle populære og prisvenlige biler, som alle burde klare sig godt på ujævne vejbelægninger. Hvis du ønsker en mere luksuriøs bil, er Audi A4 All-road, Volvo S90, Mercedes Benz S-klasse eller Range Rover også lavet til at klare sådanne forhold.

Fiat Panda

Fiat Panda er lidt af en legende, når det kommer til kørsel på og uden for vejene. Selv om du aldrig ville tænke på det, når du lægger dine øjne på Panda, kan denne bil virkelig køre overalt. Dette skyldes især tynde dæk og en generel letvægtskasse.

Pandaen er også udstyret med et anstændigt sæt tykke gummier og legeringer, som kan krydse langt mere forræderisk terræn end blot et par huller og fartbump. Og selv hvis der sker noget, kan Pandaen takket være sin relativt lave pris repareres billigt på ingen tid.

  Hvor meget frihøjde har du brug for til vejbump?

Dacia Duster

Dacia Duster er en no-nonsense straight-up mest værdiorienteret SUV, der findes. Men samtidig er Duster en ægte SUV, og tykkelsen af dens hjul og dæk er praktisk på dårligt asfalterede eller endog ubefæstede veje.

Duster er lavet til at sælge, vedligeholde og køre billigt, og det er en perfekt kombination på veje, der kan dræbe undervognen på din bil. Dacia er ikke udstyret med luftaffjedring eller letvægtshjul, hvilket betyder, at Duster hovedsageligt er af stål, og det er det, du ønsker, når du tager fat på sådanne veje.

Toyota RAV4

Toyota RAV4 er en af de mest populære kompakte SUV’er nogensinde takket være en solid pålidelighed og en relativt overkommelig pris. RAV4 er på ingen måde en luksusbil, men sammenlignet med Duster føles RAV4 som en Rolls Royce.

Men det betyder ikke, at RAV4 er mere skrøbelig eller uforsonlig, måske endda tværtimod, da RAV4 er en af de mest pålidelige kompakte SUV’er på markedet. Ud over tykke dæk og hjul er RAV4’eren lavet til at klare moderat terræn i et vist omfang, hvilket burde være nok til et par huller.

Audi A4 All-Road

Selv om alle disse førnævnte biler burde give dig en ret pålidelig platform, er de ikke lavet til folk, der gerne vil opleve lidt luksus i processen, og Audi A4 All-Road er måske bare den allerbedste blanding af luksus, praktiske egenskaber og anvendelighed.

All-Road-versionen byder på en hævet og forstærket affjedring, der nemt skulle kunne klare grusveje og let terrængående underlag, og den ekstra beskyttelse af undervognen og hjulbrønden er også praktisk. Udover dette er den som enhver anden A4 derude.

  Hvad er den langsomste bil i verden

Volvo S90

Hvis du foretrækker en mellemstor sedan, er Volvo S90 et perfekt valg, da den tilbyder komfort over alt andet. S90 er ikke designet til at tilbyde en blanding af sporty og komfort, som nogle af dens konkurrenter som f.eks. BMW 5-serie gør, men S90 fokuserer snarere udelukkende på komfort.

Og sådanne forskelle er de mest tydelige, når det kommer til dårlig vejkvalitet. Derudover byder S90 på komfortable stolelignende sæder, der dog blødgør hårde stød, og affjedringen er utrolig eftergivelig, så meget at bilen ikke skulle blive urolig af almindelige huller i byen.

Mercedes Benz S-Klasse

Takket være obskønne afskrivninger kan du få den tidligere generation af S-klassen for lige så meget som en ny Honda Civic i dag. Men Civic’en kan ikke matche S-Klassen, når det gælder en bådlignende flydeophæng, der suger huller som ingen andre.

S-Klassen er bare så stor og så blød, at grus-kørsel ikke føles som almindelig grus-kørsel. Ingen vibrationer bliver ført ind i kabinen, og føreren føler, at han stadig kører på asfalterede veje. En S-Klasse er en hæfteklods for komfort, og den tidligere generation af S-Klassen er stadig med blandt de mest komfortable biler på markedet.

FAQ-afsnit

Har jeg brug for en SUV til dårlige veje?

Valget af en SUV som dit transportmiddel bør ikke udelukkende baseres på de vejtyper, du planlægger at køre på den. Som tidligere nævnt er nogle storbyer plaget af huller, hvilket bør virke til fordel for køb af en SUV.

Men du skal bare køre langsomt over et huller, og i sådanne tilfælde er der virkelig ingen forskel på en SUV eller en hvilken som helst anden bil derude.

  Hvad er den hurtigste familiebil?

Hvilke biltyper skal jeg undgå?

Du bør aldrig vælge en superbil eller endog en sportsvogn som din daglige chauffør, hvis du ikke har tilstrækkelig vejbelægning i dit område. Disse biltyper tilbydes med stiv affjedring til mere sportslig kørsel, og dårlig vejkvalitet kan slå disse biltyper ihjel.

Hvis du støder på et huller i din Ferrari, skal du også være opmærksom på, at frihøjden på en super/sportsvogn normalt er langt dårligere end på andre biler. Så du må hellere tænke dig godt om to gange, før du køber en superbil.

Hvor ofte beskadiger huller en bil?

Der er en udbredt misforståelse derude om, at huller kun skader dine hjul og dæk. I virkeligheden fordeles kraften på alle de komponenter, der er direkte forbundet med dine hjul og dæk. Det betyder, at dit styretøj, din affjedring, dine bremser og mange andre komponenter kan være i stor fare.

Hvis du kører hurtigt nok over et huller, kan du i værste fald endda sprænge dit dæk, hvilket kan sende dig af vejen. I de fleste tilfælde beskadiger huller normalt hjulene, og hvis du ikke er tilstrækkeligt opmærksom bagefter, kan selve hjulet beskadige alle de andre sårbare komponenter i din bil.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z