Er ventilerede forsæder pengene værd?

Ventilerede sæder er blevet en slags must-have for mange luksusbiler i dag, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er deres pris værd. Du skal huske, at for overhovedet at kunne sætte kryds ved den ventilerede sædeindstilling skal du bruge mange penge på en pakke med højere trim fra starten.

Ventilerede sæder er designet til at køle dig ned i de varme sommermåneder ved at blæse enten normal eller afkølet luft ind på din ryg gennem små ventilatorer, der er placeret i sæderne. De fleste biler, der tilbyder ventilerede sæder, kombinerer det normalt med perforerede lædersæder, som har små huller i sæderne.

Grunden til, at man bør vælge ventilerede sæder, er, at de gør køreoplevelsen meget mere behagelig om sommeren. Uanset hvor du parkerer din bil om sommeren, bør du kunne køle sæderne ned på ingen tid.

Ventilerede sæder er dog langt fra perfekte, da de kræver, at man betaler mange penge for ikke så meget luft. Ikke alle ventilerede sædeanlæg er lavet ens, for nogle af dem køler luften, mens andre ikke gør det, og det er vigtigt, hvis du vil have en ægte køleoplevelse.

Hvad er ventilerede sæder, og hvordan virker de?

Et sædeventilationssystem består af små ventilatorer i sæderne, der blæser luft ind på den person, der sidder i sæderne, for at køle personen ned. Disse systemer fås normalt med et par forskellige ventilationsniveauer, og de gør det muligt for dig at vælge det niveau, du er komfortabel med.

For at aktivere ventilerede sæder skal du kigge efter de dertil indrettede sædeventilationsknapper, der er placeret enten på sæderne eller på dørpanelet. Nogle nyere biler inkorporerer også disse systemer i infotainmentmenuen, hvilket ikke er perfekt, hvis du ikke er bekendt med, hvordan infotainmentsystemet fungerer.

  Er hurtig opladning dårligt for elbiler?

Der er to hovedtyper af sædeventilation. Den ene er designet til at suge kabineluft ind gennem små slanger, som derefter sender luften gennem ventilatorerne på din ryg uden at forkøle luften. Andre, mere sofistikerede systemer køler luften i processen, hvilket gør systemet meget mere behageligt.

Fordele ved ventilerede sæder: Hvorfor du bør få dem

Grunden til, at du bør vælge ventilerede sæder, er, at de gør køreoplevelsen behagelig, uanset hvilken tid på året det er. Selv hvis du parkerer din bil udsat for solen, burde et system som dette hjælpe dig med at køle dig selv meget hurtigere ned, især hvis systemet bruger afkølet luft.

En anden grund til, at du bør vælge ventilerede sæder, er, at muligheder som disse ikke ligefrem er så dyre, hvis du allerede har valgt sæder med højere trim. Uanset hvad, kan ingen benægte, at det er bedre at have dette system om sommeren.

De fleste biler, der tilbyder ventilerede sæder, kommer med både ventilerede forsæder, men de mest luksuriøse biler på markedet tilbyder også sædeventilation bagi. Dine passagerer vil være taknemmelige, hvis du vælger ventilerede sæder, og din bil vil sandsynligvis få en bedre gensalgsværdi, hvis den er udstyret med ventilerede sæder.

Ulemper ved ventilerede sæder: Hvorfor du ikke bør få dem

Som nævnt tidligere er der et par grunde til, at du helt bør springe ventilerede sæder over. Hovedårsagen er prisen, fordi du som regel skal opgradere til en mid-level-specifikation som minimum for overhovedet at kunne købe den ventilerede sædeoption.

  10 bedste brugte pendlerbiler

Desuden kan sådanne systemer også være ret støjende, især hvis du kører i en ret luksuriøs bil. Da disse systemer er forskellige fra bil til bil, er du aldrig 100 % sikker på, om den bil, du er interesseret i, rent faktisk bruger kølet luft eller ej.

En anden ting at huske på er, at de fleste ventilerede sædeanlæg kræver, at du vælger en bestemt type sæde, hvilket betyder, at du sandsynligvis ikke engang vil kunne angive sædeventilation med stofsæder eller sæder i fuld læder.

Endelig er der mange, der mener, at ventilerede sæder alligevel er en gimmick, fordi de ikke lever op til deres hype. Dette refererer mest til de systemer, der ikke køler luften, før de sender den gennem ventilatorerne, eller med andre ord størstedelen af de systemer, der findes.

FAQ sektion

Hvor meget koster det at få ventilerede sæder?

Det afhænger af den pågældende bil, men du kommer sandsynligvis til at betale mindst omkring 1.000 dollars. Nogle biler som Mercedes Benz GLC gør det muligt for dig at vælge ventilerede sæder, hvis du er villig til at betale omkring 1.900 dollars for den opgraderede læderpakke, andre vil opkræve dig for adskillige andre muligheder, selv før du overhovedet er berettiget til at sætte kryds ved den ventilerede sædeindstilling.

Desuden har premium-mærker en tendens til at kræve flere penge for sjældne muligheder, og det er ofte tilfældet med ventilerede sæder. Det er meget billigere at vælge den ventilerede sædeindstilling i en japansk økonomibil end i en tysk Executive-sedan, selv om der er tale om det samme system.

  Hvorfor skal du ikke købe en cabriolet?

Er opvarmede sæder det værd?

Sædevarme er langt mere nyttigt end ventilerede sæder, fordi de er langt mere effektive til det, de gør. Når det er sagt, er opvarmede sæder også ofte inkluderet i biler på begynderniveau, og det er ikke tilfældet med ventilerede sæder.

For at opsummere det hele, er det værd at vælge opvarmede sæder, især hvis du bor i koldere klimaområder. Sædevarmere er betydeligt mere effektive til det, de gør, sammenlignet med sædeventilation, og de er billigere.

Er massagesæder det værd?

Massagesæder minder ret meget om ventilerede sæder, fordi de til tider kan være ekstremt undervældende. Nogle biler udstyrer deres biler med smarte massagenavne og -funktioner, men i virkeligheden er de aldrig det, man forventer, at de er.

Det er ikke let at designe et autostol, der kan være sikkert, komfortabelt, praktisk, flot, opvarmet, afkølet og masseret på samme tid. Alt i alt er massagesæder næsten altid ikke det værd, det er langt bedre at bruge de penge på et par legitime massagesessioner.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z