Hvor hurtigt afskrives biler værdi

Bilers værdiforringelse er forskellen mellem bilens værdi i det øjeblik, du køber den, og efter en periode på f.eks. 3 eller 5 år, eller når bilen skal sælges. De fleste biler taber op til 20 % af deres værdi, når du kører den fra salgsstedet, op til 35 % efter det første års brug og op til 60 % efter fem års brug.

Disse tal varierer naturligvis drastisk afhængigt af bilens mærke og model, kilometertal, slitage, udstyrsliste, markedsefterspørgsel, bilsegmentet osv. Nogle biler af den højere ende afskrives hurtigst, mens andre biler er kendt for endda at stige i værdi med tiden.

Brugte biler, især biler, der er mere end 5 år gamle, afskrives langsomst, mens nogle 20+ år gamle biler ofte kan stige i værdi. Uanset hvad er bilens værdiforringelse et af de vigtigste aspekter, som du skal overveje, når du køber en helt ny bil.

Det er værd at nævne, at der er specifikke tips og tricks til, hvordan man kan minimere værdiforringelsen til en vis grad ved at holde kilometertallet nede, undgå unødvendige ændringer, der ikke kan gøres om, passe på bilen og reparere den, når det er nødvendigt. Sørg for at vælge de rigtige muligheder, mens du køber bilen, da dette er vigtigt, hvis du ønsker, at din bil skal have en anstændig gensalgsværdi.

Biler, der afskrives langsomt – Højeste værdibevarelse

Ved at købe smart kan du undgå at tage hovedparten af værdiforringelsen, men biler, der afskrives langsomt, er for det meste forbeholdt den øverste del af køberne. Det er dog ikke altid tilfældet, for nogle relativt billige biler er også kendt for at holde deres værdi godt.

  De bedste superbiler til små bilister

Du bør følge alle de aktuelle tendenser, når du skal købe en ny bil, fordi de kan spare dig penge, når det er tid til at sælge bilen. Et perfekt eksempel er brændstofbesparende biler, fordi interessen for effektive biler er steget eksponentielt i det sidste årti eller deromkring.

Bilproducenterne opdaterer i dag deres modeller i gennemsnit hvert 4-6 år, så køb på det rigtige tidspunkt kan også påvirke, hvor stærkt en bil bliver afskrevet. Hvis den pågældende bil har en lang venteliste på bestilling, betyder det, at efterspørgslen er stor, og at afskrivningen derfor er lav.

Du bør overveje at kigge gennem forskellige online-kilder, som har specialiseret sig i at forudsige, hvor godt en ny bil bør klare sig med hensyn til afskrivning.

Biler, der afskrives hurtigst – Laveste værdibevarelse

Der er masser af biler derude, der afskrives hurtigere end deres konkurrenter. Disse biler er som regel dyre at købe og har lav efterspørgsel. Full-size luksus-sedaner er kendt for at afskrive utroligt hurtigt, hvilket er en stor ulempe, fordi de også koster mange penge i første omgang.

Upopulære biler deprecierer også hurtigt, fordi markedets efterspørgsel efter disse biler ikke er helt så overdreven. Det betyder, at sælgeren er nødt til at sænke prisen endnu hurtigere, hvis han ønsker at sælge bilen hurtigt, hvilket sænker den samlede gensalgsværdi af alle lignende biler på markedet.

Hvis du vælger en bil med upopulære udvendige og indvendige farver, gør du ikke dig selv en tjeneste, fordi biler som disse er kendt for at depreciere hurtigere end en mere konservativt udrustet model med mere konservative muligheder. Alt i alt bør du undersøge alle mulige prisguides på nettet, som også har specialiseret sig i at forudsige, hvor hurtigt en bil deprecierer.

  Hvilken brugt SUV skal jeg undgå?

Tips til at minimere afskrivningen

Der er måder, hvorpå man kan negere virkningerne af værdiforringelse, og at vælge sikre udvendige og indvendige farvetrims er et perfekt eksempel på det. Det vigtigste er dog kilometertallet, da nogle eksemplarer med lavt kilometertal ofte er helt op til 50 % dyrere end et tilsvarende eksemplar med højt kilometertal.

Hvis du passer godt på din bil, hvilket betyder, at du servicerer den hos forhandleren, udfører alle reparationer til tiden og generelt holder bilen pæn og ryddelig, er afskrivningen ikke så overdreven. Antallet af tidligere ejere af en bil påvirker også afskrivningen, og jo færre ejere, jo bedre.

Garantien spiller også en stor rolle, når det gælder afskrivningen, så du bør forlænge din bils garanti, fordi du sandsynligvis vil få omkostningerne tilbage, når det er tid til at sælge bilen. Pålidelige biler er altid meget efterspurgte, hvilket betyder, at disse typer biler holder deres værdi bedre.

FAQ-afsnit

Hvilke bilmærker oplever en lav værdiforringelse?

Markedets efterspørgsel, pålidelighed og et mærkes begærlighed har stor indflydelse på, hvor godt en bil bevarer sin værdi. Mærker som Toyota, Lexus og Porsche er alle kendt for deres pålidelighed og begærlighed, så disse tre ligger altid helt i top, når det gælder markedsafskrivning.

På den anden side er mærker som Maserati lavt efterspurgt på markedet, hvilket gør, at de taber hurtigst i værdi. BMW er også kendt for en stejl afskrivning, men det varierer afhængigt af den pågældende model. Land Rovers afskrives også kraftigt, fordi de er utroligt dyre, men er kendt for at være ret upålidelige efter et par år.

  Hvilken bil er billigst i reservedele

Hvilke biler stiger i værdi?

Dyre, eksotiske biler i begrænsede oplag og meget efterspurgte eksotiske biler og klassiske biler er kendt for at stige i værdi med tiden. Specifikke halo-biler, last-of-its-kind superbiler og utroligt populære helt nye biler er dem, der har en tendens til at stige i værdi på kort sigt.

Dette mønster kan ses med alle slags genstande, hvilket betyder, at det ikke kun er forbeholdt biler. Et godt eksempel er et Rolex-ur, fordi Rolex-ure er meget efterspurgte, og der er en enorm venteliste for at få dem.

Giver det mening at købe en helt ny bil?

Mange mennesker mener, at biler har nået noget af et plateau i de seneste år, hvilket betyder, at nyere biler ikke ligefrem er bedre end ældre biler. Derfor rejser det spørgsmålet, om det overhovedet giver mening at købe en ny bil, især hvis du køber bilen direkte.

Når det er sagt, er det nogle gange bedre at vælge finansiering eller leasing, fordi disse typer aftaler har en tendens til at tage højde for afskrivningen over tid, hvilket betyder, at de ofte er blødere for din pengepung. Uanset hvad, så sørg for at undersøge det på forhånd for at træffe en fornuftig økonomisk beslutning.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z