Hvilken Audi har en V12-motor

En V12-motor er den hellige gral for motorer til performancebiler, da alle de største superbiler gennem tiderne har en V12-motor som deres bankende hjerte. En V12-motor er dog ikke kun overlegen, når det gælder ydeevne, men den er også højt anset som den mest smidige motor, der findes. Det er derfor, at verdens mest komfortable biler som Rolls Royce Phantom også bruger en V12-motor.

Kun to Audi-modeller har brugt en V12-motor, Audi Q7 og Audi A8. A8 bruger dog en W12-motor, som ligner en klassisk V12-motor, men ikke helt den samme. På den anden side fås den sidste generation af Audi Q7 også med en turbodiesel 6.0L V12 TDI, som er en af de mærkeligste, men også mest latterlige motorer, der nogensinde er monteret på en Audi.

Som nævnt er V12-motorer også almindeligt forekommende i superbiler og sportsvogne, men i Audi R8 superbilen anvendes enten en 4,2L V8 eller en 5,2L V10. Det betyder, at de eneste to 12-cylindrede Audi’er er Q7 6,0L V12 og Audi A8 W12-flagskibssedanen.

Disse to motorer er i sagens natur forskellige, da den motor, der findes i Q7, er en enhjørning, og ingen anden serieproduceret bil har nogensinde brugt den. På den anden side findes W12-motoren, der findes i A8, også i nogle få Bentley-sedaner og -kupéer.

Audi A8 W12 – Audi-flagskibssedanen i topklassen

Som tidligere nævnt er W12-motoren, der findes i Audi A8, ikke en ægte 12-cylindret motor med V-konfiguration, da den bruger to V6-motorer, der er fanget sammen. Dette er også en ret unik måde, hvorpå VAG har formået at udvikle en glat og lineær drivlinje til de bedste luksusbiler, de tilbyder.

W12-motoren i den nuværende generation af A8 yder 585 hk og et drejningsmoment på 626 lb-ft. Denne W12-drivlinje er vurderet til 6,0 l og bliver kun brugt til komfort og smidighed. Som nævnt i begyndelsen er 12-cylindrede motorer utroligt smidige, og det er derfor, at de findes i de øverste luksusbiler.

  Hvilken Audi har en V8-motor

BMW 760 er BMW’s topmodel af en BMW-flagskibssedan, der også bruger en V12, og det er samme historie som med Mercedes S680. W12’eren, der findes i A8, fås også i Bentley Continental og den 4-dørs Flying Spur.

Den sidste generation af Bentley Benteyga brugte også en W12, men W12’eren blev skrottet, da den ikke klarede emissionsbestemmelserne for EU-markedet.

Audi Q7 V12 TDI – En vanvittig Audi SUV

Audi er en tysk luksus-sedan, der er almindeligt kendt for at lave luksuriøse, men konservative og potentielt endda sedate biler. Audi har aldrig været et mærke, der har fokuseret på at lave opmærksomhedskrævende biler, de har altid været mere opsat på subtil, teknologisk drevet luksus med en lille duft af overdådighed.

Den første generation af Audi Q7 6.0 V12 TDI er dog en helt anden historie og er nu den eneste V12-dieselmotor, som Audi nogensinde har tilbudt. TDI V12-motoren blev udviklet med henblik på racerløb, da R10 Le Mans-racerbilen blev designet og bygget omkring V12 TDI-motoren.

Audi besluttede senere, at det var en god idé at tilbyde Q7 familie-SUV’en med den samme motor, hvilket ikke er noget, man forventer af Audi, men vi er åh så glade for, at de gjorde det. 6,0L V12-motoren yder 500 hk og et endnu mere latterligt drejningsmoment på 730 lb-pund.

Det var en tid, hvor verdensøkonomien langsomt tog et dyk, hvilket betyder, at en 6.0L V12 ikke ligefrem var den bedste motor, man kunne gå efter. Uanset hvad er vi glade for, at Audi gjorde det, da V12 TDI i Q7 er en af de mest autentiske motorer nogensinde.

  Porsche vs Audi pålidelighed - hvilken er bedst?

Essensen af 12-cylindrede motorer – Hvorfor findes de?

Set fra et moderne perspektiv er en V12-motor unødvendig og alt for overdrevet, hvilket rejser spørgsmålet, hvorfor nogen har tænkt, at en motor, der er dobbelt så stor og dobbelt så tung som en i forvejen stor 6-cylindret motor, er en god idé til noget som helst.

Når alt kommer til alt, er de fleste superbiler altid fokuseret på at være så lette som muligt, og at klemme en gigantisk V12-motor ind er naturligvis et skridt i den forkerte retning. En V12 er dog en flagskibsmotorkonfiguration, og kun de bedste biler nogensinde har brugt en V12, hvilket ikke nødvendigvis betyder, at disse biler overhovedet kan betragtes ud fra et mere almindeligt perspektiv.

Disse biler er lavet til at udmærke sig på visse områder, hvor en mindre 6 eller 8-cylindret motor simpelthen ikke kan. Det er næsten umuligt at forestille sig en Lamborghini i topklasse uden en V12 eller en Rolls Royce i topklasse uden en V12.
En V12 er lige så meget et statement, som den er den mest smidige motor, man kan købe. Desuden lyder en V12-motor pragtfuldt, især i Ferrari- og Lamborghini-modeller. Det er sikkert at sige, at en sådan lyd og følelse ikke bare kan matches af mindre motorer.

FAQ-afsnit

Er Audi W12 A8 en god motor?

En W12-motor er lige så sjælden som en turbodiesel-V12-motor, og ud over A8 og nogle få Bentley’er er der ingen andre biler, der bruger en lignende motor. Bugatti konstruerede W16-motoren, der findes i både Veyron og Chiron, på en lignende måde ved at kombinere to V8’ere i stedet for to V6’ere, som det er tilfældet med W12-motoren.

Dette er en VW-ting, da ingen andre bilfabrikanter gør noget lignende. Alt i alt er W12-motoren, der findes i A8, faktisk en god motor til sit formål. Den er støjsvag, raffineret og smidig, hvilket er de tre vigtigste egenskaber for en ægte 12-cylindret motor på limousine-niveau.

  Er Volvo eller Audi bedre?

Er V12 TDI i Q7 en god motor?

V12 TDI-motoren i Q7 er en god motor, men ikke af de grunde, du måske forventer. Denne motor blev aldrig designet til at blive brugt i en daglig bilist, da det er en ægte racerbilsmotor. Det betyder, at den kræver dyr vedligeholdelse, som en almindelig Audi Q7-ejer ikke er villig til at betale.

6.0L V12 TDI Q7 er en bil, som vi alle ønsker og drømmer om at eje, men samtidig er ingen af os modige nok til rent faktisk at gøre det.

Er V12-motorer på vej ud af produktion?

V12-motorer er langsomt ved at blive sjældne, og mange bilproducenter er ved at gå væk fra motorer med stor slagvolumen generelt, især V12- og V10-motorer. Det er endnu uvist, om vi nogensinde kommer til at opleve en helt ny V12-motor i luksusbilsegmentet, men en V12 er en nødvendighed for mange af disse biler, så vi kan ikke sige det med sikkerhed.

På den anden side har den helt nye EQS Mercedes vist, at en elektrisk drivlinje faktisk kan være meget mere jævn end selv den jævneste V12’er, hvilket indikerer, at de mest luksuriøse biler fra fremtiden sandsynligvis vil være elektriske.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z