Er en sort bil varmere end en hvid bil?

Den indvendige og udvendige farvekombination på din bil betyder mange ting. Først og fremmest er det et udtryk for, hvad du kan lide, og hvad du ikke kan lide. Udover dette er der masser af forgreninger forbundet med de indvendige og udvendige farvekombinationer såsom varmeafledning, gensalgsværdi og vedligeholdelse.

Ja, en sort bil holder meget mere varme tilbage end en hvid bil, men der er måder, man kan ophæve dette på. Hvis du f.eks. vælger vinduesfarver, vil du sandsynligvis sænke den indvendige temperatur betydeligt, så meget at et mørkt interiør ikke rigtig betyder noget.

Både de udvendige og indvendige farvemuligheder spiller en stor rolle, når det kommer til varmeafgivelse. Et sort læderrat i sort læder holder f.eks. mere varme tilbage end et hvidt rat. Men hvis du bruger solbeskyttelse til instrumentbrættet og rattet, behøver du ikke at bekymre dig.

Det skyldes, at en farvestrålende overflade reflekterer langt mere lys/varme, og det gør en mørk overflade ikke. Det kaldes et termodynamisk princip. Hvis du ikke tror på det, så gå udenfor i en sort skjorte om sommeren, og du vil få det.

Termodynamisk farveprincip

Før vi går dybere ned i forskellene mellem sort og hvidfarvede indvendige og udvendige biler, er det vigtigt for dig at forstå, hvordan termodynamikkens love gælder i denne situation. Farve er i bund og grund en lysreflektion. Mere præcist reflekterer en rød bil alle ”farver” ud over den røde farve i lysets spektrum.

Det er det samme med f.eks. blå, som reflekterer alt lys ud over blåt. Dette er naturligvis ikke en ”sort/hvid”-ting (ordspillet er tiltænkt), og disse er ikke så præcise. Men generelt gælder denne regel for alle farver ud over hvid, sølv og sort, som er noget nonkonformistiske.

  Hvad er den bedste første bil at købe?

Hvide farver reflekterer hele spektret af lys, sølvfarver reflekterer størstedelen af lyset, og mørkere farver, især sort, absorberer hele spektret af lys. Det absorberede lys overføres til varme, hvilket betyder, at jo mere ”lys” den absorberer, jo mere af det bliver omdannet til varme.

Som sådan absorberer en lys farvet overflade mindre energi, og derfor er overfladen ikke så varm. På den anden side beholder sort næsten al energi, og dette resulterer i en højere overfladetemperatur. Dette er universelt, så uanset om der er tale om en skjorte eller en bil, gælder sådanne regler.

Læs også: Valg af farve på sædebetræk, hvis du har en hvid bil

Termodynamiske egenskaber ved bilers indre og ydre

Hvis du går ud i en sort skjorte om sommeren, vil du helt sikkert mærke varmen mere, end hvis du var iført en hvid skjorte. Men biler er anderledes, fordi de er lavet af metal, som er en god varmeleder. Det betyder, at denne termodynamiske regel påvirker biler eksponentielt.

Farven på interiøret er ikke den eneste grund til, at nogle biler absorberer varme bedre end andre. Et andet vigtigt aspekt er selve materialet. Læder er f.eks. meget tættere end stof, og som sådan absorberer og leder læder mere varme sammenlignet med et stofinteriør.

Hvis du nogensinde har siddet i et lædersæde, mens bilen har stået i solen, har du helt sikkert mærket det. Hvis dit rat og dit gearknop er betrukket med læder, vil de sandsynligvis blive enormt varme, hvis de udsættes for solen i et stykke tid.

Når det er sagt, skal du sørge for at investere i et sæt ordentlige vinduesfarver eller et ordentligt udvendigt/indvendigt bilcover. Hvis du parkerer din bil regelmæssigt i solen, skal du sørge for at dække dit instrumentbræt til, da solen kan beskadige overfladen på grund af kontinuerlig solpåvirkning.

  Bedste elbiler til en første bil

Videresalgsværdien i forbindelse med en bils indvendige og udvendige farve

Mennesker er unikke, og mange af os elsker mange ting. Men undrer du dig nogensinde over, hvorfor der ikke findes så mange lyserøde, orange, gule, lyseblå eller lysegrønne biler? Når alt kommer til alt, køber vi ofte sko, skjorter, mobiltelefoner og hvad ved jeg i alle mulige farver, men ikke biler.

I nogle områder i verden, f.eks. i De Forenede Arabiske Emirater, er langt de fleste biler hvide. Dette skyldes dels det førnævnte termodynamiske princip, men også gensalgsværdien. Når det er tid til at sælge din bil, betyder farven meget, og hvis du maler din Focus i lyserødt, er der stor sandsynlighed for, at du aldrig kommer til at sælge den.

Det er grunden til, at langt de fleste biler derude er enten hvide, sorte eller grå. Nogle gange støder du på en rød eller blå bil, men det er som regel en mere afdæmpet farve. Bortset fra superbiler som f.eks. Lamborghinier er de fleste biler enten sorte, hvide eller grå.

FAQ-afsnit

Hvad er den mest almindelige farvekombination af interiør og eksteriør?

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvilken farvekombination til biler der er den mest almindelige, er det sort på sort. Det er værd at nævne, at størstedelen af bilers interiør er sort.

Det skyldes, at videresalg er vigtigt, og fordi det uden tvivl ser bedst ud. Udover dette reflekterer sort interiør ikke på forruden, og det gør farvestrålende overflader. Kun en lille procentdel af bilinteriørerne er enten hvidt, gråt, beige, brunt, cremefarvet eller rødt.

  Hvilke SUV'er har parkeringsassistent

Skal vi være mere kreative med vores valg af bilfarve?

Ja, det bør vi helt sikkert. Biler er ikke bare redskaber, og det er en kendsgerning. Biler er et udtryk for udtryk, status og succes. De er også en måde at forkæle sig selv på, fordi man har afsluttet en god forretningsaftale. Desuden er biler en fantastisk rejsekammerat og en bank af uvurderlige minder.

Som sådan bør vi udtrykke os mere. Som mennesker kan vi godt lide individuelle ting, ting, der er og føles som “vores” ting. En bilentusiast er f.eks. mere tilbøjelig til at male en bil i en ualmindelig farve end en ”almindelig” person. Men du skal ikke gå helt ud og købe en lilla og guldfarvet bil, hvis du ikke er Snoop Dogg.

Hvad hvis min bil ikke er hverken sort eller hvid?

Temperaturforskellene mellem en hvid og en sort bil er tydelige nok til, at de er værd at nævne. Hvis din bil derimod er orange eller rød, eller hvad det nu er, er temperaturforskellene ikke så mærkbare og derfor ikke værd at nævne.

Uanset farven er der masser af måder at holde bilen kølig på. Et bilovertræk, skyggefulde parkeringspladser, tæpper på instrumentbrættet, tonede vinduer, ensfarvet glas … Alle disse teknikker gør en stor forskel, når det gælder bilens temperatur.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z