Hvilken Mercedes har vingedøre?

Hvilken Mercedes har vingedøre?

En fløjdør er en dør med topvinge, der blev populær i den legendariske version af den ikoniske racerbil 300SL Mercedes tilbage i 1950’erne. Siden da har målevingedøre fundet vej til en anden Mercedes-model, nemlig SLS.

Mercedes 300SL er en utrolig populær veteranbil i dag, og måsvingdørene er helt sikkert en af grundene til det. Tesla har også introduceret sin version af Gullwing-dørene i topmodellen af SUV’en Model X, som kaldes Falcon-døre.

Mercedes 300SL

Mercedes-Benz 300SL (chassisnummer W 198) blev introduceret i 1952 til racerløb og i 1954 som 2-sædet sportsvogn til brug på vejen. Den vejgående version af SL blev tilbudt i roadster- og coupéform.

300SL blev drevet af en 2,9-liters straight-six-motor koblet til en 4-trins manuel gearkasse. 300SL havde 240 hk og et drejningsmoment på 217 lb-ft. Bilen vejede kun omkring 3440 pund for coupe og lidt mere for roadsteren, hvilket gjorde 300SL’eren ret atletisk, selv efter moderne standarder.

Siden 300SL’s fødsel er populariteten af denne model steget voldsomt, da mange mennesker mener, at 300SL er den smukkeste klassiske bil gennem tiderne. Sammen med dens popularitet er dens værdi også steget voldsomt. Den oprindelige værdi af 300SL’eren var omkring 7.000 dollars for coupé’en (ikke justeret for inflation).
I dag koster en anstændig 300SL coupé helt op til 1-3 millioner dollars. Og værdien forventes kun at blive ved med at stige, da 300SL’eren ikke viser nogen tegn på at falde til ro. Coupé-versionen er endnu mere samlerværdig, delvis fordi roadsteren ikke tilbyder Gullwing-dørene.

  Hvorfor er brugte Mercedes S-Klasse så billige?

Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG blev først introduceret i 2010 som den åndelige efterfølger til den ikoniske Mercedes 300SL. SLS fås også i en coupéversion udstyret med Gullwing-døre eller en roadsterversion med almindelige døre, ligesom 300SL’eren.

SLS er udstyret med en af de mest værdsatte AMG-motorer nogensinde, nemlig den 6,2-liters, naturligt anspirerede V8-motor, der er koblet til en 7-trins dobbeltkoblingsautomatgearkasse med op til 631 hk (468 lb-ft) og i den mest kraftfulde Black Series-version.

SLS’en har også oplevet en støt stigning i værdi i løbet af de sidste par år, og i dag forventes det, at du skal betale mindst 150.000 dollars for et anstændigt eksemplar og langt over 600.000 dollars for SLS AMG Black Series-topmodellen i begrænset oplag.

SLS ophørte med at blive produceret i 2015 og blev senere erstattet af AMG GT, som også er ved at nå enden af sin livslinje i 2022. Selv om AMG GT var en senere model, var det kun AMG GT Black Series, der havde mere kraft end SLS AMG Black Series.

SLS AMG forventes også at klare sig bedre, når det gælder værdi i de kommende år, dels fordi AMG GT ikke er udstyret med mågevingedøre, dels på grund af den ikoniske 6,2-liters V8 med naturlig indsugning.

Effekten af gullwing-døre på bilens værdi

De fleste modeller klarer sig bedre i roadster-form end i coupé-form. Nogle bilproducenter som Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, McLaren og mange andre tilbyder cabrioletmodeller med en betydelig merpris i forhold til en coupé. Og brugtværdien favoriserer også cabrioletmodellerne mere.

  Hvilke Mercedes-Benz modeller er hardtop cabrioleter?

Men i tilfældet med 300SL og SLS AMG anses coupéen næsten altid for at være mere samlerværdig på grund af måsvingdørene, så værdien af disse er højere end roadsterformen. Gennem historien har kun få biler været udstyret med måge-/Falcon-døre fra fabrikken.

En Pagani Huayra er en eksotisk hyperbil til flere millioner dollars, der er fremstillet af den italienske boutique-producent Pagani Automobili. Huayra fås også som roadster og coupé, og mange entusiaster har givet udtryk for deres uvilje, fordi roadsteren leveres med almindelige døre.

FAQs om Gullwing-døre

Hvad er forskellen på mågevingedøre og butterfly-/skivedøre?

Sommerfugle-/saksedøre er en fast bestanddel af de store V12-drevne Lamborghini-modeller som Aventador og Murcielago. Ferrari tilbyder også sommerfugledøre med deres V12-topmodeller som Ferrari LaFerrari eller Ferrari Enzo.
Disse døre har hængsler samme sted som almindelige døre, men hængselsmekanismen er anderledes, så dørene åbnes enten på en sommerfugleagtig måde eller på en mere kantet sakselignende måde.
Mærker som Rolls Royce tilbyder de såkaldte “Suicide Doors”, som er baghængt med hængsler i et forsøg på at gøre døråbningen så bred som muligt for en person, der er klædt i en gallakjole. Der findes også et par andre dørtyper i bilbranchen, men sommerfugle-/ sakse- og gullwing-modellerne anses for at være de sejeste af dem alle.

Hvad er den bedste Mercedes SL-model at købe?

Set ud fra et værdiperspektiv virker SLS AMG Black Series faktisk som den bedste model at købe, men SLS AMG BS koster en del mere end resten af SLS-serien. Black Series er også den mest atletiske, mest kraftfulde og mest underholdende model at køre, men også den mest begrænsede

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z