Hvad er den bedste og mest holdbare luftfrisker til biler?

For nogle er luftfriskere til biler et levn fra fortiden, fordi mange nyere biler er lavet med mange forskellige slags duftdispensere. Mercedes kalder det et Air Balance-system, og det omfatter en luftfriskere monteret i handskerummet, der udsendes gennem A/C-ventilerne.

Langt de fleste bilejere i dag er dog endnu ikke bekendt med en sådan luksus, og en almindelig luftfrisker er stadig det mest almindelige middel til at maskere ubehagelige billugte. Blandt de mange forskellige typer luftfriskere, der findes, er nogle af dem bedre end andre.

Den mest almindelige og ikoniske type luftfriskere er et godt gammelt lille træ, der hænger i dit bakspejl. Ud over disse findes der også mange flydende luftfriskere, der enten kan monteres på A/C-ventilationsåbningen eller bare hænges på dit bakspejl.

I dag kan du også vælge duftstoffer på dåse, som er lavet til at blive sprøjtet på polstringene. En anden ret populær type luftfrisker er en plug-in luftfrisker, der kan tilsluttes til din cigarettænder.

Duftdispensere i bilen

Der er et par bilmærker derude, der benytter sig af denne metode, men Mercedes var den, der startede trenden. For et par år siden besluttede Mercedes at investere i olfaktorisk godhed, og en hel afdeling blev født for at finde på interessante og charmerende dufte.

Mercedes leverer normalt kun bilen med en enkelt duft, men du kan vælge at købe flere gennem en Mercedes-forhandler for omkring 100-150 dollars. Nogle dufte som Downtown Mood, Sports Mood eller Nightlife Mood er de berømte.

Mercedes Air Balance-pakken koster omkring 350 USD, men den omfatter også luftrensningssystemet. Det ser ud til, at mange Mercedes-ejere derude har valgt denne mulighed, da den ikke koster så meget, som Mercedes har en tendens til at opkræve dig for ”unødvendige, men luksuriøse” muligheder.

  Hvor gammel en brugt bil skal jeg købe?

Det er værd at nævne, at mange bilmærker enten allerede gør dette, eller de er på vej til at gøre det. Selv Toyota udtalte for et par år siden, at de planlægger at inkludere duftdispensere i deres nyere biler.

Luftfriskere af pap og luftclips

En papluftfrisker er langt den mest berømte type luftfriskere til biler, og stort set alle husker at have set dem i deres barndom. Når det er sagt, er disse typer luftfriskere i dag ikke så almindelige som tidligere, men der er stadig et par stykker af dem, som stadig er i omløb.

En god ting ved luftfriskere af pap er, at de ikke koster så meget. Desuden kan de nemt installeres og afmonteres. De holder dog ikke så meget, og de har en tendens til at være alt for aggressive, fordi de ikke holder så meget.

På den anden side er en luftfriskere med ventclips sandsynligvis den mest diskrete og nemmeste måde at blokere uønskede A/C-lugter på. Disse typer luftfriskere er kompakte og ikke alt for aggressive, og de har også en tendens til at vare længe.

Når du starter din A/C, frigives duften. Hvis du imidlertid ønsker, at din A/C skal blæse uden at afgive duften, kan du bare nemt fjerne den.

Luftfriskere i dåse/spray og plug-in luftfriskere

Luftfriskere på dåse er lidt besværlige at bruge, fordi de kræver, at du præcist bestemmer, hvor meget duft du ønsker at frigive. De kan også nogle gange være for besværlige at bruge, og de kan endda spilde på dit interiør.

  De bedste brugte biler til høje personer

Men hvis du investerer i en luftfriskere af relativt høj kvalitet, der er godt gennemtænkt efter dåseluftfriskere, kan de holde længe. Oftest placeres disse typer luftfriskere i en kopholder, men du kan også flytte den et andet sted hen, hvis du ønsker det.

Plug-in luftfriskere er designet til at opvarme den duftende væske, før duften frigives. Det betyder, at disse typer luftfriskere normalt kun virker, mens bilens motor er i gang. En stor ulempe ved disse er, at du ikke kan bruge din cigarettænder til noget andet, mens du bruger din luftfrisker.

Sprayluftfriskere er også nogle gange lavet specielt til biler. Disse skal bruges efter behov, hvilket betyder, at du bør sprøjte det område, der udsender uønsket lugt. De er kendt for at være ret aggressive, så du må hellere gå forsigtigt til værks.

FAQ sektion

Hvor ofte skal jeg skifte min luftfrisker?

Det afhænger alt sammen af den type luftfriskere, du bruger. Hvis du bruger en af de der luftfriskere af pap, er der gode chancer for, at du skal udskifte dem efter en måned eller to, fordi de ikke holder så længe.

De fleste luftfriskere leveres med en skriftlig vejledning om, hvordan man bruger luftfriskeren, og hvor længe den skal fungere. Nogle gange er det dog bedst bare at bruge næsen. Så hvis du ikke kan mærke duften længere, bør du skifte den ud eller gå videre og lave en Covid-test.

  Er hybridbiler gode til bjergkørsel?

Er en luftfriskere, der hænger i bakspejlet, ulovlig?

I henhold til nogle stater er det ulovligt at hænge noget på bakspejlet, hvis det har mulighed for at hindre dit udsyn. Som sådan er trælignende luftfriskere anerkendt som mulige synsforhindringer, og de er ulovlige i stater som Virginia.

Nogle mindre luftfriskere, der hænger i bakspejlet, er dog ikke ulovlige. Det er altid bedst at rådføre dig med forordningen, før du beslutter dig for at investere i en luftfrisker af enhver art. Selv om næsten ingen ved det, er det stadig en kendsgerning.

Skal jeg vælge en stærkere bilduft eller en mild duft?

Som oftest er dette en personlig præference. Men mere aggressive dufte er kendt for at give hovedpine, og de kan også give kvalme efter længere tids eksponering. På den anden side er milde dufte næsten umærkelige efter et par minutter i bilen. Det er altid bedst at finde en middelvej mellem disse to.

Nogle luftfriskere kan også reguleres, og de lader dig selv bestemme, hvor meget duft du ønsker. Som sådan vil disse sandsynligvis være dit bedste bud, selv om de nogle gange koster lidt flere penge.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z