Kan man tilføje ventilerede sæder til en bil?

Hvis du bor i et område, hvor der er meget sol om sommeren, vil du sætte pris på et sæt ventilerede sæder. Du kan enten købe en bil, der leveres med ventilerede sæder fra fabrikken, men denne mulighed koster som regel mest, fordi du skal samle en masse muligheder sammen, allerede før du kan vælge sædeventilation.

Som sådan er der et par forskellige måder, hvorpå man kan tilføje et sæt ventilerede sæder på eftermarkedet, enten gennem ventilerede betræk eller ved at ændre sæderne eller ved at få helt nye sæder helt og holdent. Alle tre af disse koster normalt mindre end at vælge ventilerede sæder fra fabrikken, især hvis du vælger et system, der bruger kølet luft.

Sædevarmere kan også tilføjes til din bil på samme måde. Mens du vælger mellem forskellige typer sædeventilationssystemer, er det bedre at vælge et mere gennemgribende system, der omfatter kølet luft. Systemer, der blot skubber kabineluft gennem dine sæder, er ikke nær så effektive.

Ikke desto mindre varierer eftermarkedssæt som disse i pris betydeligt afhængigt af den pågældende bil, hvor mange sæder du ønsker at ventilere, og hvor sofistikeret systemet er. Hvis du derimod primært er interesseret i ventilerede sædebetræk, bør disse koste dig omkring 50-100 USD.

Installation af ventilerede sædebetræk – Nem installation, kan fjernes senere

At vælge et sæt ventilerede sædebetræk har sine fordele og ulemper. Det koster mindre end at købe et sæt helt nye sæder, men det giver ikke samme grad af raffinement. Sammenlignet med at ændre dine eksisterende sæder holder et sæt sædebetræk dine sæder intakte, hvilket er noget, du ønsker, hvis du planlægger at sælge din bil på et tidspunkt.

  Aston Martin DB11 Pålidelighed

Du kan købe et sæt ventilerede sædebetræk online for mindre end 100 $, men det er bedre at vælge et dyrere system, hvis du virkelig ønsker at maksimere kølepotentialet. Ventilerede sædebetræk mærker som SNAILAX tilbyder dig et omfattende ventileret system til sæderne, som også er udstyret med et sæt massagestoffer af høj kvalitet.

Sørg for at vælge et organisk og åndbart stof for at minimere sved, uanset hvor ofte du rent faktisk bruger den ventilerende funktion. Systemer som disse får normalt strøm via en 12V-stikdåse, så sørg for, at din bil har en sådan i nærheden.

Køb af et sæt ventilerede sæder – dyrt, men overlegen effektivt

Hvis du ønsker overlegne køleegenskaber, bør du vælge et sæt helt nye eftermarkedssæder, der er specielt designet med sædeventilation i tankerne. Sæder som disse er normalt overlegen selv i forhold til OEM-systemer, fordi de drejer sig om ventilationsfunktionen.

Tilgangen til sædets design mellem et sædeventilationsfirma og et almindeligt forbrugerbilmærke er vidt forskellig. Et sædeventilationsfirma prioriterer ventilationen højere end mange andre systemer som f.eks. massage, mens et bilmærke skal afbalancere langt flere variabler, hvilket betyder, at ventilationssystemet ikke er en prioritet.

Derfor tilbyder så mange producenter ikke-kølede ventilationssystemer, som anses for at være en smule gimmicky, fordi de ikke er så effektive. Et sædeventilationsfirma ved, hvordan man maksimerer køleeffektiviteten, plus at du også er i stand til at eftermontere dine OEM-sæder, når det er tid til at sælge bilen.

  Kan du oplade en elbil derhjemme?

Ændring af OEM-sæder til at omfatte ventilation – Bevarer OEM-looket, men kan være dyrt

Den tredje mulighed og sandsynligvis den mest stilrene løsning er at ændre dine eksisterende sæder til at omfatte et sædeventilationssystem. For overhovedet at kunne gøre dette skal du bruge en bestemt type sæde, hvilket betyder, at et sæde i fuld læder sandsynligvis ikke vil være berettiget til en sådan ændring.

De fleste bilproducenter bruger perforerede lædersæder, som er forsynet med små huller, hvorfra luften blæser ud. Stofsæder kan dog også ændres til at omfatte sædeventilation. Du skal bruge en erfaren læderarbejder for at gøre integrationen så smidig som muligt.

Vær dog forsigtig, da nogle fabrikanter vil betragte dette som en omfattende ændring, der medfører, at garantien bortfalder. Dette kan normalt ikke fjernes uden omfattende arbejde, så sørg for at vælge en sammenhængende installation, selv om det koster lidt flere penge.

FAQ-afsnit

Er ventilerede sæder det værd?

Det afhænger af systemet, og hvor ofte du har tendens til at bruge det. Hvis det pågældende system bruger kølet luft, så er det langt mere effektivt og dermed værd at bruge. Hvis systemet derimod kun bruger kabineluft, er det ikke så effektivt eller nyttigt.

Det afhænger også af, hvor du bor, hvis du får mange varme dage om sommeren, så vil dette system være nyttigt. Hvis du bor i koldere klimaområder, og du sjældent får betydelig varme, er det bedre at springe systemet over eller vælge et simpelt ventileret sædebetræk.

  Alfa Romeo Giulia Pålidelighed og Specs

Er ventilerede sæder mere nyttige end opvarmede sæder?

Et sæt opvarmede sæder er langt mere nyttigt, fordi systemet altid er en smule mere effektivt sammenlignet med sædeventilation. Det betyder, at selv de billigste og mest basale biler, der leveres med sædevarme, har omfattende opvarmningsegenskaber, mens ventilerede sæder kan være betydeligt mindre effektive.

De fleste mærker tilbyder i dag sædevarme som standard, og hvis ikke, koster systemet normalt ikke så mange penge. Hvis du derimod ønsker ventilerede sæder, skal du sandsynligvis opgradere til mindst et mellemniveau eller gå gennem eftermarkedet.

Er massagesæder det værd?

Massagesæder er nok det mindst effektive system af dem alle, fordi de aldrig er så gode, som du forventer, at de skal være. Sædemassage omfatter normalt et sæt oppustelige luftlommer i sædet, som pustes op og tømmes for luft for at efterligne en massageeffekt, men disse er mildest talt rudimentære.

I takt med at industrien udvikler sig, bliver den massagende sædefunktion dog også bedre og bedre. Det betyder, at der findes biler, der tilbyder værdifulde massagesystemer, men de koster som regel mange penge.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z