Er det sikkert at vaske en bil med højtryksvask?

Det er ikke nyt at vaske en bil med en højtryksrenser, da mange amatør-detailere og professionelle virksomheder bruger højtryksrensere dagligt. Det er dog stadig uklart, hvor gavnligt det er at vaske din bil med en højtryksrenser, fordi de udøver et stort tryk, som potentielt kan beskadige mange overflader.

Hvis du som sådan har adgang til en højtryksrenser, der ikke overstiger mere end højst 2000 PSI, burde du være sikker på at vaske en bil med den. På den anden side, hvis højtryksrenseren overstiger 2000PSI, vil du højst sandsynligt forårsage skader på din lak.

Der er også et par andre faktorer, som du skal tage hensyn til, f.eks. vandets blødhed, den type dyse, du bruger, specifikke beklædningsdele på din bil, og om du bruger en elektrisk højtryksrenser eller en højtryksrenser med forbrændingsmotor.

Endelig er der et par fordele ved at bruge en højtryksrenser til at vaske din bil, f.eks. tidseffektivitet, generel brugervenlighed og mindre skrubning. På den anden side er trykvask af en bil også forbundet med et par ulemper, såsom at man ikke kender det rigtige tryk og endda nødvendigheden af at bruge en højtryksrenser alligevel.

Specifikke faktorer, du skal overveje

Tro det eller ej, men vand er meget forskelligt med hensyn til blødhed. Det betyder, at nogle typer vand er blødere end andre og dermed mindre tilbøjelige til at beskadige din bil. Mængden af kalk i vandet er afgørende for, hvor meget sæbeskum der kan dannes. Hvis vandet er kalkrigt, er der større sandsynlighed for, at sæbeskum samler sig, hvilket gør det mere eller mindre effektivt.

  Bedste biler med forhjulstræk

Vandets temperatur er også en vigtig faktor, da varmt vand er bedre til at nedbryde alle slags forureninger. Men den vigtigste faktor at overveje er nok den type dyse, du bruger, for nogle dyser vil helt sikkert beskadige din bil, selv om vandets PSI er langt fra 2000 PSI.

Såkaldte “nul-graders” dyser skyder vand i en tynd lille linje, hvilket betyder, at dette øger PSI betydeligt. “15-graders” dyser er en smule blødere, men stadig for aggressive til de fleste biloverflader. Alt over 15 grader er velegnet til rengøring af alle typer bilpaneler. Vær dog varsom, når du rengør plastikbeklædningsdele.

Fordele ved at bruge en højtryksrenser til at vaske din bil

Som tidligere nævnt reducerer brugen af en højtryksrenser til at vaske din bil den tid, det tager at vaske en bil helt. Hvis du ejer en stor bil som en stor sedan eller en SUV med syv sæder, gør det en stor forskel at bruge en højtryksrenser, fordi biler som disse er for store til almindelige slanger.

Desuden er det næsten umuligt at rengøre specifikke typer snavs med en almindelig slange. Dette omfatter bagte forureninger som f.eks. insektstænk, fugleklatter, fugleklatter, klæbrige blade osv. Ved at bruge en højtryksrenser er du i stand til effektivt at fjerne disse på ingen tid.

Alt dette betyder, at du vil skrubbe bilen betydeligt mindre. Det er den største fordel ved en højtryksrenser, den gør det hele nemt og tidseffektivt.

Ulemper ved at bruge en højtryksrenser til at vaske din bil

At bruge en højtryksrenser til at vaske din bil har dog også sine egne ulemper som f.eks. den førnævnte mulighed for at forårsage alle mulige fejl på lakken. Selv hvis vandets PSI er på omkring 2000 PSI, og du bruger PSI-forøgende dyser, vil du sandsynligvis beskadige din bil.

  Hvad er den mest komfortable bil for ældre?

Hvis du desuden holder dysen for tæt på bilen, er der også større sandsynlighed for at beskadige den. Nogle gange giver det ingen mening at vaske en high-end bil med en højtryksrenser, fordi biler som disse normalt alligevel står i garagen, især hvis de ikke er biler til daglig kørsel.

Endelig vil nogle stater som f.eks. Californien endda give dig en bøde, hvis du højtryksvasker din bil i din indkørsel, fordi disse stater har strenge love om vandforbrug. Det betyder, at du endda kan få en bøde på mere end 500 dollars, hvis du højtryksvasker en bil i din indkørsel.

FAQ-afsnit

Hvad er forskellen på en gas-/dieseldrevet og en elektrisk højtryksrenser?

Højtryksrensere, der kører på forbrændingsmotorer, er kun beregnet til industrielle formål. Det betyder, at disse typer højtryksrensere er lavet til mere seriøs rengøring, hvilket gør dem overkill til bilvask. De fleste gas/diesel-højtryksrensere overstiger nemt 5000PSI, hvilket er godt nok til at forårsage en masse skader på din bil.
Elektriske højtryksrensere er mere effektive, mere støjsvage og tilbyder flere justeringer, når det kommer til PSI. De er bedre for miljøet og billigere i brug. De er lavet til hjemmebrug, hvilket betyder, at de fleste af dem er bedst, hvis du vil højtryksvaske en bil.

Hvor meget koster en elektrisk højtryksrenser?

Den gennemsnitlige pris på en højtryksrenser i dag er omkring 250 dollars, herunder både højtryksrensere til hjemmebrug og til industrielt brug. Industrielle benzin-/dieseldrevne højtryksrensere er de dyreste, fordi de normalt er de kraftigste.

  De bedste hybridbiler til høje personer

Batteridrevne højtryksrensere kan fås for mindre end 190 $, mens almindelige elektriske højtryksrensere koster omkring 170 $. Priserne på højtryksrensere varierer betydeligt afhængigt af, hvor avancerede de er, og hvor meget PSI de har.

Er det bedre at vaske bilen i hånden eller bruge en højtryksrenser?

Selv om du kan bruge en højtryksrenser til at vaske en bil, er det bedst, hvis du holder dig til den gode gamle håndvask med dobbelt spand, fordi denne metode er langt den bedste at gå efter, hvis du vil være 100 % sikker på, at du ikke beskadiger din lak.

Selvom dobbeltspandemetoden tager betydeligt længere tid sammenlignet med blot at højtryksvaske din bil, giver den bedre rengøringsegenskaber, hvilket betyder, at din bil vil have gavn af en god gammel håndvask. Automatiske bilvaskemaskiner er også en mulighed i en nødsituation, men disse er også kendt for nogle gange at forårsage skader, så det er bedst at undgå dem, hvis det ikke er nødvendigt.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z