Mere end 80 % af opladningen af elbiler foregår hjemme, fordi det er den mest bekvemme metode. Der er dog forskellige måder at oplade en elbil derhjemme på, afhængigt af typen af oplader, den tid, der er til rådighed, og selve bilen.
De to vigtigste typer opladere, der anvendes i hjemmet, er den almindelige stikkontakt i hjemmet og en oplader, der er beregnet til vægboksen. En almindelig stikkontakt i hjemmet er den mest praktiske, men det kan nogle gange tage op til 24 timer at oplade et stort elbilsbatteri helt op. Derfor anbefales disse mest til små elbilbatterier eller i nødstilfælde.
En vægboksoplader er en langt bedre løsning, da den giver hurtigere opladningstider, er langt mere praktisk og sikker, men den koster flere penge. At vælge mellem disse to er det vigtigste spørgsmål, når det drejer sig om at oplade din EV hjemmefra.
Sørg for at tale med din forhandler, inden du vælger en løsning, da det er altafgørende at sikre, at du bruger den rigtige teknologi, da der allerede er nogle store forskelle mellem visse elbiler på markedet.
Almindelig opladning fra stikkontakten i hjemmet – Let, men langsomt
Den mest oplagte måde at oplade en elbil derhjemme på er at bruge en almindelig stikkontakt i hjemmet, da de fleste elbiler i dag leveres med langsomme opladere, der kan tilsluttes direkte til stikkontakten i hjemmet. De fleste stikkontakter kan dog højst levere 3-5kW. Det betyder, at det vil tage næsten en hel dag at oplade elbiler med store batterier fuldt ud.
Disse former for opladning betegnes for det meste som “kun i nødstilfælde”, hvilket betyder, at du ikke bør bruge dem, hvis du har en anden, mere avanceret mulighed. Et af de største problemer er naturligvis sikkerheden, da nogle stik ikke er i stand til at levere konstant strøm i en så lang periode.
Det betyder, at de teoretisk set kan fungere dårligt, hvilket kan forårsage alvorlige problemer som f.eks. brand eller beskadigelse af dit batteri. Det er værd at sige, at moderne EV’er leveres med avancerede softwareløsninger, som er designet til nøje at overvåge opladningsoplevelsen for at gøre hele processen så sikker som muligt.
Wallbox-oplader – Hurtigere og mere praktisk
elbilbatterier vokser langsomt men sikkert i størrelse, hvilket betyder, at opladning via stikkontakter i hjemmet er ved at være forældet på grund af tidsmæssig ineffektivitet. Derfor anbefaler de fleste producenter, at du installerer en dedikeret vægboksoplader, der tilsluttes direkte til din elforsyning i hjemmet.
Disse vægboksopladere varierer i pris ganske betydeligt, da nogle af dem er hurtigere og smartere end andre. Uanset hvad er konceptet at installere en af disse på din væg, som gør det muligt for dig at oplade bilen, som du ønsker det.
Som tidligere nævnt kan nogle wallbox-opladere oplade hurtigere end andre, og en 7 kW-oplader er et absolut minimum, som du bør overveje. Installation af en wallbox-oplader koster et sted mellem 500 og 1.000 dollars afhængigt af mærke og model.
Det gode er, at mange lande rundt om i verden tilbyder alle mulige statslige tilskud til teknologi i forbindelse med brug af elbiler. I Storbritannien er du f.eks. berettiget til et statstilskud, der dækker 75 % af dine installations- og købsomkostninger til vægboksopladere.
Opladning på farten – risikabelt, men tidseffektivt
Hvis du parkerer din elbil på gaden, eller hvis du simpelthen ikke ønsker at oplade din elbil derhjemme, kan du gøre det enten på din arbejdsplads eller på vejen. Mange virksomheder verden over tilbyder dedikerede elbilsparkeringsmuligheder, og hvis du er ansat på en af disse, bør du benytte dem, når du kan, især hvis de er gratis.
Hvorom alting er, er det stadig mest tidseffektivt at bruge hurtigopladere, som almindeligvis er placeret i nærheden af travle motorveje og byer. Hvis du ejer en Tesla, er det bedst at satse på Tesla-superopladere, men andre virksomheder som ChargePoint, ABB Ionity og mange andre tilbyder også hurtigopladning.
Hvis du er en af disse personer, bør du aldrig lade din batteriprocent falde til under 40 %, da det nogle gange kan være lidt svært at måle din rækkevidde, hvis du ikke oplader din bil derhjemme. Livsstilen med elbiler er ikke så bekvem eller let, som det måske ser ud til, men hvis du følger alle opladningsnødvendigheder, bør du kunne få mest muligt ud af det.
FAQ-afsnit
Hvad er en smart oplader med vægboks?
En smart wallbox-oplader er udstyret med enten Wi-Fi eller Bluetooth for altid at kunne kommunikere med din telefon. Dette giver dig mulighed for en lang række særlige funktioner såsom fjernopladning af din bil på tidspunkter, hvor opladningshastigheden er billigst, eller indstilling af opladningen til en nøjagtig procentdel og et nøjagtigt tidspunkt.
Ved at vælge en sådan oplader kan du optimere den måde, du oplader dit batteri på, så du kan maksimere batteriets levetid. Det er vigtigt at kigge efter statslige tilskud til smart wallbox oplader, da disse nogle gange kan være den foretrukne fremgangsmåde for mange tilskudstyper derude.
Hvilken watt vægoplader skal jeg gå efter?
Svaret på dette spørgsmål afhænger af dit hjem ledningsføring og din indbyggede bilopladeradapter. I de fleste tilfælde er en 3kW-oplader den langsomste af dem alle og bør undgås, hvis du kan vælge en kraftigere oplader. Til orientering kan det nævnes, at en 3 kW-oplader først oplader Audi e-Tron efter 24 timers kontinuerlig opladning.
De fleste wallbox-opladere er dog indstillet til 7 kW, hvilket er to gange hurtigere end 3 kW-opladere, hvilket betyder, at det tager ca. 12 timer at oplade Audi e-Tron med en 7 kW-oplader.
Hvad er den hurtigste måde at oplade en elbil derhjemme på?
Hvis du vil maksimere din opladningshastighed, skal du have adgang til et trefaset tilslutningssystem, hvilket betyder, at du måske skal opgradere dine ledninger i hjemmet. Et trefaset tilslutningssystem er normalt normeret til omkring 22 kW, hvilket er mere end rigeligt til at oplade en 40 kWh Nissan Leaf på lidt over to timer.
For at finde ud af, om du har adgang til en trefaset tilslutning, skal du sørge for at ringe til din kvalificerede el-ingeniør for at vurdere din husledningsføring.