Audi Q5 – Alt, hvad du behøver at vide

Audi Q5 er en kompakt til mellemstor luksus familie-SUV, der konkurrerer med Mercedes GLC og BMW X3. Det nuværende bilmarked er helt vildt med kompakte og mellemstore SUV’er, hvilket betyder, at Q5 er en vigtig model for Audi, og derfor er den nuværende Q5 meget bedre end 1. gen-modellen.

Q5 fås med et par forskellige motorer, og alle Q5 får Quattro AWD-systemet fra fabrikken. Du har mulighed for at vælge mellem mindre 2.0L-motorer eller en mere præstationsorienteret V6-motor alt efter dine præferencer. Alle motorer er smidige, effektive og relativt raffinerede.

Designmæssigt er Q5 underspillet, men ikke så meget, hvis du har købt den til S-Line-pakken. Interiørmæssigt ser den minimalistisk ud, men alligevel utrolig stilfuld og sofistikeret. Q5 har plads nok selv til en voksen familie, hvilket betyder, at forholdet mellem størrelse og plads er tæt på perfekt for de fleste mennesker.

Værdimæssigt er Q5 en anstændig bil, da den bevarer sin værdi bedre end de fleste biler derude. Den tilbyder også nok lastrum, samtidig med at den er komfortabel og raffineret på vejen. Den er ikke rigtig en off-roader, men Q5 kan bestemt klare sig selv uden for de slagne veje.

Audi Q5 – Kraftværket

Entry-level Q5 kommer med en 2,0L 4-cylindret turbomotor med 4 cylindre, der yder 261 hk og 273 lb-punkts drejningsmoment. Denne motor kan give omkring 25 MPG kombineret, og den er koblet til en Audi-standard dobbeltkoblings S-Tronic 7-trins automatgearkasse med 7 gear.

Den øverste Audi SQ5 leveres med en 6-cylindret 3,0 liter kompressormotor med kompressor, der yder 350 hk og 369 lb-punkts drejningsmoment, hvilket er mere end rigeligt til Q5. Den leveres også med en ret smidig og sofistikeret automatgearkasse, der passer perfekt til Q5’s karakter.

  Audi RS3 Pålidelighed

SQ5 er relativt effektiv, da den skulle give omkring 22MPG kombineret. Det er også værd at nævne, at alle Audi Q5-modeller leveres med Audi’s ikoniske Quattro AWD-system fra fabrikken, som både øger ydelsen og sikkerheden.

Det er sikkert at sige, at de motorer og transmissionskombinationer, der findes i Q5, faktisk er sit premium-segment værdigt, fordi de er mere eller mindre de samme i hele segmentet af kompakte luksus-SUV’er i luksusklassen.

Audi Q5 – Design og chassis

Den første generation af Q5 blev introduceret tilbage i 2009, og anden generation kom næsten et årti senere. Den nuværende anden generation af Q5 efter faceliftet ser dog ud, som en 2022 SUV skal, fordi den tilbyder fuldt adaptive LED-lysdioder både foran og bagpå, hvilket får Q5 til at se moderne og markant ud.

De fleste Audi-modeller har ganske vist en tendens til at benytte et mere afdæmpet og underspillet design, men næppe nogen kan sige, at BMW X3 eller den nuværende GLC ser bedre ud end Q5. En meget vigtig faktor, når det kommer til, hvordan Q5 ser ud, er udstyrsniveauet, da barebone Q5’ere ser dårlige ud, mens veludstyrede modeller ser bedre ud end X3 eller GLC’en.

Interiørmæssigt er Q5 minimalistisk og meget effektiv, fordi den både ser rumlig og stilfuld ud. Audi er kendt for at lave nogle interiører af høj kvalitet og flot interiør, og Q5 er præcis det. Hvad angår affjedring og chassis, kører Q5 som en kompakt luksus-SUV skal køre.

Det betyder, at den ikke er så dynamisk eller villig til at køre hurtigt, men at den er bedst, når den maser sig gennem motorvejskilometer. Alt i alt er Q5 stille, raffineret og komfortabel.

  Bedste 5w40 syntetisk olie til audi

Audi Q5 – Potentielle problemer og pålidelighed

Den nuværende Audi Q5 er meget bedre end dens tidligere iterationer, fordi den ikke er nær så problematisk. Ingen bil er dog fri for potentielle fejl, og de mest almindelige med Q5 er relateret til det elektriske system, brændstofsystemet og potentielt endda til motorens timingspænder.

Disse er også kendt for at forbruge en masse olie, især modeller med højere kilometertal, så sørg for at tage højde for det, når det kommer til vedligeholdelse.

Audi Q5 – Værdi og funktionalitet

Audi Q5 fra 2022 starter i segmentet midt i 40.000 dollars, hvilket betyder, at den konkurrerer direkte med X3 og GLC. Det gode er, at de alle tre har en tendens til at holde værdien bedre end deres større mid-size SUV’er, men stadig ikke helt så godt.

Praktisk set er Q5 mere end i stand til at transportere 5 voksne personer selv på længere ture. Den kasseformede SUV-form sikrer masser af hovedplads, mens det relativt brede karrosseri også sikrer nok skulder- og fodplads til tre bagpassagerer. Endelig er lastrummet næsten klasseledende.

FAQ-afsnit

Skal jeg købe Audi Q5?

Du bør bestemt overveje Q5, hvis du er ude efter en gennemtænkt og relativt eftertragtet luksus familie-SUV til luksusbrug. Q5 er ikke så stor som den gigantiske Q7, hvilket betyder, at den er meget lettere at køre og leve med. Den byder på gode miljøvenlige motorer, og den byder også på masser af luksusfunktioner.

Efter min mening slår den den nuværende BMW X3 og Mercedes GLC, men i betragtning af at den nuværende C-klasse absolut dominerer segmentet for kompakte sedaner, er det mere end sandsynligt, at den kommende GLC også kommer til at det i segmentet for kompakte SUV’er på et tidspunkt.

  Hvilken indkomstklasse køber Volvo vs. Audi?

Er Audi Q5 en sikker bil?

Audi Q5 er en 5-stjernet bil, hvilket betyder, at den tilbyder det allerhøjeste niveau af sikkerhedsstandarder. For at en bil kan være 5-stjernet sikker, skal den udmærke sig ved både software- og hardware-sikkerhedsfunktioner, og det kan kun opnås med moderne biler.

Hvis sikkerhed er din prioritet, er du derfor godt sikret med enten GLC, X3 eller Q5.

Er Audi SQ5 et godt køb?

Audi SQ5 er lidt vanskeligere at sælge, fordi den koster 55.600 dollars for Premium-trimniveauet, 59.800 dollars for Premium Plus og 65.000 dollars for Prestige-pakken. Alt i alt skal du ikke forvente, at SQ5 er en ægte Audi Sports performance-bil, da den ikke er på samme niveau som f.eks. en Audi S5 eller S4.

Men SQ5 tilbyder en fin blanding mellem relativ ydeevne og en overflod af luksus, og hvis det er det, du er ude efter, er SQ5 faktisk et godt køb.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z