Bedste olie til Mercedes dieselmotorer

Både gas- og dieselmotorolier fremstilles ved at blande additiver og basisolien for at skabe en blanding, der giver specifikke præstationsegenskaber. Forskellen er, at dieselmotorolier normalt består af flere additiver og har en højere viskositet.

De fleste Mercedes-dieselmotorer bruger 5W-30 syntetiske oliekvaliteter, og nogle af dem bruger olieblandinger med anden viskositet som f.eks. 10W-40 til motorer, der arbejder i andre temperaturområder og som regel er ældre end dem, der bruger 5W-30.

Forskel mellem gas- og dieselmotorolier

Forskellene består for det meste af forskellige viskositetsegenskaber og en forskel i forbindelse med antallet af additiver i olierne.

Men forskellen stopper ikke her, da moderne Mercedes-dieselmotorer har en katalysator, der er designet til at filtrere de giftige emissioner, før de kommer ud i atmosfæren. Motorolier, der findes i de fleste moderne Mercedes-modeller, har en højere anti-slidbelastning (AW) med hensyn til ZDDP eller zinkdialkyldithiophosphat.

Forskellen er, at de omformere, der findes i moderne dieselmotorer, er specielt designet til at håndtere dette problem, mens de omformere, der findes i en benzindrevet bil, ikke er det. Dette er den primære årsag til, at man aldrig bør bruge dieselmotorolie til en benzinbil.

De fleste dieselmotorer bruger normalt motorolie, der har en højere viskositet. Og det er vigtigt at vælge den rigtige viskositet for at få motoren til at fungere korrekt. Hvis du putter olie med højere viskositet i en benzinmotor, kan du ende med højere driftstemperaturer på grund af væskefriktion, hvilket kan forkorte motorens levetid betydeligt.

Additivniveauer i dieselmotorolier

  Kan Mercedes bruge almindelig benzin?

Forskellige additivniveauer er det, der i høj grad adskiller diesel- og gasmotorolier fra hinanden. Det skyldes især, at dieselmotorer skaber flere biprodukter fra forbrændingen. Til sådanne formål består en dieselmotorolie af langt flere detergentadditiver, som er til for at rense motoren.
Men hvis du bruger en sådan olie i en benzindrevet bil, vil du opleve et drastisk fald i ydeevne. Dieselmotorolier med et højere indhold af additiver nedsætter normalt kompressionsforholdet i en motor og kan også yderligere nedsætte effektiviteten.

Tjek pakningsetiketterne for at være sikker. En klar måde at se det på er API-mærket (American Petroleum Institute) på etiketten. På dette mærke vil du se en betegnelse, der begynder med et “C”, som angiver en dieselmotorolie, eller et S, som angiver en gasmotorolie.

Motorolie til større Mercedes dieselmotorer

Mercedes bruger tunge dieselmotorer i mange erhvervskøretøjer og nogle ikke-erhvervskøretøjer. Til sådanne motorer anbefales det at anvende olie med højere viskositet, da disse motorer normalt arbejder hårdere end din gennemsnitlige C220-motor.

15W-40 eller 10W-30 er normalt de viskositetsniveauer, der er forbundet med disse motorer. Det afhænger af de temperaturniveauer, som disse motorer normalt arbejder ved. Du bør altid rådføre dig med en professionel, når det drejer sig om motorolietyper, da en professionel er i stand til at overveje alle de variabler, der er forbundet med dit specifikke brugsscenarie.

Det er heller ikke tilrådeligt at blande forskellige mærker af motorolie, da analysen omkring et bestemt produkt ikke omfatter oliens effektivitetsniveauer, hvis det blandes med et andet mærke. At holde din motorolie fyldt op til enhver tid er det vigtigste aspekt af dem alle.

  Passer Mercedes-fælge til Audi?

FAQ-afsnit

Hvor ofte skal man foretage et olieskift på en dieselmotor?

Det afhænger af, hvor og hvordan du bruger din bil. Hvis du overvejende bruger den på motorvejen, kan din motorolie holde længere, hvis du bruger din bil på kortere ture, der mest er forbundet med bykørsel, vil din motorolie blive nedbrudt meget hurtigere.

Uanset hvad der er tilfældet, bør du udskifte din motorolie ca. hver 5.000 km, på den måde er du sikker på altid at have en korrekt smurt motor. Det er også meget tilrådeligt at skifte oliefiltre sammen med selve olien, mindst hver 7500 miles.

Du bør følge de vedligeholdelsesplaner, der er forbundet med en bestemt bilproducent. For eksempel har de fleste Mercedes-modeller en A- og en B-service, og begge disse består af udskiftning af olien.

Hvorfor kræver dieselmotorer mere olie?

Gas- og dieselmotorer er konstrueret forskelligt, og de fleste dieselmotorer har normalt en større lejestørrelse sammenlignet med en gasmotor. Det betyder, at der er en større overflade, der skal smøres, sammenlignet med en gasdrevet motor.

Dieselmotorer er internt sværere at holde rene, de har større motorolietanke, og den motorolie, der anvendes i dieselmotorer, bruges undertiden til at køle selve motoren.

Hovedårsagen til, at dieselmotorer bruger mere olie, er, at olien i en dieselmotor tjener som en vigtig del af kompressionssystemet sammenlignet med en gasmotor, og sådanne niveauer er nødvendige for sammenlignelige olieskiftintervaller.

  Kan en Mercedes starte en anden bil med jump-start?

Har min motorolie indflydelse på min brændstofeffektivitet?

Ja, det gør den. Ukorrekt brug af motorolie kan føre til mange uønskede konsekvenser, lige fra dårlig brændstoføkonomi og nedsat ydeevne til kortere levetid for motoren og øget slitage af motorens interne komponenter.

Olier med lavere viskositet giver normalt et tyndere lag mellem de bevægelige dele af motoren, hvilket mindsker friktionen mellem delene. Dette gør motoren mere effektiv, hvilket giver en gunstig brændstoføkonomi.

Tykkere viskositetsolier skaber et tykkere lag mellem de bevægelige dele, hvilket øger friktionen mellem disse dele yderligere, hvilket igen sænker brændstofeffektiviteten, men holder motoren sikrere og bedre smurt.

Hvordan påvirker kulde motorolien?

Kolde temperaturer påvirker motorolien ret meget, især ved opstart. Motorolien bliver meget tykkere i koldt vejr, hvilket gør olien meget sværere at flyde. Dette kan lægge en alvorlig belastning på din motor og øge slidet yderligere.

Motoroliens viskositetsniveau bør være lavere om vinteren, da den altid vil flyde meget lettere. Så det anbefales at vælge en 0W-20 frem for en 10W-30 motorolie.

James May

James store passion er biler. Han har udgivet indhold på Bil A2Z lige siden sitet blev startet op i foråret 2021.

Nyt på Bil A2Z