Hvad er ventilerede bilsæder?

Ventilerede bilsæder eller sædeventilation er en luksusfunktion, der er integreret i sæderne for at køle dig ned, mens du kører i de varme sommermåneder. Systemet er designet til at lede kølig luft gennem perforerede lædersæder, hvilket er en yderst nyttig funktion at have, hvis din bil er udstyret med lædersæder.

Alle ved, at selv om lædersæder ser flotte ud, er de ikke så behagelige om sommeren, fordi de ikke afgiver varmen så godt. Det betyder, at lædersæder kan blive ekstremt varme om sommeren, så meget, at de endda kan forårsage alvorlige forbrændinger.

Disse sæder er udstyret med små ventilatorer, som suger kabineluft ind og sender den gennem sædets perforerede huller ud på din bagdel og din ryg. De fleste af disse systemer tilbyder et par forskellige ventilationsniveauer, så de passer perfekt til den ønskede køleintensitet.

Det er værd at nævne, at ventilerede sæder er det allerøverste niveau af ekstraudstyr, som ofte kun kan fås, hvis du vælger de dyreste sæde-/komfort- og teknologipakker. Nogle mener, at de blot er en gimmick, mens andre mener, at ventilerede sæder bør være tilgængelige på alle biler.

Nødvendigheden af ventilerede sæder – bør du få dem?

Som tidligere nævnt er den ventilerede sædeindstilling en mulighed, der er rar at have, fordi den gør sommerkørsel meget mere behagelig. Du kan trods alt vælge din perfekte temperatur og nyde at se på verden gennem et par solbriller.

Hvorom alting er, så er ventilerede sæder ikke ligefrem billige til at starte med, fordi du ofte skal købe udstyrspakker, som du ikke ønsker at kunne købe ventilerede sæder. Det betyder, at funktioner som disse ofte kun er tilgængelige for top-of-the-line sæder, som ofte er bundtet sammen med andre funktioner som f.eks. massage.

  Laver de stadig biler med manuel gearkasse?

Afhængigt af, hvordan en producent markedsfører sine biler, skal du nogle gange betale et par tusinde ekstra i ekstraudstyr for at kunne købe en bil med ventilerede sæder. På den anden side er de virkelig praktiske om sommeren, især hvis du er en person, der sveder meget.

For at være ærlig, hvis du tilbringer meget tid i din bil om sommeren, er det en overvejelse værd at købe sædeventilation, men sørg for at undersøge dine muligheder på forhånd.

Opvarmede sæder vs. afkølede sæder vs. massagesæder?

Moderne sædteknologi er langt over det, der var tilgængeligt for omkring ti år siden, og ventilerede/massagesæder er de to nyeste sædeindstillinger til dato. Alt i alt er der, hvis man sætter disse funktioner over for hinanden, et ret stort argument for, hvilken af disse tre funktioner der giver mest mening.

Opvarmede sæder har været bredt tilgængelige til alle slags biler i årtier og løbende, og det er lettere at forstå, hvorfor nogen mener, at opvarmede sæder er vigtigere end afkølede sæder. Det er grunden til, at så mange biler i dag tilbyder opvarmede sæder, opvarmede ratstole og opvarmede armlæn.

Massagesæder på den anden side er også ret nye, men for det meste er de ret ubrugelige, fordi det eneste de gør er at puste visse sædeafsnit op og tømme dem for luft, hvilket skulle føles som en let massage. De fleste massagesystemer i biler i dag er alt for svage til at kunne anbefales, selv om de koster mange penge.

  Hvad er den billigste elbil?

Endelig er ventilerede sæder efter min mening vigtigere end massagesæder, men de er ikke lige så vigtige som opvarmede sæder.

Hvordan betjener man ventilerede sæder?

Som tidligere nævnt er ventilerede sæder et ret nyt stykke teknologi, så det er kun forventeligt, at ikke alle ved, hvordan de skal betjenes. De fleste systemer betjenes via et sæt knapper, der normalt er placeret enten på selve sæderne eller på dørene, mens andre systemer normalt betjenes via den centrale infotainmentskærm.

Ventilerede sæder fungerer normalt ved siden af opvarmede sæder, hvilket betyder, at du bør kunne slå dem begge til på samme tid i de fleste biler. De fleste biler i dag tilbyder ventilerede sæder til de forreste passagerer, mens mange biler i den høje ende også tilbyder ventilerede sæder til de bageste passagerer.

Disse funktioner er lavet til at eksistere sammen med funktioner som f.eks. massage for at give dig en mere behagelig køreoplevelse. Desuden integrerer nogle biler endda sædernes ventilation med klimaanlægget og det omgivende belysningssystem for at få bilen til at føles mere speciel indeni.

FAQ-afsnit

Er ventilerede sæder det værd?

Det afhænger af, hvor ofte du kører i din bil om sommeren, og om du overhovedet er fan af funktionen. Nogle mennesker kan slet ikke lide ventilerede sæder, fordi funktioner som disse ofte kan virke som en gimmick, fordi de ikke fungerer med afkølet luft.

  Hvilken bil er bedst til bjergene?

Det betyder, at funktioner som disse ikke føles som om, at dine sæder er udstyret med mini-A/C. Hvis du på den anden side ofte kører om sommeren, og du kan lide tanken om ekstra varmestyring, bør du overveje at få en bil med ventilerede sæder.

Hvad skal jeg have for at kunne købe den ventilerede sædeindstilling?

Som tidligere nævnt er den ventilerede sædeindstilling kun tilgængelig, hvis du vælger en interiørkonfiguration i den højere ende. Det betyder, at du skal gå efter den højere trim-interiørspecifikation, som ofte omfatter high-end perforerede lædersæder med læder og elektriske funktioner.

Dette kan ofte omfatte andre funktioner som massagesæder, sædevarme og flere vejs eljusterbare sæder. Andre funktioner som f.eks. klimaanlæg med flere zoner er ofte ledsaget af muligheden for sædeventilation.

Bruger ventilerede sæder A/C?

Der findes nogle biler, der omfatter køleelementer i bilens ventilationssystem, men de fleste gør det ikke, i hvert fald ikke direkte. De fleste mennesker er normalt afhængige af klimaanlægget til at køle kabineluften ned på varme sommerdage, og sædeventilationen bruger kabineluften til at køle sæderne ned.

Det betyder, at ventilerede sæder teknisk set er afhængige af klimaanlægget til at køle sæderne ned, men det kan ikke sammenlignes med et ægte kølesystem for sæder.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z